[anysurfer.logo]

Fourage 2022

Fourage 2022

jeugdwerkondersteuning   |  12 FEBRUARI 2022 | 09:45-16:30
De inschrijvingen van Fourage zijn gesloten. Je kan niet langer inschrijven voor dit evenement. 

Fourage trekt naar buiten! Omwille van de huidige corona-situatie wouden we het zekere voor het onzekere nemen, en besloten we Fourage in een nieuw - outdoor- jasje te steken. Zo kunnen we jullie toch een fantastische vormingsdag aanbieden, ongetwijfeld vol gezellige en leerrijke momenten!

Nu de corona-barometer er is, had het wel gelukt Fourage in zijn originele vorm te laten doorgaan. Alleen konden wij een aantal weken geleden niet in een glazen bol kijken, en kozen we voor een alternatieve versie. Zo waren we 100% zeker dat Fourage kan doorgaan. Wat ons veel goesting gaf er een top-editie van te maken. En wie weet brengt dit alternatief ons nieuwe, leuke inzichten. Experimenteren mag al eens in het jeugdwerk.

Wist je dat je bovendien dat je buiten veel beter kan nadenken? En buiten zijn werkt stressverlagend. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Nog extra redenen om het dit jaar over een andere boeg te gooien met Fourage. Hopelijk heb jij er even veel zin in als wij.


Hoe ziet die alternatieve vorm er uit?


Je kan inschrijven om in kleine groepjes van maximum 10 jeugdwerkers (exclusief workshopbegeleiders) een workshop te volgen, al wandelend, in de buitenlucht.

 • De wandelworkshops gaan door op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel: Mechels Broek, Blaarmeersen (Gent), Provinciaal Domein Kessel-Lo (Leuven), Leuven centrum en Brussel centrum.
  Alle locaties zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto bereikbaar.

 • Een wandelworkshop duurt 2,5 uur. Wij zorgen voor een bevoorrading voor onderweg en de workshopgevers voor de interessante inhoud. Jullie zorgen voor warme kledij en stevige schoenen.

 • We kozen ervoor om dit wandelconcept slechts 1 dag te organiseren. Omdat we ook de vrijwilligers de kans willen geven om deel te nemen zal het enkel op zaterdag 12 februari doorgaan. Zowel in de voormiddag als de namiddag.

 • We raden je aan om slechts 1 workshop te kiezen. Je mag uiteraard ook twee workshops kiezen, maar hou er rekening mee dat je dan een hele dag in de buitenlucht bent.

Praktisch

Waar moet ik zijn? 

 • Mechels Broek
  Start-en eindpunt: Het terras aan cafetaria De Nekker.
 • Blaarmeersen
  Start- en eindpunt: deze parking 
    • Met het openbaar vervoer: Je kan de trein nemen naar het station Gent-Sint-Pieters (20 minuten wandelen)
    • Met de auto: Je kan je auto kwijt op de parking waar we afspreken. Als hier geen plaats meer is kan je ook parkeren op één van de andere parkings: Centraal, Oost (grote speeltuin, ...) en West (klimzaal, camping,...) of aan de P+R Watersportbaan. 
    • Lees meer over de bereikbaarheid van De Blaarmeersen
 • Provinciaal domein Kessel-Lo
  Startpunt: deze parking - Eindpunt: Hal 5
    • Met het openbaar vervoer: Je kan de trein nemen naar het station Leuven. Van daaruit is het 19 minuten wandelen naar de parking (het startpunt). Hal 5 (Het eindpunt) ligt op 9 minuten wandelen van Leuven station.
    • Met de auto: Je kan je auto kwijt op de parking waar we afspreken. Hal 5 (Het eindpunt) ligt op 15 minuten wandelen van deze parking. De parking is gratis.  
    • Lees meer over de bereikbaarheid Provinciaal domein Kessel-Lo.
 • Stad Brussel
  Start- en eindpunt: De Ambrassade (Leopoldstraat 25, 1000 Brussel)
    • Met het openbaar vervoer: Je kan de trein nemen naar het station Brussel-Centraal (8 minuten wandelen)
    • Met de auto: Je kan parkeren in de betalende parking Schildknaap op 2 minuten wandelen van De Ambrassade.   
 • Stad Leuven
  Startpunt: Voorkant station Leuven, op het Martelarenplein. Eindpunt: Hal 5
    • Met het openbaar vervoer: Je kan de trein nemen naar het station Leuven. Hal 5 (Het eindpunt) ligt op 9 minuten wandelen van Leuven station.
    • Met de auto: Je kan parkeren in de betalende parking van het station Leuven. Opgelet, deze parking is heel prijzig. Je kan natuurlijk ook voor een gratis randparking gaan. 

Wat als ik honger krijg?

Goed nieuws! Je krijgt enkele dagen op voorhand een postpakket bij je thuis geleverd. Daarin zal je een lekkere én een praktische verrassing terugvinden!

Daarnaast zorgen wij voor een koffiekoek bij de start van de workshop en een tas warme soep tijdens of na de wandeling. Het moment hangt af van de locatie die je kiest.

Omdat we dit jaar geen lunch kunnen voorzien, hebben we onze tarieven om deel te nemen naar beneden gehaald.  

Hoeveel betaal ik voor Fourage?

We hanteren drie tarieven voor Fourage. Je betaalt 10, 20 of 30 euro per workshop, afhankelijk van je situatie. 

Ben je vrijwilliger, student of beschikt je organisatie niet over voldoende middelen? Dan kan je kiezen voor ons sociaal tarief van 10 euro per workshop.
Alle anderen kunnen kiezen voor het standaard tarief van 20 euro per workshop.
Heb je meer financiële ruimte en wil je er mee voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk kan deelnemen aan ons ondersteuningsaanbod? Kies dan voor het solidariteitstarief van 30 euro per workshop.  

Ik maak me wat zorgen over de afstanden of de toegankelijkheid van de wandelingen

We kozen voor wandelworkshops omdat we vrezen dat 2,5 uur stilstaan of stilzitten in de buitenlucht te koud zou zijn. Maar dat wilt niet zeggen dat wandelen de focus van de workshop wordt. Er wordt niet gewandeld aan een hoog tempo en er worden veel pauzes ingelast om uit te wisselen, vragen te beantwoorden, instructies te geven enzovoort.

De afstand die afgelegd wordt, zal variëren per workshop en is afhankelijk van de methodieken en opbouw die de workshopgevers kiezen. Ben je niet zo mobiel, om welke reden dan ook, stuur dan een mailtje naar jasmien.schutz@ambrassade.be en we bekijken samen met de workshopgever van jouw keuze hoe we jouw deelname kunnen verwezenlijken. We vinden het erg belangrijk om iedereen de kans te geven om mee te doen en zullen er dan ook alles aan doen om de workshop toegankelijk te maken voor jou.  

Wat bij slecht weer?

Fourage gaat sowieso door. Als corona ons niet tegenhoudt, dan de regen of kou ook niet! We vragen iedereen om kledij te dragen die aangepast is aan het weer. 

Inschrijven - nieuw systeem
De inschrijvingen openen op maandag 24 januari. Je hebt tot maandag 7 februari, 12u00 om in te schrijven. 

Sinds het begin van dit werkjaar hebben wij een nieuw inschrijfsysteem. Als je inschrijft moet je ofwel meteen online betalen ofwel kies je voor uitgesteld betalen. In het laatste geval ontvang je een QR-code in je mailbox, die tot 15 werkdagen na je inschrijving geldig is. Deze kan je doormailen naar de persoon die binnen jouw organisatie verantwoordelijk is voor betalingen.

Hou hier rekening mee als je jezelf, of eventueel andere collega's, wil inschrijven. Hou je bankkaart/gsm bij de hand of breng de verantwoordelijke van de betalingen op de hoogte dat er één of meerdere QR-codes zijn/haar/hun richting uitkomen.

Vergeet je de betaling tijdig af te ronden? Dan wordt je automatisch uitgeschreven en ben je jouw gereserveerde workshop-plekken kwijt.
Wij sturen tijdens de 15 werkdagen waarin de QR-code geldig is wel af en toe een reminder als jouw betaling nog niet in orde zou zijn. Ook als de 15 werkdagen afgelopen zijn, en je uitgeschreven wordt, stellen we je hiervan op de hoogte.

Doelgroep

 • Fourage is er voor alle beroepskrachten en vrijwilligers in het jeugdwerk. Daarnaast zijn jeugd- en vrijetijdsambtenaren ook van harte welkom.


Programma

Zaterdag 12 februari 2022

9u45-10u

Onthaal wandelworkshopgevers en deelnemers door De Ambrassade. Uitdelen van de bevoorrading voor onderweg.

10u-12u30

Eerste ronde wandelworkshops

12u30

Workshopgevers en deelnemers van de wandelworkshops in de voormiddag gaan naar huis. Er wordt geen lunch voorzien.

13u45-14u

Onthaal wandelworkshopgevers en deelnemers door De Ambrassade. Uitdelen van de bevoorrading voor onderweg.

14u-16u30

Tweede ronde wandelworkshops

16u30

Workshopgevers en deelnemers van de wandelworkshops in de namiddag gaan naar huis. Er wordt geen receptie voorzien.

Workshops korte uitleg

Zaterdag 12 februari 2022

Wandelworkshops voormiddag

De beschrijvingen van de workshops die je hier kan lezen, hebben we niet aangepast aan deze alternatieve editie. We moesten heel snel schakelen om deze nieuwe versie van Fourage op poten te zetten, en elke workshopgever vragen een nieuw tekstje te schrijven dat past binnen deze versie van Fourage, was niet haalbaar. 
De workshops zullen zo dicht mogelijk aanleunen bij hoe deze gegeven zou worden in de normale Fourage omstandigheden (een vormingslokaal), maar uiteraard zullen er hier en daar aanpassingen zijn. Wat ook niet anders kan nu we ervoor kozen Fourage buiten, al wandelend, te laten doorgaan!

 • Jeugdwerk zonder grenzen: Hoe betrek je jonge nieuwkomers in je werking? — Tumult

Kinderen met een vluchtverhaal zijn in de eerste plaats kinderen. En kinderen willen spelen! Maar zijn ze ook welkom op jouw speelplein of in jouw jeugdbeweging? We hebben heel wat ervaring opgedaan rond deze thema’s, bijvoorbeeld tijdens het project Wereldspelers en tijdens de zomerkampen en animatorcursussen van Tumult. En we willen de lessen die we geleerd hebben graag met je delen.

Tijdens deze workshop maak je kennis met de leefwereld en kwetsbaarheden van jonge nieuwkomers. Je leert hoe je hierop kan inspelen, hoe je hen kan motiveren en waar je rekening mee kan houden. We staan stil bij de openheid van jouw werking voor nieuwe doelgroepen en geven je tips & tricks mee over het vergroten van de betrokkenheid van jonge nieuwkomers in je groep.

Deze workshop wordt gegeven door Tumult. Tumult moedigt jonge mensen aan om elkaar te ontmoeten, over de grenzen van verschillen heen.  

 • Weerbaar Op het Web³: Wat is een online identiteit en hoe je er met je eigen groep mee aan de slag? – Pimento

 Omdat we ons zoveel in de digitale wereld begeven, creëren we een online identiteit. Dat kan een verlengde zijn van je offline identiteit, maar dat hoeft zeker niet. Naar aanleiding van ons onderzoek 'online identiteit en gedrag van jongeren', hebben we een werkvormbundel en vorming ontwikkeld omtrent online identiteit.

Tijdens deze workshop zoomen we in op de online vs. offline wereld, het online imago, je online zelfbeeld, en je digitale balans. We maken je wegwijs in het gebruik van de WOW³ bundel en reiken ook concrete werkvormen aan om met je eigen groep aan de slag te gaan rond het thema online identiteit.

Deze workshop wordt gegeven door Pimento. Pimento is een kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen dat diverse vormingen, workshops en methodieken aanbiedt. 

 • Intensieve begeleidingstrajecten: Hoe ondersteun je lokale groepen in hun ontwikkeling? – FOS Open Scouting

Hoe creëer je een veilige omgeving voor kinderen en jongeren, waar ze zich thuis voelen en kunnen experimenteren? Hoe geef je hen via spel en avontuur de mogelijkheid om te groeien en te leren uit eigen ervaringen? Daar hebben we als scouts- en gidsenbeweging heel wat ervaring mee.

Tijdens deze workshop zetten we uiteen hoe je een lokale groep kinderen of jongeren van begin tot eind kan begeleiden in specifieke thema’s, of hen kan ondersteunen in de evolutie naar een kwalitatieve en zelfredzame entiteit. We doen dit aan de hand van onze begeleidingtools: Drempelkwartet, FOS-Ontpopt, Duurzaamheidspad, en meer.

Deze workshop wordt gegeven door FOS Open Scouting. FOS Open Scouting is een scouts- en gidsenbeweging die open staat voor alle kinderen en jongeren. 

 • De proactieve cirkel: Hoe bevorder je welzijn in het jeugdwerk? – Groep INTRO
Het mentale welzijn van jongeren staat om verschillende redenen onder grote druk. Dat jeugdwerk hier een belangrijke preventieve én curatieve rol in kan spelen, weten we allemaal. Maar echt evident is dat niet, want ook in het jeugdwerk is er soms een taboe om over die thema's te praten. Zo raken we soms jongeren 'kwijt' die zich minder goed voelen.

Tijdens deze workshop zoomen we in op een aantal concrete technieken om de juiste 'mindset' in je werking te integreren. We laten kaders en methodes uit diverse achtergronden samenkomen met een stevige dosis praktijkervaring én kennis van het jeugdwerk. Je leert niet alleen hoe je preventiever aan de slag kan binnen je organisatie, maar je voelt je na deze workshop ook meer 'handelingszeker' om met dit onderwerp om te gaan.

Deze workshop wordt gegeven door Groep INTRO. Groep INTRO is op verschillende domeinen actief rond inclusie. De sessiegever Tini Dours werkt al verschillende jaren binnen onderwijs-welzijns trajecten (NAFT) en het jeugd(welzijns)werk. 

 • Hoe ga je om met racisme in het jeugdwerk? – Uit De Marge
Ook in het jeugdwerk is racisme een realiteit. Kinderen en jongeren zijn slachtoffer, of ze hebben zelf racistische vooroordelen. Hoe kan je daar als jeugdwerker een antwoord op bieden, zowel op pedagogisch, juridisch als politiek vlak?

Tijdens deze workshop krijg je niet alleen meer inzicht in wat racisme is, je staat ook stil bij de invloed die het heeft op kinderen en jongeren. Je leert het wetgevend kader kennen en maakt kennis met verschillende actiemodellen en gesprekstechnieken. We bespreken niet alleen hoe je kinderen en jongeren kan beschermen tegen racisme, maar ook hoe je ze kan aanspreken op racistisch gedrag en racistische uitspraken. Je leert ook waar je deze zaken het best kan melden, en wat we samen kunnen doen om racisme structureel aan te pakken.

Deze workshop wordt gegeven door Uit De Marge. Uit De Marge vzw is het Vlaams steunpunt voor jeugdbeleid en jeugdwerk met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. 

 • Iedereen wint: Hoe gebruik je spel als leeromgeving voor superdiverse groepen? – De Aanstokerij

Wat is superdiversiteit? Waarom is spel net zo’n goede vormingsmethode om diverse groepen aan te spreken? En welke manieren zijn er binnen spel om met diversiteit om te gaan?

Tijdens deze interactieve workshop ontdek je via concrete tips en handvaten welke mogelijkheden spel als vormingsmethode kan bieden in onze superdiverse samenleving. Je leert waaraan een spel moet voldoen om bij de spelers ‘te blijven plakken’ en leert mogelijke drempels te herkennen en aan te pakken. Je gaat naar huis met heel veel goesting om je diverse groep in beweging te zetten via spel.

Deze workshop wordt gegeven door De Aanstokerij. De Aanstokerij maakt maatschappelijke thema's bespreekbaar via spel 

 • Hoe ga je om met verontrusting? —- Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

Vanuit de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK), de chatbox Nupraatikerover en het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) komen we in aanraking met kinderen en gezinnen waarbij er een vermoeden is van mishandeling, verwaarlozing, seksueel geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Kindermishandeling speelt zich gewoonlijk af achter een gesloten deur, het is vaak een onzichtbare problematiek. Toch komen jeugdwerkers te pas en te onpas met deze problematiek in aanraking.

Met deze workshop trachten we jullie mee te nemen in de problematiek rond kindermishandeling: wat kan jij betekenen als betrouwbare volwassene? Hoe maak je bespreekbaar wat je ziet? Wat doe je bij een niet-pluis-gevoel? Welke plicht heb je als jeugdwerker ten opzichte van de jongeren?

Deze workshop wordt gegeven door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is gemandateerd door de Vlaamse Regering als Centrum voor Hulpverlening bij kindermishandeling, seksueel misbruik en/of verwaarlozing. 

 • Taalverwerving in het jeugdwerk: Hoe stimuleer je taalverwerving op een speelse manier? – Koning Kevin
De meerwaarde van jeugdwerk bij het verwerven van (een nieuwe) taal is niet te onderschatten. In de jeugdbeweging, op het speelplein, op zomerkamp … het staat voor vele kinderen en jongeren gelijk aan het nemen van een stevig taalbad. Hoe ga je daar als jeugdwerker mee om?

Tijdens deze workshop geven we enkele handvatten mee om een veilige sfeer te creëren waar kinderen en jongeren taal kunnen gebruiken en fouten kunnen maken. Door middel van verschillende creatieve vormen van expressie starten we met laagdrempelige manieren van taalgebruik en -verwerving en bouwen we op naar meer uitdagende werkvormen. We staan ook stil bij het ondersteunen van (jonge) vrijwilligers bij het taalstimulerend werken met meertalige kinderen en jongeren.

Deze workshop wordt gegeven door Koning Kevin. Koning Kevin is een landelijk georganiseerde jeugdwerkorganisatie die zich de afgelopen jaren heeft verdiept in taal en het stimuleren van taalverwerving. 

 • Hoe kan je meer ruimte creëren door (speel)ruimte te delen? – De Ambrassade

Leuke en uitdagende speelplekken staan onder druk in Vlaanderen. Daarom onderzochten we met De Ambrassade hoe schoolspeelplaatsen delen extra ruimte kan creëren voor het jeugdwerk om activiteiten te organiseren. We vertrekken vanuit de soorten, voordelen en valkuilen van ruimte delen en bekijken hoe je hier zelf mee concreet aan de slag kan gaan.

Aan de hand van concrete voorbeelden en een plaatsbezoek geven we je voldoende bagage mee om nadien de eerste stappen te zetten naar de school in je buurt. Deze workshop wordt gegeven door Peter van De Ambrassade.   

Zaterdag 12 februari 2022

Workshops namiddag

 • De 'co' in 'co-animator': hoe kan je beter samenwerken met co-animatoren? – Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
Co-animatoren zijn jongeren die al hun talenten inzetten om in een begeleidersrol mee te werken aan een jeugdwerkinitiatief. Maar omwille van hun beperking zijn de standaardverwachtingen voor een animator voor hen niet van toepassing. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal op letten?

Tijdens deze workshop leer je hoe je co-animatoren kan introduceren in je leidingsploeg. We bespreken samen wat je allemaal kan doen om ervoor te zorgen dat de samenwerking voor iedereen een succeservaring wordt.

Deze workshop wordt gegeven door Yana Weets, verantwoordelijk voor het co-animatortraject bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Hij begeleidde de afgelopen jaren al meer dan 50 co-animatoren in hun jeugdwerktraject. 

 • Hoe kies je de juiste werkvormen? – Blad Steen Schaar

Je kan met werkvormen alles bereiken, maar niet alle werkvormen bereiken alles. Hoe vind je je weg binnen dit uitgebreide aanbod?

Tijdens deze werkshop spelen we met allerlei verschillende werkvormen. We proberen samen nieuwe zaken uit en ontdekken hoe we op diverse manieren mensen kunnen bereiken in vormingen.

Deze workshop wordt gegeven door Hannes van Blad Steen Schaar. Doorheen zijn professionele carrière lopen zowel vorming geven als het werken met kinderen en jongeren als een rode draad. 

 • Hoe kan je filosoferen met kinderen? — Hujo
Filosoferen is een woord dat je niet meteen met kinderen en jongeren associeert. Maar eens je aan het filosoferen gaat, zullen ze je vast verrassen!

Tijdens deze workshop ervaar je een sessie filosoferen met kinderen, en maak je kennis met verschillende methodieken die je kan inzetten in je eigen organisatie. Je gaat naar huis met een checklist van zaken waar je allemaal op moet letten bij het organiseren van een sessie filosoferen met kinderen: vooraf, tijdens, en nadien.

Deze workshop wordt gegeven door Hujo. Hujo is een jeugdvereniging voor eigenzinnige vrijdenkers. 

 • Hoe coach je stedelijke jongeren in een vrijwilligerstraject? – JES Academy

JES werkt al meer dan 30 jaar met jonge vrijwilligers in de stad. Het is een publiek dat erg divers is, elk met een eigen context en omgeving. Hoe slaagt JES erin om dit diverse publiek van vrijwilligers te coachen, en samen een positief verhaal te schrijven dat iedereen ten goede komt?

Tijdens deze werkshop leer je hoe JES vindplaatsgericht, participatief, competentiegericht en drempelverlagend aan de slag gaat met vrijwilligers. Je leert ook hoe deze aanpak JES in staat om een divers stedelijk publiek aan te zetten tot een vrijwilligersengagement dat niet alleen de individuele vrijwilliger versterkt, maar ook de buurt en de stad in het algemeen.

Deze workshop wordt gegeven door JES Academy. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent, die ondersteuning biedt op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn. 

 • Klimaat & activisme bij jongeren: Hoe integreer je dit thema in je werking? — Globelink

Het thema klimaat is niet meer weg te denken uit onze leefwereld, bij jong, oud en alles wat daartussen ligt. Hoe je hier als individu mee omgaat, kan sterk verschillen. De een organiseert een Friday For Future betoging, de ander gelooft niet in de opwarming van de aarde. Welke rol krijgt het thema klimaat binnen jouw werking?

Tijdens deze workshop leer je hoe je een thema als klimaat kan integreren in je werking. We bespreken concrete voorbeelden van activistisch en participatief werken met jongeren, en nemen je mee in hoe wij activisme en participatie zien, en hoe wij dit aanpakken in onze werking.

Deze workshop wordt gegeven door Globelink. Jeugddienst Globelink is een erkende, landelijke jeugddienst die samen met jongeren projecten op poten zet vanuit een mondiale, duurzame invalshoek.  

 • De stad als creatieve speeltuin: Hoe ga je op avontuur in de stad? – JES Academy
Wie op avontuur wil gaan, moet het niet ver gaan zoeken. Steden zijn prachtige speeltuinen! Je kan er klimmen, springen, rennen, je verstoppen … JES speelt al meer dan 30 jaar in de stad. In al die tijd hebben we heel wat ervaring opgedaan, en die willen we graag met je delen.

Tijdens deze workshop ontdek je de mogelijkheden en moeilijkheden van spelen in de stad. We ontdekken samen enkele leuke en onbekende plekjes, laten je proeven van een avontuurlijk stadsspel en dagen je uit om zelf aan de slag te gaan. Je gaat naar huis met een hoop inspiratie om zelf in de stad op avontuur te gaan.

Deze workshop wordt gegeven door JES Academy. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent, die ondersteuning biedt op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn. 

 • Hoe kan je participatief werken rond kunst en cultuur met jongeren? — Lasso
Hoe doe je dat, een participatief traject vormgeven? We nemen je mee in de verschillende stappen van het proces. Aan de hand van uiteenlopende methodieken en good practices tonen we je hoe je boeiende culturele of artistieke trajecten kan opzetten met inspraak van je groep of klas kinderen of jongeren. We gaan samen actief aan de slag met jullie (fictieve) cases en sturen jullie naar huis met handige tips en een stappenplan waar je nadien zelfstandig mee aan de slag kan gaan.

Deze workshop wordt gegeven door Lasso. Lasso is het Brussels platform voor cultuurparticipatie. We inspireren en versterken organisaties door krachten te bundelen over sectoren en gemeenschappen heen, vanuit de Brusselse grootstedelijke context. 

 • Hoe kunnen we jongeren ondersteunen bij meervoudige identiteitsconstructies in een superdiverse samenleving? – De Ambrassade
Wat betekent ‘identiteit’ en wat verstaan we onder ‘identificatie’? Waarom wordt er vaak naar ‘cultuur’ gewezen als legitimatie voor groep grenzen, en hoe werkt dat polarisering en structurele ongelijkheid in de hand? Met welke concrete acties kunnen we jongeren ondersteunen in hun positieve identiteitsbeleving en sociale interacties? 

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met inzichten vanuit onderzoek rond meervoudige identiteitsconstructies bij jongeren in een superdiverse samenleving. We koppelen dit aan de eigen ervaringen vanuit het jeugdwerk en zoeken samen naar hoe wij als jeugdwerkers, jeugdorganisaties, hulpverleners, leerkrachten … jongeren kunnen ondersteunen in een positieve identiteitsbeleving.

Deze workshop wordt gegeven door Ariadne Driezen. Zij werkt als jeugdonderzoekmedewerker bij De Ambrassade en deed in een vorig leven onderzoek naar identiteitsconstructies bij jongeren.  

 • BIZONdere aanpak: Hoe kan je conflicten anticiperen en hoe ga je ermee om? — Bizon
Overtreden van afspraken, weglopen van de groep, een grote mond, een opstootje tussen jongeren … Af en toe kom je tijdens activiteiten of op kamp wel eens dergelijke uitdaging tegen. Waarom gebeurt het? Hoe reageer je best op dat moment? En hoe ga je er verder mee om?

Tijdens deze workshop bespreken we tal van concrete voorbeelden. Ook je eigen casussen komen aan bod. We leggen de nadruk op het anticiperen van moeilijke situaties en reiken enkele praktische principes aan over het oplossen van conflicten.

Deze workshop wordt gegeven door Bizon. BIZON is een jeugdorganisatie die als doel heeft om vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. 


Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning