Fourage trekt naar buiten! Omwille van de huidige corona-situatie wouden we het zekere voor het onzekere nemen, en besloten we Fourage in een nieuw - outdoor- jasje te steken. Zo kunnen we jullie toch een fantastische vormingsdag aanbieden, ongetwijfeld vol gezellige en leerrijke momenten!
Nu de corona-barometer er is, had het wel gelukt Fourage in zijn originele vorm te laten doorgaan. Alleen konden wij een aantal weken geleden niet in een glazen bol kijken, en kozen we voor een alternatieve versie. Zo waren we 100% zeker dat Fourage kan doorgaan. Wat ons veel goesting gaf er een top-editie van te maken. En wie weet brengt dit alternatief ons nieuwe, leuke inzichten. Experimenteren mag al eens in het jeugdwerk.
Wist je dat je bovendien dat je buiten veel beter kan nadenken? En buiten zijn werkt stressverlagend. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Nog extra redenen om het dit jaar over een andere boeg te gooien met Fourage. Hopelijk heb jij er even veel zin in als wij.
Goed nieuws! Je krijgt enkele dagen op voorhand een postpakket bij je thuis geleverd. Daarin zal je een lekkere én een praktische verrassing terugvinden!
Daarnaast zorgen wij voor een koffiekoek bij de start van de workshop en een tas warme soep tijdens of na de wandeling. Het moment hangt af van de locatie die je kiest.
Omdat we dit jaar geen lunch kunnen voorzien, hebben we onze tarieven om deel te nemen naar beneden gehaald.
We hanteren drie tarieven voor Fourage. Je betaalt 10, 20 of 30 euro per workshop, afhankelijk van je situatie.
Ben je vrijwilliger, student of beschikt je organisatie niet over voldoende middelen? Dan kan je kiezen voor ons sociaal tarief van 10 euro per workshop.
Alle anderen kunnen kiezen voor het standaard tarief van 20 euro per workshop.
Heb je meer financiële ruimte en wil je er mee voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk kan deelnemen aan ons ondersteuningsaanbod? Kies dan voor het solidariteitstarief van 30 euro per workshop.
We kozen voor wandelworkshops omdat we vrezen dat 2,5 uur stilstaan of stilzitten in de buitenlucht te koud zou zijn. Maar dat wilt niet zeggen dat wandelen de focus van de workshop wordt. Er wordt niet gewandeld aan een hoog tempo en er worden veel pauzes ingelast om uit te wisselen, vragen te beantwoorden, instructies te geven enzovoort.
De afstand die afgelegd wordt, zal variëren per workshop en is afhankelijk van de methodieken en opbouw die de workshopgevers kiezen. Ben je niet zo mobiel, om welke reden dan ook, stuur dan een mailtje naar jasmien.schutz@ambrassade.be en we bekijken samen met de workshopgever van jouw keuze hoe we jouw deelname kunnen verwezenlijken. We vinden het erg belangrijk om iedereen de kans te geven om mee te doen en zullen er dan ook alles aan doen om de workshop toegankelijk te maken voor jou.
Fourage gaat sowieso door. Als corona ons niet tegenhoudt, dan de regen of kou ook niet! We vragen iedereen om kledij te dragen die aangepast is aan het weer.
De beschrijvingen van de workshops die je hier kan lezen, hebben we niet aangepast aan deze alternatieve editie. We moesten heel snel schakelen om deze nieuwe versie van Fourage op poten te zetten, en elke workshopgever vragen een nieuw tekstje te schrijven dat past binnen deze versie van Fourage, was niet haalbaar.
De workshops zullen zo dicht mogelijk aanleunen bij hoe deze gegeven zou worden in de normale Fourage omstandigheden (een vormingslokaal), maar uiteraard zullen er hier en daar aanpassingen zijn. Wat ook niet anders kan nu we ervoor kozen Fourage buiten, al wandelend, te laten doorgaan!
Kinderen met een vluchtverhaal zijn in de eerste plaats kinderen. En kinderen willen spelen! Maar zijn ze ook welkom op jouw speelplein of in jouw jeugdbeweging? We hebben heel wat ervaring opgedaan rond deze thema’s, bijvoorbeeld tijdens het project Wereldspelers en tijdens de zomerkampen en animatorcursussen van Tumult. En we willen de lessen die we geleerd hebben graag met je delen.
Tijdens deze workshop maak je kennis met de leefwereld en kwetsbaarheden van jonge nieuwkomers. Je leert hoe je hierop kan inspelen, hoe je hen kan motiveren en waar je rekening mee kan houden. We staan stil bij de openheid van jouw werking voor nieuwe doelgroepen en geven je tips & tricks mee over het vergroten van de betrokkenheid van jonge nieuwkomers in je groep.
Deze workshop wordt gegeven door Tumult. Tumult moedigt jonge mensen aan om elkaar te ontmoeten, over de grenzen van verschillen heen.
Omdat we ons zoveel in de digitale wereld begeven, creëren we een online identiteit. Dat kan een verlengde zijn van je offline identiteit, maar dat hoeft zeker niet. Naar aanleiding van ons onderzoek 'online identiteit en gedrag van jongeren', hebben we een werkvormbundel en vorming ontwikkeld omtrent online identiteit.
Tijdens deze workshop zoomen we in op de online vs. offline wereld, het online imago, je online zelfbeeld, en je digitale balans. We maken je wegwijs in het gebruik van de WOW³ bundel en reiken ook concrete werkvormen aan om met je eigen groep aan de slag te gaan rond het thema online identiteit.
Deze workshop wordt gegeven door Pimento. Pimento is een kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen dat diverse vormingen, workshops en methodieken aanbiedt.
Hoe creëer je een veilige omgeving voor kinderen en jongeren, waar ze zich thuis voelen en kunnen experimenteren? Hoe geef je hen via spel en avontuur de mogelijkheid om te groeien en te leren uit eigen ervaringen? Daar hebben we als scouts- en gidsenbeweging heel wat ervaring mee.
Tijdens deze workshop zetten we uiteen hoe je een lokale groep kinderen of jongeren van begin tot eind kan begeleiden in specifieke thema’s, of hen kan ondersteunen in de evolutie naar een kwalitatieve en zelfredzame entiteit. We doen dit aan de hand van onze begeleidingtools: Drempelkwartet, FOS-Ontpopt, Duurzaamheidspad, en meer.
Deze workshop wordt gegeven door FOS Open Scouting. FOS Open Scouting is een scouts- en gidsenbeweging die open staat voor alle kinderen en jongeren.
Tijdens deze workshop zoomen we in op een aantal concrete technieken om de juiste 'mindset' in je werking te integreren. We laten kaders en methodes uit diverse achtergronden samenkomen met een stevige dosis praktijkervaring én kennis van het jeugdwerk. Je leert niet alleen hoe je preventiever aan de slag kan binnen je organisatie, maar je voelt je na deze workshop ook meer 'handelingszeker' om met dit onderwerp om te gaan.
Deze workshop wordt gegeven door Groep INTRO. Groep INTRO is op verschillende domeinen actief rond inclusie. De sessiegever Tini Dours werkt al verschillende jaren binnen onderwijs-welzijns trajecten (NAFT) en het jeugd(welzijns)werk.
Tijdens deze workshop krijg je niet alleen meer inzicht in wat racisme is, je staat ook stil bij de invloed die het heeft op kinderen en jongeren. Je leert het wetgevend kader kennen en maakt kennis met verschillende actiemodellen en gesprekstechnieken. We bespreken niet alleen hoe je kinderen en jongeren kan beschermen tegen racisme, maar ook hoe je ze kan aanspreken op racistisch gedrag en racistische uitspraken. Je leert ook waar je deze zaken het best kan melden, en wat we samen kunnen doen om racisme structureel aan te pakken.
Deze workshop wordt gegeven door Uit De Marge. Uit De Marge vzw is het Vlaams steunpunt voor jeugdbeleid en jeugdwerk met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.
Wat is superdiversiteit? Waarom is spel net zo’n goede vormingsmethode om diverse groepen aan te spreken? En welke manieren zijn er binnen spel om met diversiteit om te gaan?
Tijdens deze interactieve workshop ontdek je via concrete tips en handvaten welke mogelijkheden spel als vormingsmethode kan bieden in onze superdiverse samenleving. Je leert waaraan een spel moet voldoen om bij de spelers ‘te blijven plakken’ en leert mogelijke drempels te herkennen en aan te pakken. Je gaat naar huis met heel veel goesting om je diverse groep in beweging te zetten via spel.
Deze workshop wordt gegeven door De Aanstokerij. De Aanstokerij maakt maatschappelijke thema's bespreekbaar via spel
Vanuit de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK), de chatbox Nupraatikerover en het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) komen we in aanraking met kinderen en gezinnen waarbij er een vermoeden is van mishandeling, verwaarlozing, seksueel geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Kindermishandeling speelt zich gewoonlijk af achter een gesloten deur, het is vaak een onzichtbare problematiek. Toch komen jeugdwerkers te pas en te onpas met deze problematiek in aanraking.
Met deze workshop trachten we jullie mee te nemen in de problematiek rond kindermishandeling: wat kan jij betekenen als betrouwbare volwassene? Hoe maak je bespreekbaar wat je ziet? Wat doe je bij een niet-pluis-gevoel? Welke plicht heb je als jeugdwerker ten opzichte van de jongeren?
Deze workshop wordt gegeven door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is gemandateerd door de Vlaamse Regering als Centrum voor Hulpverlening bij kindermishandeling, seksueel misbruik en/of verwaarlozing.
Tijdens deze workshop geven we enkele handvatten mee om een veilige sfeer te creëren waar kinderen en jongeren taal kunnen gebruiken en fouten kunnen maken. Door middel van verschillende creatieve vormen van expressie starten we met laagdrempelige manieren van taalgebruik en -verwerving en bouwen we op naar meer uitdagende werkvormen. We staan ook stil bij het ondersteunen van (jonge) vrijwilligers bij het taalstimulerend werken met meertalige kinderen en jongeren.
Deze workshop wordt gegeven door Koning Kevin. Koning Kevin is een landelijk georganiseerde jeugdwerkorganisatie die zich de afgelopen jaren heeft verdiept in taal en het stimuleren van taalverwerving.
Leuke en uitdagende speelplekken staan onder druk in Vlaanderen. Daarom onderzochten we met De Ambrassade hoe schoolspeelplaatsen delen extra ruimte kan creëren voor het jeugdwerk om activiteiten te organiseren. We vertrekken vanuit de soorten, voordelen en valkuilen van ruimte delen en bekijken hoe je hier zelf mee concreet aan de slag kan gaan.
Aan de hand van concrete voorbeelden en een plaatsbezoek geven we je voldoende bagage mee om nadien de eerste stappen te zetten naar de school in je buurt. Deze workshop wordt gegeven door Peter van De Ambrassade.
Tijdens deze workshop leer je hoe je co-animatoren kan introduceren in je leidingsploeg. We bespreken samen wat je allemaal kan doen om ervoor te zorgen dat de samenwerking voor iedereen een succeservaring wordt.
Deze workshop wordt gegeven door Yana Weets, verantwoordelijk voor het co-animatortraject bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Hij begeleidde de afgelopen jaren al meer dan 50 co-animatoren in hun jeugdwerktraject.
Je kan met werkvormen alles bereiken, maar niet alle werkvormen bereiken alles. Hoe vind je je weg binnen dit uitgebreide aanbod?
Tijdens deze werkshop spelen we met allerlei verschillende werkvormen. We proberen samen nieuwe zaken uit en ontdekken hoe we op diverse manieren mensen kunnen bereiken in vormingen.
Deze workshop wordt gegeven door Hannes van Blad Steen Schaar. Doorheen zijn professionele carrière lopen zowel vorming geven als het werken met kinderen en jongeren als een rode draad.
Tijdens deze workshop ervaar je een sessie filosoferen met kinderen, en maak je kennis met verschillende methodieken die je kan inzetten in je eigen organisatie. Je gaat naar huis met een checklist van zaken waar je allemaal op moet letten bij het organiseren van een sessie filosoferen met kinderen: vooraf, tijdens, en nadien.
Deze workshop wordt gegeven door Hujo. Hujo is een jeugdvereniging voor eigenzinnige vrijdenkers.
JES werkt al meer dan 30 jaar met jonge vrijwilligers in de stad. Het is een publiek dat erg divers is, elk met een eigen context en omgeving. Hoe slaagt JES erin om dit diverse publiek van vrijwilligers te coachen, en samen een positief verhaal te schrijven dat iedereen ten goede komt?
Tijdens deze werkshop leer je hoe JES vindplaatsgericht, participatief, competentiegericht en drempelverlagend aan de slag gaat met vrijwilligers. Je leert ook hoe deze aanpak JES in staat om een divers stedelijk publiek aan te zetten tot een vrijwilligersengagement dat niet alleen de individuele vrijwilliger versterkt, maar ook de buurt en de stad in het algemeen.
Deze workshop wordt gegeven door JES Academy. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent, die ondersteuning biedt op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.
Het thema klimaat is niet meer weg te denken uit onze leefwereld, bij jong, oud en alles wat daartussen ligt. Hoe je hier als individu mee omgaat, kan sterk verschillen. De een organiseert een Friday For Future betoging, de ander gelooft niet in de opwarming van de aarde. Welke rol krijgt het thema klimaat binnen jouw werking?
Tijdens deze workshop leer je hoe je een thema als klimaat kan integreren in je werking. We bespreken concrete voorbeelden van activistisch en participatief werken met jongeren, en nemen je mee in hoe wij activisme en participatie zien, en hoe wij dit aanpakken in onze werking.
Deze workshop wordt gegeven door Globelink. Jeugddienst Globelink is een erkende, landelijke jeugddienst die samen met jongeren projecten op poten zet vanuit een mondiale, duurzame invalshoek.
Tijdens deze workshop ontdek je de mogelijkheden en moeilijkheden van spelen in de stad. We ontdekken samen enkele leuke en onbekende plekjes, laten je proeven van een avontuurlijk stadsspel en dagen je uit om zelf aan de slag te gaan. Je gaat naar huis met een hoop inspiratie om zelf in de stad op avontuur te gaan.
Deze workshop wordt gegeven door JES Academy. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent, die ondersteuning biedt op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.
Deze workshop wordt gegeven door Lasso. Lasso is het Brussels platform voor cultuurparticipatie. We inspireren en versterken organisaties door krachten te bundelen over sectoren en gemeenschappen heen, vanuit de Brusselse grootstedelijke context.
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met inzichten vanuit onderzoek rond meervoudige identiteitsconstructies bij jongeren in een superdiverse samenleving. We koppelen dit aan de eigen ervaringen vanuit het jeugdwerk en zoeken samen naar hoe wij als jeugdwerkers, jeugdorganisaties, hulpverleners, leerkrachten … jongeren kunnen ondersteunen in een positieve identiteitsbeleving.
Deze workshop wordt gegeven door Ariadne Driezen. Zij werkt als jeugdonderzoekmedewerker bij De Ambrassade en deed in een vorig leven onderzoek naar identiteitsconstructies bij jongeren.
Tijdens deze workshop bespreken we tal van concrete voorbeelden. Ook je eigen casussen komen aan bod. We leggen de nadruk op het anticiperen van moeilijke situaties en reiken enkele praktische principes aan over het oplossen van conflicten.
Deze workshop wordt gegeven door Bizon. BIZON is een jeugdorganisatie die als doel heeft om vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.
€10 (sociaal tarief) - €20 (standaardtarief) - €30 (solidariteitstarief) PER WORKSHOP