[anysurfer.logo]

Corona update: wat werd er beslist voor het jeugdwerk op het Overlegcomité van 11/2

Corona update: wat werd er beslist voor het jeugdwerk op het Overlegcomité van 11/2

Jeugdwerk   |  11 FEBRUARI 2022

Code oranje voor het jeugdwerk!

We zijn blij met het nieuws van vanavond want de volgende fase van de coronabarometer werd zonet aangekondigd. We hopen dat dit nieuws voor jullie allen nog iets meer ruimte kan geven de komende weken & maanden.

Wat is er beslist? 

 • Vanaf vrijdag 18/2 gaan de nieuwe maatregelen van code oranje in. Tot en met donderdag 17/2 houd je je dus aan de maatregelen van code rood. 
 • We weten nog niet wanneer we naar code geel zullen schakelen.
Wat houdt code oranje in voor het jeugdwerk? 
 • Mondmasker zou je alleen nog moeten dragen als je 12+ bent, in contact met externen (die dus niet tot je reguliere werking behoren) of op locaties waar het gevraagd wordt bij 12+. 

 • Je kan je groepen vergroten tot 200 deelnemers (excl. begeleiding) binnen.
  Buiten gelden geen beperkingen meer. Belangrijk om weten: je kan verschillende groepen op één locatie combineren, en deze groepen mogen buiten dus onbeperkt samen komen. Binnen houd je je aan groepen van max. 200 deelnemers (excl. begeleiding).

 • De aanbeveling om intens contact te vermijden blijft behouden

 • De aanbeveling voor RAT- en PCR-testen voor een kadervorming valt weg. De aanbeveling voor deelnemers aan overnachtingen voor zelftesten blijft behouden. 

 • Er komen mogelijkheden bij om evenementen te organiseren zoals evenementen waarbij je binnen kunt dansen (capaciteit is steeds toegelaten tot 200 personen maar mag aangevuld worden tot: dynamisch met een bezetting aan 70%, 80% voor niet-dynamische evenementen, of volledige capaciteit onder specifieke normen). Mondmasker blijft verplicht voor zittende evenementen binnen, bij dynamische evenementen (zoals bij dansen) draagt alleen het personeel een mondmasker. Het CST blijft wel behouden vanaf 50 aanwezigen binnen, en 100 aanwezigen buiten. Meer hierover vind je terug bij ikorganiseer.be.

 • Binnen de horecaregels verdwijnt het sluitingsuur, ook hier kan je opnieuw dansen, mag je opnieuw rechtstaand consumeren, draag je geen mondmasker meer als klant en de beperking per tafel valt ook weg. Het CST blijft wel behouden (altijd binnen, vanaf 100 aanwezigen buiten). Dit geldt dus ook voor jeugdverblijven in volpension. 

 • Telewerk zal niet langer 4 dagen per week verplicht zijn, maar wordt enkel aanbevolen. Ook voor velen onder jullie een hele belangrijke weten we. Bovendien zullen teambuildings en evenementen op het werk opnieuw kunnen. 

 • Uiteraard zijn veel van jullie voorbereidingen voor krokus al getroffen nu. Deze versoepeling naar code oranje kan bijkomende kansen bieden, maar uiteraard hebben we allemaal begrip voor wat nog bijkomend haalbaar is binnen je organisatie. Hoe zit het met de noodprocedure en de procedures voor buitenland? 
Hoe zit het met de noodprocedure en de procedures voor buitenland?
 • Vele jeugdwerkers wachten op nieuws rond de noodprocedure. Momenteel gaan er immers al heel wat activiteiten door. We vinden het heel belangrijk om een duidelijke procedure te kunnen meegeven die geen al te strenge beperkingen op jullie activiteiten legt. We leggen op dit moment de laatste hand aan de procedure. Eens de noodprocedure afgewerkt is, kan je de deze terugvinden op de jeugdwerkregels-website. 
   
 • Wat het buitenland betreft, weten we dat het belangrijk zal blijven te kijken naar de maatregelen die gelden in het land waar je bent. We benadrukken de verantwoordelijkheid die organisaties zeker ook mogen communiceren aan ouders en opvoedingsverantwoordelijken. In geval van een besmetting van een minderjarige zal gekeken worden in welke mate gerepatrieerd kan worden in samenwerking met de bevoegde instanties.