[anysurfer.logo]

Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur

Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur

Jeugdlokalen
Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur

Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur 

De Ambrassade wil samen met de partners Jongerenpastoraal Vlaanderen, de VVSG, het Platform Toekomst Parochiekerken, en De Federatie de toekomst van gemeenschapsinfrastructuur - en de sociale cohesie – in Vlaanderen versterken. Daarom gingen we sinds maart samen met een 30-tal andere actoren in gesprek rond toekomstgerichte financieringsmodellen en duurzame beheer constructies voor jeugdlokalen, parochiezalen, fuifzalen en andere gemeenschapsinfrastructuur. 
Al deze input kneedden we tot een set aanbevelingen voor Vlaamse en lokale beleidsmakers.

“Samen met parochiezalen, scholen en de kerken vormden die plekken vaak het kloppend hart van de lokale gemeenschap"

1. Gemeenschapsinfrastructuur onder druk
Het jeugdwerk in Vlaanderen maakt al decennia lang gebruik van parochiale en andere gemeenschapsinfrastructuur. Samen met parochiezalen, scholen en de kerken vormden die plekken vaak het kloppend hart van de lokale gemeenschap.
Deze infrastructuur, die belangrijk is voor het gemeenschaps-leven in wijken en parochies, staat onder druk.
Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat eigenaars af willen van hun panden, de huurprijs verhogen of zoeken naar een meer winstgevende invulling ervan. Begrijpelijke reacties, maar wel met negatieve effecten op jeugdwerk- en andere organisaties én op de sociale cohesie.

Daarom ondernemen we samen met partners acties om de toekomst van gemeenschapsinfrastructuur - en de sociale cohesie – in Vlaanderen te versterken. 

2. Onze concrete ambitie 

Dit partnerschap heeft tot doel om kennis en ervaringen te bundelen tot concrete beleidsaanbevelingen voor kersverse Vlaamse en (boven)lokale beleidsmakers. We zetten de neuzen in dezelfde richting en zwengelen het politieke en maatschappelijke debat aan om te investeren in gemeenschapsinfrastructuur.
Met de set aanbevelingen gaan we dit jaar verder in gesprek, om te wegen bij het Vlaamse regeerakkoord en de lokale bestuursakkoorden. Met als ultiem doel de toekomst van gemeenschapsinfrastructuur, en de sociale cohesie, in Vlaanderen te versterken. 


3. KIck Off en go!

Als start van het beleidstraject brachten we een selecte, evenwichtig samengestelde groep van belanghebbenden en experten samen: jeugdwerkorganisaties, de departementen en de kabinetten Jeugd, Binnenlands Bestuur en Cultuur, middenveldorganisaties uit het sociaal cultureel volwassenwerk, experten in immobiliën en investeringsmechanismes, investeerders en onderzoeksinstellingen.


Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur
Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur
Beleidstraject Gemeenschapsinfrastructuur

De Kick-Off vond plaats bij TRACK, één van de (pas geopende) Broedplekken in Brussel. De ideale plek om iedereen in de juiste mindset te krijgen om figuurlijk ruimte te creëren voor nieuwe beleidsvoorstellen voor de nieuwe Vlaamse Regering en lokale besturen.

In de voormiddag warmden we op met insteken van verschillende actoren die werken rond gemeenschapsinfrastructuur

  • Roel De Ridder (Platform Toekomst Parochiekerken) en Lieselot Decalf (VVSG) 
  • Karel Lhermitte, stafmedewerker bij Landelijke gilden en adviseur bij RURANT - Tim Van Gool, gemeente Puurs-Sint-Amands 
  • Carl de Caluwé, Provincie West-Vlaanderen 
  • Chris Stoffels, Mandataris Private Stichting van de Vicariaten Antwerpen en Kempen, binnen het Bisdom Antwerpen
  • Sofi Van Ussel, directeur bij Interdiocesane Jeugddienst (IJD)

In de namiddag werkten we in drie werktafels concrete beleidsvoorstellen uit rond de 2 centrale thema’s: toekomstgerichte financieringsmodellen en duurzame beheer constructies. 

Hier vind je de presentatie van de voormiddag terug: 

4. Beleidsaanbevelingen

Al deze input kneedden we tot een set aanbevelingen, die voor feedback naar de genodigden en de achterban van de partnerorganisaties werd gestuurd. Hun commentaar verwerkten we tot een finale en concrete lijst beleidsaanbevelingen. Die communiceren we nadien breed naar alle partners en nemen we mee in onze beleidsacties om invloed uit te oefenen op het regeerakkoord en de lokale bestuursakkoorden:

Half september 2024, één maand voor de lokale verkiezingen, communiceren we de aanbevelingen voor lokale besturen. Je vindt de tekst hieronder. 

Eind mei 2024 brachten we de aanbevelingen voor de Vlaamse Overheid naar buiten. Je vindt de tekst hieronder. 

Deel onze aanbevelingen mee via jouw kanalen en vertel anderen over de noden en impact van gemeenschapsinfrastructuur in jouw gemeente.

We houden jullie via onze nieuwsberichten en op deze plek verder op de hoogte. 

Peter                     Bosschaert
Peter Bosschaert
  • Beleidsmedewerker ruimte & mobiliteit