[anysurfer.logo]

10 jaar Fourage: waar schuilt de kracht van ons grootste vormingsevenement?

10 jaar Fourage: waar schuilt de kracht van ons grootste vormingsevenement?

Competenties & talenten - #Jeugdwerkwerkt
10 jaar Fourage

Sinds enkele jaren markeren jeugdwerkers begin december met een grote rode stip in hun agenda. Waarom? Dan gaan de inschrijvingen open voor Fourage: dé vormingstweedaagse voor iedereen die zich vrijwillig of professioneel inzet in het jeugdwerk. Fourage is een vaste waarde in het ondersteuningsaanbod van De Ambrassade voor jeugdwerkers die hun competenties en skills willen aanscherpen. Het aantal deelnemers van Fourage groeit elk jaar. Van waar komt de populariteit van dit vormingsmoment? Wat zijn succesfactoren van Fourage? En waarom zou elke jeugdwerker naar Fourage moeten komen?

Huidige organisator Lisa Franken ging in gesprek met de twee voormalige organisatoren: collega Jasmien Schutz die nu andere taken in haar takenpakket heeft en ex-collega Line Ostyn (momenteel aan de slag bij Stad Gent) die vanaf 2014 de leiding nam. In 2018 gaf Line de fakkel aan Jasmien over.

Line Ostyn op Fourage 2017

Foto links: Jasmien op Fourage 2018. Foto rechts: Line op Fourage 2017

Waarom is Fourage zo waardevol binnen het jeugdwerk?

JASMIEN: Om veel redenen (lacht)! Het is ongelooflijk dat we met De Ambrassade iets organiseren dat zo dicht bij jeugdwerkers staat. We zijn daar met veel Ambrassadeurs. We zijn aanspreekbaar, zichtbaar, en ontmoeten veel jeugdwerkers. Je voelt daardoor echt wat er leeft in het jeugdwerk. We spelen graag in op het gevoel van erbij te willen zijn. Er zijn heel wat andere jeugdwerkers waar je mee wilt babbelen en met wie je deel van een netwerk wil uitmaken.

Daarnaast bieden we verschillende workshops aan. Vaak ook iets duurdere, waardoor jeugdwerkers de kans krijgen om aan een goedkoop tarief naar zotte experts te luisteren. We gaan steeds op zoek naar een zo gevarieerd mogelijk aanbod. Ik merk dat de workshops die we daar programmeren daarna vaak ingang vinden binnen het jeugdwerk. Het is een soort boodschappenlijst waaruit ze dan kunnen shoppen om zelf interessante workshops aan collega’s of vrijwilligers aan te bieden.

LINE: Ik denk dat elke organisatie en elk bedrijf een aanbod heeft van vormingen. In elke werkplek moet er wel een beleid zijn hoe je werknemers blijvend gevormd worden of aan zelfontwikkeling kunnen doen. Met Fourage bieden we wat “proevertjes” aan. Op een workshop kan je proeven van het thema dat wordt aangeboden en ontdek je hoe je met de inhoud aan de slag kan gaan binnen je eigen organisatie of je eigen leerproces als jeugdwerker.

JASMIEN: Het is ook heel fijn om aan jeugdwerkers de kans te geven om hun expertise te tonen. Er zijn wel wat jeugdwerkorganisaties die een workshop aanbieden. We bieden op die manier een platform om hun expertise verder te verspreiden. Het gaat dan niet alleen over inhoudelijke workshops, maar ook over fijne randanimatie. Ik denk spontaan aan De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk die een decor bouwde voor de receptie of Joetz die via VR-brillen iets deden rond psychisch welzijn.  

Waar ligt de kracht van Fourage?

LINE: Het kunnen proeven van een groot en gevarieerd aanbod is denk ik wel een uniek sellingpoint van Fourage.

JASMIEN: Ik ben eens naar de VOV-beurs (beurs voor leren en organisatie ontwikkeling) geweest met collega Timmy en ik liep daar rond met de gedachte “amai, dat is hier een echte vormingsmarkt die gericht is op verkopen”. Daar zag ik een minder mooie kant van vorming en bijleren. De kwaliteit van workshops die wij op Fourage aanbieden zit super hoog, maar we blijven daar altijd heel bescheiden onder. Dat is niet iets wat je in andere sectoren vind; zij durven zichzelf sneller op de borst te kloppen. Fourage is een manier om te laten zien dat wij ook straffe dingen doen!


Fourage bestaat bijna 10 jaar, daarvoor heette het Koppen (XL). Het concept bestaat dus al wel een tijdje. 

Hoe hebben jullie Fourage zien evolueren de afgelopen jaren?

LINE: De kracht van Fourage is de eenvoud van het concept. De doelstelling van het evenement is helder en de doelgroep is ons eigen netwerk, dus makkelijk bereikbaar. Binnen dit kader kun je nog alle kanten uit en experimenteren, zolang je maar inzet op de jeugdwerkers die elkaar ontmoeten en bijleren van elkaar. Alle workshops zijn gebundeld op één of twee dagen. Op 1 dag kan je dus heel wat bijleren.

JASMIEN: Tijdens de coronacrisis in 2020 konden we Fourage niet organiseren. 2021 en ook nog 2022 was inderdaad wel experimenteel. Ik heb daar ook goede herinneringen aan. Ik mocht veel experimenteren. We mochten events organiseren, maar wel binnen een heel strikt kader. Dat kader veranderde ook de hele tijd. We hielden steeds vast aan de doelstellingen die niet veranderden. Dat gaf veel houvast. En door de beperkte mogelijkheden hebben we die ook wel scherp gezet. In 2022 zijn we echt naar buiten getrokken en organiseerden we wandelworkshops. Een online editie is er nooit gekomen, omdat we de deelnemers op die manier moeilijk konden laten netwerken. En laat dat nu net een belangrijke doelstelling zijn.

JASMIEN: Een andere evolutie is dat we de laatste keer (tijdens de open air editie van 2022) de workshopgevers hebben samengebracht om zelf een workshop te volgen om de kwaliteit van Fourage te verhogen. Op die manier voelden ze zich echt mede-eigenaar. Ze keken er naar uit en maakten meer promotie. Het was echt een evenement van hen.

LINE: Het is boeiend om heel wat verschillende topics en workshopgevers te zien passeren. Zo kwam ik een workshopgever die rond co-creatie werkt ook tegen in mijn huidige job bij Stad Gent.

Wat is jouw leukste, meest memorabele, grappige Fourage herinnering?

JASMIEN: bij de editie van 2019 gaven we de kans aan de deelnemers om te blijven slapen in het Scoutshuis. Dat was een boeiende groep jeugdwerkers die daar had op ingetekend. Er was zelfs iemand die overdag niet naar de workshops kwam, maar 's avonds wel aansloot. Ik voelde me op dat moment heel dicht bij de jeugdwerkers staan. Het concept was heel simpel: de eerste avond aten we frietjes en keken we een film. De tweede avond bestelden we pizza en speelden we gezelschapspelletjes. Dat was méga plezant!

LINE: We hebben daar heel veel gelachen toen. Ik kan niet één moment specifiek benoemen, maar wel een algemeen gevoel: de ochtend verloopt echt in een rush. De moment dat alles op zijn plooi valt, dat onthoud ik wel altijd. Het gevoel van opluchting als iedereen op de juiste plaats zit. Nadien heb je dan ook de receptie: de mensenstroom als organisme dat gemanaged moet worden. Dat blijft me erg bij. 

Staat Fourage 2023 al in je agenda?

Dit artikel is het eerste artikel van onze jubileum jaar. De Ambrassade bestaat in 2022 tien jaar.