Inschrijven voor Fourage is niet meer mogelijk.
We werken niet met wachtlijsten.
Fourage is hét vormingsmoment van De Ambrassade voor vrijwilligers en beroepskrachten in het jeugdwerk, een beurs voor leren en ontwikkeling in het jeugdwerk. Op zowel vrijdag als zaterdag kan je workshops volgen. Je kan één dag komen of twee dagen of zelf een halve dag, dat beslis je helemaal zelf. Je stelt je eigen aanbod samen à la carte.
Voor Fourage 2023 voorzien we de gekende ingrediënten voor een geslaagde tweedaagse:
We toveren het Scoutshuis en de Zomerfabriek om naar een echte jeugdwerk-basis om nieuwe dingen te leren.
Wist je dat je ook dit jaar kan blijven overnachten in het Scoutshuis? We rekenen de kostprijs (€30) daarvoor door aan jou. In ruil krijg je een gezellige avond en een heerlijk avondmaal.
Je kan ervoor kiezen om 1, 2, 3 of 4 workshops te volgen.
Je betaalt dus per halve dag/workshop 20 euro (sociaal tarief), 35 euro (standaard tarief), 50 euro (solidariteitstarief).
Je kan 's avonds overnachten in het Scoutshuis.
We eten samen en maken er een gezellige avond van.
Je betaalt € 30 voor je overnachting. Je zal hiervan een factuur ontvangen. Deze betaling staat los van de betaling voor je inschrijving.
Wat als je je eigen talenten beter kon leren kennen aan de hand van een simpele vragenlijst? Sterker nog, wat als je de talenten van anderen kon leren (her)kennen? Om zo je werking op een positieve, constructieve én versterkende manier te verstevigen.
Tijdens deze workshop maak je kennis met 39 diverse talenten én hun valkuilen. Je leert de wereld om je heen bekijken met een nieuwe 'talentenbril', en gaat nadien naar huis met alle tools die je nodig hebt om je team naar een hoger level te tillen.
Deze workshop wordt gegeven door Creafant, een creatief huis voor workshops, kampen, theatervoorstellingen, huisbezoeken en nog veel meer.
Hoe creëer je een veilige omgeving voor kinderen en jongeren, waar ze zich thuis voelen en kunnen experimenteren? Hoe geef je hen via spel en avontuur de mogelijkheid om te groeien en te leren uit eigen ervaringen? Daar hebben we als scoutsbeweging heel wat ervaring mee.
Tijdens deze workshop zetten we uiteen hoe je een lokale groep kinderen of jongeren van begin tot eind kan begeleiden in specifieke thema’s, of hen kan ondersteunen in de evolutie naar een kwalitatieve en zelfredzame entiteit.
Deze workshop gaat buiten door! Warme kledij en stevige schoenen zijn aan te raden. Je kan altijd een thermosbeker meebrengen om een drankje in warm te houden.
Deze workshop wordt gegeven door FOS Open Scouting. FOS Open Scouting, dat is spelen in de natuur, deel uitmaken van een hechte groep, en al doende groeien.
Hiphop is niet alleen het meest populaire muziekgenre bij de jeugd, het is ook een cultuur die gekenmerkt wordt door inclusie, laagdrempeligheid en een diepe link met sociaal en politiek engagement. En die kenmerken nemen wij mee in alles wat we doen. Maar wat doen wij nu precies?
Je ontdekt het tijdens deze workshop. Faith, die naast jeugdwerker ook zelf artiest is, komt vanuit zijn eigen ervaring getuigen over onze werking. Elk van onze verschillende projecten, van hiphopkampen tot samenwerkingen met live-muzikanten, zet in op de krachten van hiphop: emoties leren uitdrukken, identiteitsvorming, impact op het zelfbeeld, groepsvorming en taalvaardigheid. Getalenteerde jongeren die meedoen aan onze projecten, kunnen bovendien groeikansen krijgen op hun muzikale pad dankzij de linken die we leggen met het professionele hiphop-circuit, en het muzieklabel dat we vanuit Graffiti vzw hebben opgericht.
Deze workshop wordt georganiseerd door Graffiti vzw. Graffiti vzw is een experimenteerplek die jeugd en jeugdwerkers uitdaagt om van zich te laten horen.
Tijdens deze workshop ontdek je het antwoord op al deze vragen. We bouwen verder op de ervaringen die de groep zelf heeft met (cyber)pesten. Aan de hand van verschillende kapstokken werken we samen een stappenplan uit om cyberpesten aan te pakken.
Deze workshop wordt gegeven door Tumult. Tumult moedigt jonge mensen aan om elkaar te ontmoeten, over de grenzen van verschillen heen.
Innovatie in het jeugdwerk. Dat klinkt goed! Vaak begint het bij een brainstormsessie. Maar euh … wat dan? Hoe maak je van die wilde ideeën en frisse projecten effectief een succesverhaal?
Tijdens deze workshop leer je hoe je een nieuw project, werking of organisatie opstart. Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plaats en speel je écht in op vragen en noden uit de maatschappij? Je maakt kennis met het verhaal van BOENK! Samen met de andere deelnemers leer je breed na te denken en uit te wisselen via actieve werkvormen. Je gaat naar huis met de handvaten, maar ook de goesting en de durf om een nieuw project, werking of organisatie op te starten.
Deze workshop wordt gegeven door BOENK!. Team BOENK! bestaat uit een team van enthousiastelingen die meehelpen bij het bedenken en begeleiden van de kampen.
Active reviewing is een actieve, speelse manier van terug- of vooruitblikken op activiteiten. Het activeert deelnemers om ervaringen uit te wisselen, en stimuleert de ontwikkeling van een positieve groepssfeer. Daarnaast zijn empowerment, creativiteit, bewustzijn en het niet vastleggen van het beoogde leerresultaat belangrijke bouwstenen van deze methode.
Tijdens deze workshop ontdek je verschillende Active-review-werkvormen, die gebruik maken van woorden, van je lichaam, van de natuur, en van metaforen. Je ervaart aan den lijve wat de meerwaarde is van deze werkvormen voor jezelf en de groep. Je gaat naar huis met nuttige tips en handige kaders om active reviewing zelf in de praktijk om te zetten.
Deze workshop gaat buiten door! Warme kledij en stevige schoenen zijn aan te raden. Je kan altijd een thermosbeker meebrengen om een drankje in warm te houden.
Deze workshop wordt georganiseerd door Nature. NATURE is een 'kansen-organisatie' die mogelijkheden wil scheppen voor jongeren om hun grenzen te verkennen en te verleggen.
Daar is ie dan, je allereerste onverwachte crisis. Jouw organisatie komt in een gitzwarte spotlight te staan, een activiteit gaat de mist in, een voedselvergifitiging op kamp bereikt de media of een journalist laat je weten dat jouw organisatie vermeld wordt in een nieuw schandaal. Een crisis kan vele gezichten hebben en hem tot een goed einde brengen is een grote uitdaging.
Tijdens deze workshop gaan we aan de hand van praktische voorbeelden verschillende crisissen te lijf. Je leert dat crisissen uit 20% management en 80% communicatie bestaan. Wat zijn je eerste reflexen? Met wie praat je? Wat kan je wel en niet zeggen? Elke crisis is anders, dus je gaat niet naar huis met een vast stappenplan of dé heilige graal voor je volgende crisis. Maar we bezorgen je wel zoveel mogelijk concrete handvaten om de volgende crisis het hoofd te bieden.
Deze workshop wordt gegeven door Jory Maeyaert, de persverantwoordelijke van De Ambrassade en de Vlaamse Jeugdraad.
Als jeugdwerker ben je vaak bezig met de groei van anderen. Misschien coach je wel vrijwilligers? Tijdens activiteiten en trajecten heb je oog voor ieders ontwikkeling en probeer je om de talenten van de kinderen en jongeren zo goed mogelijk in te zetten. Maar hoe zit het met jouw eigen groei en ontwikkeling?
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met je sterktes en valkuilen. We gaan samen met de andere deelnemers op zoek naar manieren om jouw sterktes in te zetten in jouw job. En we onderzoeken hoe jouw werkcontext je kan helpen om je valkuilen te overkomen. Aan het einde van de workshop heb je voor jezelf een concrete leervraag geformuleerd waar je zelf energie van krijgt! Deze workshop is geschikt voor professionele jeugdwerkers.
Deze workshop wordt gegeven door Jasmien Schutz van De Ambrassade. Zij is verantwoordelijk voor de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers en jeugdwerkorganisaties en werkt daarnaast samen met de jeugdwerksector aan de organisatie van het congres #Jeugdwerkwerkt.
Wat motiveert je vrijwilligers en hoe kan je erop inspelen en het versterken in je organisatie?
We gaan op zoek naar de basisingrediënten van motivatie (autonomie/verbondenheid/competentie) en een match met mogelijke drijfveren, talenten en competenties van je vrijwilligers. Daarnaast komt ook persoonlijke motivatie aan bod. Denk hierbij aan talenten, competenties en het effect van gedrag van andere op motivatie.
Deze workshop wordt georganiseerd door De Aanstokerij vzw. De Aanstokerij vzw zet bewust spel in om kinderen, jongeren en volwassenen te vormen.
In het jeugdwerk krijgen we meer en meer te maken met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Hoe kunnen we de drempels voor deze doelgroep zoveel mogelijk verlagen? De afgelopen jaren deden we bij Sportpret heel wat ervaring op over laagdrempelig werken, en de cijfers tonen aan dat onze aanpak succesvol is. Tijd om onze expertise te delen!
Tijdens deze workshop bespreken we wat armoede precies inhoudt, en waar je best op let wanneer je werkt met gezinnen in armoede. We gaan dieper in op 4 verschillende drempels: financiële drempels, mobiliteitsdrempels, communicatiedrempels, en socio-emotionele drempels. We staan ook stil bij het verschil tussen laagdrempelig communiceren en communiceren over laagdrempeligheid, twee zaken die vaak verward worden met elkaar maar allebei van groot belang zijn. Deze workshop is geschikt voor lokale besturen, koepelorganisaties, federaties, etc. die hun aangesloten clubs, afdelingen, verenigingen, etc. willen ondersteunen.
Deze workshop wordt georganiseerd door Sportpret. Deze vereniging heeft als doel om door sport en ontspanning de levenskwaliteit en sociale ontwikkeling van kansarme kinderen te bevorderen.
Je wil graag weten wat er speelt in jouw team of bij de kinderen en jongeren in jouw werking. Maar je wil geen ellenlange gesprekken waarbij niet iedereen gehoord wordt. Het kan ook anders! Kunst is hét middel bij uitstek om uiting te geven aan gevoelens, gedachten en ideeën. Er bestaan tal van creatieve werkvormen die elke deelnemer een 'stem' geven.
Tijdens deze workshop ontdek je hoe je een veilige omgeving creëert waar tijd en ruimte is voor ieders inbreng. Je leert hoe je met korte en krachtige reflectie oefeningen te weten komt hoe een teamlid zich voelt of wat een jongere vindt van een activiteit. Dit is een actieve workshop waarin je hands-on tools krijgt om samen te reflecteren over elk thema of onderwerp dat jullie aan het hart ligt.
Deze workshop wordt gegeven door Muzische Workshops vzw. Muzische Workshops specialiseert zich in kunst- en cultuureducatieve activiteiten binnen alle artistieke domeinen voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Hoe kan je je boodschap zo neerschrijven dat je álle jongeren informeert? Om op die vraag een antwoord te bieden, werden de 7 WAT WAT-principes ontwikkeld: op maat, correct en volledig, empowerend, transparant, effectief, participatief, en evaluatief/reflectief. Wat houden deze principes in? En hoe pas je ze succesvol toe?
Tijdens deze workshop delen we goede en minder goede voorbeelden van de WAT WAT-principes, en we bespreken samen wat we daaruit kunnen leren. Je krijgt de kans om vragen te stellen, en om ervaringen te delen: hoe informeren jullie jongeren? Herken je deze principes in je eigen werking? Hoe pas je die toe? Waar kan het nog beter? Je kan ook vooraf iets insturen waarmee jij jongeren informeert: een webpagina, een Instagram-post, brochure ... Tijdens de workshop gebruiken we fragmenten van deze inzendingen als voorbeeld.
Deze workshop wordt georganiseerd door Liesa van WATWAT. De Ambrassade is een expertisecentrum, ondersteuningsorganisatie en coördinator voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid.
Wat je doelstelling ook is, er is altijd wel een brede waaier aan werkvormen te vinden om mee aan de slag te gaan. Handig, maar soms ook overweldigend. Want je kan met werkvormen alles bereiken, maar niet alle werkvormen bereiken alles. Hoe vind je je weg binnen dit uitgebreide aanbod?
Tijdens deze workshop maak je kennis met tal van verschillende werkvormen. We gaan spelenderwijs aan de slag en proberen samen nieuwe zaken uit. Zo ontdek je stap voor stap hoe je op diverse manieren mensen kan bereiken met vormingen.
Deze workshop gaat buiten door! Warme kledij en stevige schoenen zijn aan te raden. Je kan altijd een thermosbeker meebrengen om een drankje in warm te houden.
Deze workshop wordt gegeven door Hannes van Blad Steen Schaar. Doorheen zijn professionele carrière lopen zowel vorming geven als het werken met kinderen en jongeren als een rode draad.
Veel organisaties beseffen hoe belangrijk inclusie is, maar weten niet altijd zo goed hoe ze dat in de praktijk kunnen realiseren. Dit doen ze door bijvoorbeeld niet de juiste voornaamwoorden te gebruiken of door te denken dat het voldoende is om een zwart vierkant te posten of diverse emoji’s te gebruiken. Het kan beter!
Tijdens deze workshop ontdek je wat inclusie precies betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen ervan maken. Je leert ook hoe je er zelf mee aan de slag kan gaan binnen de externe communicatie van je organisatie, en gaat na de workshop naar huis met een stevige dosis inspiratie.
Deze workshop wordt gegeven door Jihad Van Puymbroeck, een freelance communicatiestrateeg gespecialiseerd in inclusie. Ze gaat samen met social profit organisaties aan de slag om hun uitdagingen op het gebied van inclusie, diversiteit en anti-racisme aan te pakken.
Een feestje, een praatgroep, een videogesprek … safe(r) spaces kunnen heel wat vormen aannemen. Maar waarom zijn deze spaces zo belangrijk? Hoe begin je eraan, en waar moet je allemaal op letten?
Tijdens deze interactieve workshop ontdek je het antwoord op al deze vragen en meer. Je leert wat safe(r) spaces precies inhouden, en hoe je ze zelf kan organiseren binnen jouw organisatie. We bespreken ook waarom het zo belangrijk is om intersectioneel en bottom-up te werken.
Het safe(r) space-project is een project van Wel Jong en Cavaria. Het doel van het project is om daadwerkelijk veilige ruimtes op te zetten, te faciliteren, kennis uit te wisselen en expertise op te bouwen.
Er komt dagelijks gigantisch veel op jongeren af. Een golf aan info die al dan niet nuttig is. Humor en ernst vloeien in elkaar over. Hoe kan je een selectie te maken in deze constante informatiestroom? En hoe kan je een kritische blik ontwikkelen om opinie van feit te kunnen onderscheiden?
Tijdens deze workshop komen enkele kritische denktools aan bod om zelf mee aan te slag te gaan, zoals het debat. Je leert hoe je jongeren de kans geeft om hun mening op een gestructureerde manier te vormen en andermans meningen op een open manier te verwerken. We staan ook stil bij de manier waarop jouw organisatie met jongeren omgaat en hoe een kritische blik hier zijn plek in kan vinden. Je gaat naar huis met verschillende debatwerkvormen en kritische denktools die je kunt toepassen in je werking met jongeren.
Deze workshop gaat buiten door! Warme kledij en stevige schoenen zijn aan te raden. Je kan altijd een thermosbeker meebrengen om een drankje in warm te houden.
Deze workshop wordt georganiseerd door Hujo. Hujo is een jeugdvereniging voor vrijdenkers: jongeren met een kritische en open geest.
We vinden duurzaamheid belangrijk. Tegelijk willen we graag in het buitenland op kamp. Hoe verzoenen we deze twee elementen met elkaar? Hoe vind je bij het voorbereiden van een buitenlands kamp de meest duurzame optie?
Tijdens deze workshop gaan we dieper in op het begrip duurzaamheid. We bespreken welke factoren allemaal een impact hebben bij een buitenlands kamp. We houden buitenlandse kampen tegen het licht en achterhalen samen hoe we kampen op een duurzame manier in elkaar kunnen steken.
Deze workshop wordt georganiseerd door Wegwijzer vzw. Wegwijzer informeert jongeren met onafhankelijke info over het thema reizen.
Polarisatie is eigen aan de mens. Of het nu gaat om een burgeroorlog (macro-schaal) of om strijd tussen de anciens en de nieuwe collega's in je organisatie (micro-schaal): de dynamiek is universeel. Polarisatie is niet goed of fout, want het verrijkt én bedreigt. Maar de stabiliteit van een land, stad, buurt, school of organisatie kan wel op het spel komen te staan … Daarom hebben we als professionals nood aan inzichten en game changers.
Tijdens deze workshop maak je kennis met het denkkader van filosoof Bart Brandsma, gespecialiseerd in polarisatie. We gaan samen aan de slag om grote en kleine polarisaties in de samenleving of organisaties te analyseren. We bespreken de 3 basiswetten, 5 rollen en 4 ‘game changers’, en leren hoe je polarisatie kan inschatten. Wat zijn effectieve posities in het krachtenveld? Hoe kan je depolariseren? Door het Denkkader Polarisatie te benutten, krijg je houvast. En door de dynamiek van polarisatie te doorgronden, kan je de inzichten toepassen in je eigen werkcontext.
Deze workshop wordt georganiseerd door Eva Vereecke van de Ambrassade. De Ambrassade is een expertisecentrum, ondersteuningsorganisatie en coördinator voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid.
Privacy, vrije meningsuiting, vrijheid, gelijkheid, religie, non-discriminatie, vrije tijd … het zijn stuk voor stuk thema's waar jongeren mee bezig zijn. Maar wist je ook dat het thema’s zijn die overeenstemmen met de mensenrechten?
Tijdens deze workshop leer je hoe je deze mensenrechten aan bod kan laten komen in je activiteiten. Je ontdekt hoe je hierover in gesprek gaat met jongeren in jouw jeugdbeweging. We zetten samen mensenrechtenhart om in de praktijk. Je maakt ook kennis met twee activiteiten rond mensenrechten die je nadien zelf kan gebruiken in jouw werking.
Deze workshop wordt georganiseerd door JINT en KeKi.
JINT vzw stimuleert en ondersteunt de internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties. Het Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) wil de wetenschappelijke kennis over de rechten van het kind samenbrengen, toegankelijk maken, verspreiden en stimuleren.
Interculturele competenties zijn essentieel om een wereldburger te worden. Maar hoe kan je jongeren helpen om die interculturele competenties te ontwikkelen? Hoe bereid je hen voor op de geglobaliseerde wereld waarin we leven?
Tijdens deze workshop maak je kennis met Coloured Glasses: educatieve sessies die ontworpen zijn om het culturele zelfbewustzijn van jongeren op te bouwen. Deze sessies helpen jongeren tot inzicht te komen over hun eigen opvattingen en leerervaringen. Daarbij ligt de focus telkens op hun eigen houding en tolerantie ten opzichte van andere culturen. We leren je tijdens deze workshop hoe zo’n sessie in zijn werk gaat, en delen onze eigen ervaringen.
Deze workshop wordt georganiseerd door YFU Vlaanderen. Youth For Understanding (YFU) is een non-profit organisatie met meer dan 55 vestigingen verspreid over zes continenten, die al meer dan 60 jaar interculturele uitwisselingen en educatieve programma's ontwikkelt.
Een medebegeleider is ontroostbaar na een relatiebreuk die net voor het kamp gebeurde. Een deelnemer van je +16-groep vertrouwt je toe dat het eigenlijk niet zo goed gaat. Je hoofdleider is niet meer de vrolijke spring-in’t-veld zoals je die anders kent. Een oud-leider lijkt zich meer en meer terug te trekken uit activiteiten … Ieder van ons wordt wel eens geconfronteerd met zo’n situatie. Maar hoe ga je ermee om?
Tijdens deze workshop komen heel wat vragen aan bod. Hoe herken je dat iemand het moeilijk heeft? Hoe doe je dat, luisteren? Wat als je je afvraagt: kan ik dit wel? Durf ik dit wel? En hoe vermijd je dat je hierbij zelf over je grenzen gaat? Dit is een interactieve workshop vol uitleg, tips en oefeningen om elkaar bij te staan. De hoofdfocus ligt hierbij op het ondersteunen van elkaar - vanuit je rol als begeleider - en dus niet op het ondersteunen van kinderen en jongeren.
Deze workshop wordt georganiseerd door het Jeugd Rode Kruis: het Rode Kruis, overgoten met een flinke dosis jeugdig plezier.
Vaak schieten we pas in actie wanneer we voelen dat iets niet werkt. We blussen pas wanneer de groep vuur vat ... Maar wat als we gewoon beginnen bij het begin? Wat als we vanaf de start van een nieuwe werking, een nieuwe groep, een startend kamp werken aan een positief klimaat, zodat we minder brandjes moeten blussen? Wat als we inzetten op preventie?
Tijdens deze workshop zoeken we naar de antwoorden op de volgende vragen: Hoe zorg ik voor een goede vertrouwensband met de jongeren? Hoe installeer ik verbindingsmomenten? Hoe creëer ik een veilige setting waarin een groep stap voor stap kan groeien? Hoe ga ik om met verschillende groepsdynamieken in een werking? We geven je graag onze good practices mee en handige tools om zelf mee aan de slag te gaan.
Deze workshop gaat buiten door! Warme kledij en stevige schoenen zijn aan te raden. Je kan altijd een thermosbeker meebrengen om een drankje in warm te houden.
Deze workshop wordt georganiseerd door LEJO. LEJO heeft als doel om jongeren sterker te maken binnen de samenleving én de samenleving te versterken om structureel te veranderen op maat van deze jongeren.
Coachen van (mede)vrijwilligers is een belangrijk taak, die bijdraagt aan de persoonlijke ontplooiing van ieder individu. Als coach help je de ander leren door hem of haar te inspireren en ondersteunen. Hoe pak je coaching het beste aan in jouw organisatie?
Tijdens deze workshop leer je alles over coaching en het coachingsproces. Zo kan coachen kan verschillende vormen aannemen: van individueel niveau tot groepsniveau, maar ook van inhoudelijk tot meer procesmatig. Je ontdekt tijdens deze workshop de do’s en don’ts om een echte topcoach te worden, en krijgt verschillende handvaten en concrete tips mee die je coaching kunnen verbeteren.
Deze workshop wordt georganiseerd door Vormpijl. Vormpijl legt zich toe op het uitwisselen van expertise en ervaring in het jeugdwerk over de organisatiegrenzen heen.
"Hedendaagse kunst, daar snap ik echt niets van." Het is een uitspraak die heel bekend in de oren klinkt. Hoe kan je dan toch kunst toegankelijk maken voor kinderen? Hoe kan je hen de ideeën van de kunstenaars laten begrijpen?
Tijdens deze workshop maak je kennis met hedendaagse kunst uit de collecties van het Smak, het Muhka en de Ceracollectie (Museum M). We verkennen samen een resem aan korte, leuke opdrachtjes waarbij je met kinderen aan de slag kan gaan rond hedendaagse beeldende kunst. Of dat nu thuis, op kamp of tijdens activiteiten is. We gebruiken hierbij diverse disciplines: beweging, fotografie, theater … en brengen zo het museum tot bij je thuis.
Deze workshop wordt georganiseerd door Bamm!. Bamm! is een krachtige motor voor kunst- en erfgoededucatie met en door kinderen, jongeren en hun begeleiders.
Hoe vermijd je pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en agressie? Door in te zetten op een gedegen integriteitsbeleid in jouw organisatie. Maar hoe pak je dat aan?
Tijdens deze interactieve workshop ontdek je welke elementen er nodig zijn voor een kwaliteits-, preventie- en reactiebeleid over integriteit. Je maakt kennis met het Grenswijs-systeem en leert zo om (seksueel) grensoverschrijdende situaties in te schatten en er gepast op te reageren.
Deze workshop wordt georganiseerd door Pimento. Pimento is het kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen.
Tijdens deze workshop krijg je een antwoord op de volgende vragen. Hoe combineer je jeugdwerk met je studies, werk, sociale leven, hobby’s… op een gezonde manier? Hoe maak je wilde (en minder wilde) plannen waar - van idee tot realisatie? Met welke methodes kan je aan de slag om vlotter en aangenamer te plannen? Hoe kan je je tijd indelen om er het beste (niet het meeste) uit te halen? Je krijgt tal van tips en tricks om je eigen plan te trekken. Zo leggen we een stevige basis waarop jij je persoonlijke planning kunt bouwen. Eentje die staat als een huis.
Deze workshop wordt gegeven door Ann-Sofie van plan a. Plan a geeft ambitieuze studenten en jonge starters alle tips, tricks & training die ze nodig hebben om knappe plannen te maken – en die te realiseren.
In deze workshop creëren we een aangename temperatuur of sfeer voor oprechte gesprekken met je (mede)vrijwilligers. We gaan in verbinding en betrekken alle stemmen, ook de “nee”, de “tegendraadse” of de “stille” bij het kampvuurgesprek. Met enkele technische kneepjes, versterk je jezelf in het aanwakkeren van de gedrevenheid van jouw ploeg.
Marjan Blokland is procesbegeleider van Kwadraet met focus op sterk vrijwilligerswerk. Ze was meer dan 20 jaar verantwoordelijk voor het lokale jeugdwerk bij een gemeentebestuur. Als jeugdinstructor begeleidde ze tal van jongerengroepen in binnen- en buitenland.
Als nieuweling je plekje vinden op een speelplein of binnen een cursus: het is niet altijd eenvoudig. Daarom streven we er met VDS naar om meer en betere speelkansen te bieden voor elk kind op elk speelplein, door in te zetten op toegankelijk speelpleinwerk. Om dat doel te bereiken, stapten we samen met anderstalige nieuwkomers op de Kadervormingstrein, voor het DNA-project.
Tijdens deze workshop vertelt Yana van de VDS jullie alles over het vallen en opstaan van dit traject. Ze geeft je vanuit haar ervaring tal van tips en tricks mee om anderstalige nieuwkomers te ondersteunen binnen je werking. Geen speelpleinwerk? Geen probleem! Deze workshop is geschikt voor alle jeugdwerkers
Deze workshop wordt georganiseerd door de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. De VDS biedt ondersteuning voor lokale speelpleinwerkingen, op maat van hun noden.
Co-animator is voor veel jeugdwerk organisaties geen vreemd begrip meer. Steeds meer jeugdwerkorganisaties organiseren een co-animatortraject of hebben interesse om er één op poten te zetten.
Om de nodige ondersteuning op maat te bieden rond deze trajecten schiet Konekt te hulp. Via intervisie en praktijkdeling zullen zij jou versterken in je rol om het co-animatortraject in je organisatie verder uit te breiden en kracht bij te zetten. Deze workshop is geschikt voor professionele jeugdwerkers.
Deze workshop wordt gegeven door Konekt. Konekt gaat radicaal voor een wereld waarin personen met en zonder beperking samen leven, leren en werken.
Als jeugdwerker ben je een warm aanspreekpunt voor jongeren. Je bouwt samen aan een vertrouwensrelatie. Deze band maakt dat jongeren met hun verhaal naar jou komen, maar de impact van die verhalen is niet eenvoudig om mee om te gaan. Wat kan je doen? Hoe kan je helpen? En wie is er voor jou?
Tijdens deze workshop verkennen we samen waar jouw krachten als jeugdwerker liggen, en hoe je die kan inzetten om jongeren te ondersteunen. We staan stil bij je basishouding en helpen je bewust worden van je eigen handelen. Je leert om je grenzen te verkennen en te reageren vanuit controle en zelfvertrouwen. En je ontdekt de impact van kwetsbaarheid. Ga jij samen met EHBJ (Eerste Hulp Bij Jeugdwerk) op pad?
Deze workshop wordt georganiseerd door JAC Antwerpen. JAC staat voor Jongeren Advies Centrum, het is het jongerenonthaal van het Centrum Algemeen Welzijn (CAW).
Een decor bouwen, dat kan iedereen! Met doeken, panlatten, licht, geluid, special effects en enkele geweldige tips toveren we in geen tijd een hele ruimte om tot een andere wereld.
Tijdens deze workshop verzinnen we op 2,5 uur een geweldig fantasievol decor, en bouwen we samen aan dit meesterwerk. Je hebt geen voorkennis of technische skills nodig, want we leren je gaandeweg de verschillende decorbouwtechnieken.
Deze workshop wordt gegeven door vrijwilligers van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Zij hebben hopen ervaring in het bouwen van een decor voor cursussen, speelpleinen en vormingsmomenten, en delen graag al hun do’s en don’ts.
"In die jeugdbeweging wordt vooral veel gedronken …” “De stuurgroep is saai!” “Jullie jaarlijkse fuif is oubollig …” “Waarom hebben we vorming nodig?” “Het beleid wordt bepaald door hippies!” Het zijn maar enkele van de gekende clichés. Maar wat kan je doen om deze negatieve vooroordelen aan te pakken?
Tijdens deze workshop focussen we op het bouwen van je (merk)imago. We bekijken de verschillende doelgroepen en de manier waarop deze doelgroepen je "merk" beleven. We gaan aan de slag met de identiteit van je werking en bespreken hoe je deze succesvol naar buiten kunnen brengen. We gaan ook na welke zaken je werking organiseert en communiceert en wat het effect daarvan is op je imago. Tijdens deze workshop leer je om de juiste verwachtingen in de markt te zetten en die in te lossen of zelfs te overstijgen.
Deze workshop wordt georganiseerd door Vormpijl. Vormpijl legt zich toe op het uitwisselen van expertise en ervaring in het jeugdwerk over de organisatiegrenzen heen.
Met stopmotion lijken de meest vreemde dingen werkelijkheid te worden: plots kleedt een sjaal je aan, beweegt een stoel en tekent een lijn zichzelf. Voorwerpen komen tot leven en jij kan plots vliegen … welkom in de wonderlijke wereld van stopmotion! Hoe het werkt? Simpel: je rijgt verschillende foto’s aan elkaar tot een filmpje
Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met stopmotion. Deze techniek is heel laagdrempelig en biedt toch snel verrassende én humoristische resultaten. Bovendien is stopmotion makkelijk bruikbaar in diverse vakgebieden. We maken tijdens deze workshop gebruik van iPads, maar leren je ook hoe je dezelfde resultaten kan bereiken met je eigen smartphone. Deze workshop is ook geschikt voor deelnemers die al ervaring hebben met deze techniek: je krijgt een waaier aan materialen en mogelijkheden mee.
Deze workshop wordt georganiseerd door Bamm!. Bamm! is een krachtige motor voor kunst- en erfgoededucatie met en door kinderen, jongeren en hun begeleiders.
Hoe voorkom je pestsituaties? Hoe ga je om met pesten? Welke kracht heeft de groep om de pestsituatie aan te pakken? Het zijn vragen waar elk van ons al mee geconfronteerd werd.
Tijdens deze workshop leer je pestgedrag herkennen, krijg je inzicht in het belang van pestpreventie én maak je kennis met de aanpak van Pimento. Je leert hoe je de verbondenheid in een groep stimuleert door aandacht te besteden aan individuele krachten en talenten. En hoe je samen aan een context kunt werken waarin pesten geen plaats (meer) krijgt.
Deze workshop wordt georganiseerd door Pimento. Pimento is het kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen.
Een leider of animator is eigenlijk ook bedenker en spelontwikkelaar. Je baseren op bestaande spelen is niet moeilijk, iets nieuws bedenken daarentegen is niet zo eenvoudig. Goede ideeën worden vaak snel weer afgevoerd omdat ze op het eerste gezicht als 'onhaalbaar' of 'te ver gezocht' bestempeld worden. Maar is dat wel zo?
Tijdens deze workshop ontdekken en ervaren we samen het creatief proces. We baseren ons daarbij op het boek: ‘Creativiteit? Hoe?Zo!' van Igor Byttebier. Daarnaast verkennen we enkele speelse tools en methodieken die je niet alleen zullen helpen om je eigen creativiteit te ontdekken en optimaal te benutten, maar ook om de creativiteit van je groep te bevorderen bij de voorbereiding van nieuwe spelen en activiteiten.
Deze workshop wordt georganiseerd door De Aanstokerij vzw. De Aanstokerij vzw zet bewust spel in om kinderen, jongeren en volwassenen te vormen.
Als jongeren hulp nodig hebben, is het vaak een lange zoektocht naar de juiste organisatie die hen kan ondersteunen. Het aanbod is onvoldoende gekend of er zijn hoge drempels. Om dat aanbod beter bekend te maken, ontwikkelde JES vzw een 'serious game': Hot Spot. Door het spel te spelen maken jeugdwerkers op een leuke, interactieve manier kennis met sociale organisaties. Na afloop weet je precies waar je terecht kan met een (hulp)vraag.
Tijdens deze workshop maak je kennis met Hot Spot en de mogelijkheden die het spel biedt.<
Je vesterkt je netwerk en krijgt tools aangeboden om jongeren warm te kunnen doorverwijzen wanneer een vraag je petje te boven gaat. Tijdens het spel verzamel je zo veel mogelijk hotspot-vlammetjes: zij symboliseren de warme overdracht voor een jongere in nood.
Deze workshop wordt georganiseerd door JES vzw. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent.
Je hebt grootse plannen voor een evenement. Na vele vergaderingen, brainstormsessies en heen-en-weer e-mailverkeer ben jij alvast reuze-enthousiast. Maar hoe maak je je doelgroep even warm?
Tijdens deze workshop bekijken we de case van Krinkel (de grootste bivak voor de Chiro-leiding). Voor dit evenement hebben we een grote marketing- en communicatiecampagne opgezet met een team van vrijwilligers. We geven enkele concrete voorbeelden mee van het communicatieplan, de marketingacties, de lessen die we hebben geleerd, etc. Daarnaast krijg je de kans om vragen te stellen en de inzichten te krijgen om zelf aan de slag te gaan binnen je eigen organisatie.
Deze workshop wordt georganiseerd door de Chiro. Als jeugdbeweging laat de Chiro kinderen en jongeren samen spelen, bewegen en plezier maken.
Co-animator is voor veel jeugdwerk organisaties geen vreemd begrip meer. Steeds meer jeugdwerkorganisaties organiseren een co-animatortraject of hebben interesse om er één op poten te zetten.
Als vrijwilliger aan de slag gaan met een co-animatortraject kan uitdagend zijn maar zeker niet onhaalbaar. Konekt biedt je de nodige ondersteuning en reikt je de juiste handvaten en principes aan om optimaal aan de slag te gaan met co-animatoren in spé. Wissel uit met andere vrijwilligers en deel je ervaringen om zo tot oplossingen en kansen te komen. Deze workshop is geschikt voor vrijwillige jeugdwerkers.
Deze workshop wordt gegeven door Konekt. Konekt gaat radicaal voor een wereld waarin personen met en zonder beperking samen leven, leren en werken.
€20 (sociaal tarief) - €35 (standaardtarief) - €50 (solidariteitstarief) / per halve dag