Geïnspireerd door het masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk wil De Ambrassade een intern en integraal inclusiebeleid voor de eigen organisatie ontwikkelen en implementeren.
Tegelijkertijd willen we de ervaring en expertise delen met het jeugdwerk en organisaties uit andere sectoren. We gunnen onszelf de ruimte om te leren en ons gaandeweg te laten inspireren.
De Visie van De Ambrassade
De Ambrassade vertrekt vanuit kinder- en mensenrechten om de levenskwaliteit, stem en kansen van alle kinderen en jongeren te versterken. We zetten ons in voor een duurzame, rechtvaardige en participatieve samenleving, waarbij we het jeugdwerk versterken, kwaliteitsvolle jeugdinformatie brengen en stevig jeugdbeleid realiseren. We willen vanuit onze visie werken aan een inclusievere samenleving. We verbinden ons niet eenmalig hiertoe, maar verankeren daarom dit structureel en duurzaam in een inclusief organisatiebeleid.
De Ambrassade maakt actief werk van een inclusief organisatiebeleid. Wat betekent dit voor ons?
We vinden het als organisatie belangrijk om actief werk te maken van een inclusief organisatie- en personeelsbeleid. Om een warme plek te creëren voor zowel werknemers van De Ambrassade, als partners en vrijwilligers.
We hanteren onze drie waarden als uitgangspunt om dat te realiseren:
- Duurzaamheid: We streven naar een gedragen inclusiviteitsbeleid door alle collega’s en laten ons daarvoor inspireren en vormen door ervaringsdeskundigen en expertorganisaties. De kennis en inzichten die we daaruit halen, delen we nadien ook met onze sector.
- Participatief: De Ambrassade wil een veilige (werk)plek en organisatie zijn waar iedereen kan zijn wie die is. Om tot een gedragen beleid te komen gaan we steeds te rade bij partners in het jeugdwerk en voeren we gesprekken met (ex-)collega’s. Een interne werkgroep werkt het beleid uit en koppelt dit steeds terug aan collega’s en de sector. We werken dus participatief, waarbij partners en de volledige ploeg van De Ambrassade betrokken worden in het bepalen van het beleid.
- Gelijkwaardigheid: We willen actief uitsluitingsmechanismen zoals racisme, seksisme en holebifobie aanpakken én weren. We werken aan een inclusief en rechtvaardig organisatiebeleid en dragen die inclusiviteit ook uit naar de sector en partners.
Waarom kiezen we voor de term “inclusief organisatiebeleid” in plaats van diversiteitsbeleid?
We willen verder gaan dan een diversiteitsbeleid, waarbij enkel de focus ligt op het bereiken van een diverse personeelsgroep. Met een inclusiebeleid willen we ons inzetten op het weghalen van drempels en het nemen van acties die uitsluitingsmechanismen kunnen tegengaan. We bekijken onze acties via een intersectionele lens. We hebben aandacht voor de kruispunten tussen verschillende maatschappelijke posities zoals gender, etnisch-culturele achtergrond, sociale klasse, seksuele oriëntatie, het hebben van een beperking, etc. en erkennen dat personen meer of verschillende uitsluitingsmechanismen ervaren op basis van welke positie zij op deze verschillende assen hebben. Dit vraag dan ook om acties die rekening houden met deze kruispunten.
Wat zijn de doelstellingen van een inclusief organisatiebeleid binnen De Ambrassade?
We gaan voor een integrale benadering en structureren ons beleid in 5 clusters:
- Personeelsbeleid: het ontwikkelen van een laagdrempelig wervingsbeleid, het opleiden van onze vertouwenspersoon en wakkeren een inclusieve mindset aan bij het personeel (o.a. door vormingen).
- Communicatie: het realiseren van communicatieproducten met aandacht voor representatie en diversiteit, het creëren van een inclusief taalbeleid en het aanleggen van een vernieuwde beeldendatabank met oog voor representatie en diversiteit.
- Dienstverlening: toegankelijkheid en veilige(re) omgevingen bij interne en externe evenementen.
- Infrastructuur: het onderhouden van een toegankelijke werkplek en aandacht voor inclusieve evenementlocaties.
- Ondersteuning aan sector: Organiseren van vormingsdagen rond inclusiviteit voor jeugdwerkorganisaties.
Genderbewust taalgebruik in onze teksten en e-mailhandtekeningen
De Ambrassade maakt gebruik van genderbewust taalgebruik in teksten en e-mailhandtekeningen.
Wat is genderbewust taalgebruik?
Hiervoor hanteren we het officiële taaladvies van Taalunie: ‘Genderbewust taalgebruik’ is taalgebruik waarin zowel vrouwen, mannen als non-binaire personen zich kunnen herkennen, waarin niemand uitgesloten wordt, en waarin niet één gender of sekse dominant is. Het gaat over het vermijden van woorden die als discriminerend, denigrerend of vooringenomen kunnen worden ervaren doordat ze impliceren dat één bepaald gender of één bepaalde sekse de norm is.
Met genderbewust taalgebruik wil men enerzijds mannelijke dominantie vermijden en ook vrouwen en non-binaire personen zichtbaar maken, en anderzijds genderbinariteit in de taal vermijden. Genderbewust taalgebruik draagt op die manier bij aan de vermindering van genderstereotypering en zorgt voor meer gendergelijkheid. Taal beïnvloedt immers mede de attitudes, het gedrag en de perceptie van mensen.
Hoe passen we dit toe?
- Taalgebruik in externe communicatie
De Ambrassade maakt werk van genderbewuste communicatie, waarin we verder kijken dan enkel de binaire opdeling man en vrouw. We proberen om groepen mensen op een inclusieve manier aan te spreken en spreken enkel doelbewust mensen van specifieke genders aan, wanneer dat aangewezen is zoals in vacatures of gerichte communicatie, zoals: 'm/v/x' of ‘personen van alle genderidentiteiten’. In contexten waarin gender niet relevant is, gebruiken we een overkoepelende vorm, bijvoorbeeld: vrijwilligers, jeugdwerkers, kinderen en jongeren. We gebruiken waar dit past ook de genderinclusieve of persoonlijk gekozen voornaamwoorden die, hen en hun. Op de website van Taalunie kan je meer informatie terugvinden over genderbewust communiceren. - E-mailhandtekening van collega’s
Het staat medewerkers van De Ambrassade vrij in hun mailhandtekening aan te geven welke voornaamwoorden zij verkiezen. Daarom zal je na de naam van een collega soms hij/hem, zij/haar of die/hun of een combinatie daarvan zien staan. Soms zal er ook niets staan, we vinden het ook prima als iemand zich er niet comfortabel bij voelt om diens voornaamwoorden te communiceren in de e-mailhandtekening. Waarom kiezen we ervoor om vegetarische lunches aan te bieden?
De Ambrassade gelooft in een duurzame, gelijkwaardige en participatieve samenleving. We streven mee naar een duurzamere wereld en kiezen daarom om enkel vegetarische en/of veganistische gerechten aan te bieden tijdens onze evenementen, vormingsdagen en lunches. Kom meer te weten over onze missie, visie en waarden op onze website.
Waar haalden we inspiratie, hulp en expertisen?
Wil je meer weten over waar we onze inspiratie uithalen, met welke experten we samengewerkt hebben en hoe ons proces verloopt? Lees dan hier onze blog.