Op het overlegcomité van 20/5/2022 werden een aantal belangrijke beslissingen genomen over de corona maatregelen, en we geven deze heel graag aan jullie mee. Deze maatregelen gaan in vanaf maandag 23 mei.
In het laatste deel gaan we ook in op enkele FAQ's. Informeer je collega’s, vrijwilligers en medejeugdwerkers hier dus ook over.
Er gelden eigenlijk geen specifieke maatregelen meer in deze fase. We zetten hieronder op een rij wat dit betekent ten opzichte van de vorige fase.
De barometer bestaat uit drie verschillende kleurcodes. Bij die codes horen grenswaarden over de druk op ons zorgsysteem. Als de cijfers zakken of stijgen en zo onder of boven een grenswaarde komen, dan kàn overgegaan worden naar een andere kleurcode. Of er naar die volgende code overgegaan wordt, blijft echter een politieke beslissing. Bovendien kunnen bepaalde elementen binnen een kleurcode ook nog afhankelijk zijn van de inschatting van de gezondheidssituatie, mentaal welzijn en maatschappelijke toestand. Binnen de aangegeven marges (die weten we dus wel op voorhand) kan binnen een kleurcode dus ook door de politiek nog enigszins ingekleurd worden hoe ‘donker of licht’, strenger of minder streng, een code wordt opgevat.
Op dit moment is de barometer gedeactiveerd en dus niet van toepassing.
Ja, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen binnen en buitenactiviteiten.
Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen activiteiten binnen en buiten dus hoe een tent al dan niet gebruikt wordt in de buitenruimte is ook niet langer 'relevant' om te bepalen wat capaciteit is.
Nee. Je moet op dit moment geen mondmasker dragen tijdens de activiteit, al zijn er nog deze uitzonderingen:
Er kunnen plekken zijn waar men jou alsnog vraagt mondmasker te dragen bv. zorginstellingen, tandarts, ... volg daar de richtlijnen of maatregelen van de locatie.
Er is geen beperking meer m.b.t. de capaciteit, groepen kunnen dus samen op één locatie zijn ongeacht hun grootte en kunnen ook variëren van grootte doorheen de activiteit.
Op dit moment is het CST (Corona Safe Ticket) niet van toepassing.
De registratie voor je deelnemers valt weg. Je hebt als organisatie niet langer een stap te vervullen bij eventuele besmettingen en dus zijn gedetailleerde inschrijvingen of registraties niet langer nodig. De clusteropvolging van eventuele besmettingen valt weg.
We zijn er ons van bewust dat deze registratie lange tijd een drempel gaf voor veel werkingen, en zijn dus blij dat deze niet langer nodig is.
Waar je wel nog iets meer rekening mee kunt houden dan in de periode voor corona, is om je deelnemers goed te informeren over ziek vertrekken of ziekte op de activiteit. Hanteer met gezond verstand volgende richtlijnen:
Tracing van corona-besmettingen: Tot nader order volgen we de regels van toepassing in de maatschappij voor de verschillende leeftijdscategorieën. Het goede nieuws is dat er op dit moment alleen in uitzonderlijke gevallen aan clustertracing wordt gedaan. De kans dat je als organisatie vragen krijgt van de tracing is dus heel erg klein. Daarom ben je niet langer verplicht om een uitgebreide registratie te doen van al je deelnemers.
We hanteren de lijst met risicogroepen die door de experten wordt naar voor geschoven. Als een kind/jongere deel uitmaakt van een risicogroep, hebben ouders of opvoedingsverantwoordelijken de verantwoordelijkheid om op de medische fiche aan te geven of de ziekte/aandoening onder controle is (bv. met medicatie). Bij twijfel wordt aangeraden advies van de huisarts te vragen om te kunnen deelnemen aan het aanbod. Ga zeker in gesprek bij vragen of discussie hierover en zoek naar inclusieve oplossingen indien mogelijk.
Er zijn geen specifieke regels meer voor evenementen. Binnen het jeugdwerk zijn evenementen die activiteiten waarbij wordt afgeweken van de reguliere werking.
Als je meer uitleg wil over het organiseren van evenementen kan je terecht bij ikorganiseer.be
Je volgt in principe dezelfde basisafwegingen als in het binnenland als er nog geen bevestigde besmetting is bij je deelnemers: je bent waakzaam voor symptomen maar bent als organisatie niet verantwoordelijk om te testen.
- Als er iemand symptomen heeft gelden de regels zoals hierboven: zieke deelnemers gaan best naar huis. Bekijk hiervoor wat de mogelijkheden zijn met het thuisfront en of er eventuele tussenkomsten kunnen zijn van verzekeringen.
- Als er lokale maatregelen gelden rond isolatie en quarantaine en er is een officiële PCR-test afgenomen, dan ben je uiteraard gebonden aan die lokale maatregelen. Je bent als organisatie niet verplicht om te testen.
- Hoog risicocontacten (andere deelnemers bv.) zijn niet gebonden aan het afnemen van een test, maar wees uiteraard extra waakzaam voor symptomen. Draag bij risicovolle situaties een mondmasker.