De generatiedoelen, dat zijn thema’s waar we langdurig en impactgericht het verschil willen maken. Want als we met z’n allen tien jaar lang op dezelfde nagels blijven kloppen, bouwen we aan een samenleving die de stem en kansen van alle kinderen en jongeren versterkt.
Impactgericht zeg je? Hoe doen we dat dan? Daarvoor ontwikkelden we speciaal het impactwiel. Eigenlijk is het de eenvoudige vertaling van de Theory of Change van een generatiedoel. Per generatiedoel kunnen we zo de juiste strategieën en acties selecteren die moeten leiden tot duurzame verandering en dus impact.
Het impactwiel
Het impactwiel is een tool om kwalitatief te werken aan de generatiedoelen. Het stelt je op elk moment in staat om na te gaan of je nog steeds bezig bent met de kern van de zaak, namelijk duurzame sociale verandering voor kinderen en jongeren. Daarnaast is het een communicatieve tool die je kan gebruiken om uit te leggen aan onze partners hoe we te werk gaan.
- De binnenste cirkel is de impactcirkel. De vraag die hierbij hoort is ‘Waarom is het binnen dit generatiedoel zo belangrijk om te streven naar verandering en over welke verandering hebben we het dan?’. Het duidt dus op het onderliggende maatschappelijke probleem voor kinderen en jongeren. De doelstelling die je hier formuleert moet dus een oplossing zijn voor dit probleem. Dit is de impact die je op lange termijn wil hebben.
- De tweede of middelste cirkel is de strategie. De vraag die erbij hoort: Hoe kunnen we bijdragen tot een oplossing voor dit probleem? Het spreekt voor zich dat verschillende strategieën bewandelen de slaagkans doet verhogen. Dit is meteen ook typerend voor de aanpak van de generatiedoelen.
- De buitenste cirkel zijn de soorten acties. De vraag die erbij hoort: Wat doen we concreet om onze strategie zo goed mogelijk uit te voeren?
De verschillende cirkels van het impactwiel kunnen zo gedraaid worden om verschillende stappen te identificeren in het werken aan impact rond een bepaald generatiedoel. Belangrijk is om van binnen naar buiten te werken en er zo voor te zorgen dat acties altijd bijdragen aan een strategie die dan weer bijdraagt tot ons einddoel.