[anysurfer.logo]

Wat betekent de aangekondigde lockdown voor jeugdactiviteiten?

Wat betekent de aangekondigde lockdown voor jeugdactiviteiten?

Jeugdwerk   |  30 OKTOBER 2020

We voelden allemaal de bui hangen de voorbije dagen en weken; de cijfers zijn nog niet verbeterd, de maatregelen veranderen, we gaan naar een verstrengde lockdown, deze regels gaan in op zondagnacht 00u. Ook al was het verwacht, dit nieuws komt toch heel hard binnen hier bij ons.

Nogmaals, we blijven het zeggen, en wij menen het zo hard: Merci. Voor jullie werk, jullie vrijwilligers, jullie courage, jullie flexibiliteit en omdat jullie blijven gaan voor kinderen en jongeren ook al dreigt de energie soms wel op te geraken. Merci.

De persconferentie van vanavond kondigde heel wat verstrengingen aan, maar niet over jeugd. En dat was bewust. Na rechtstreeks contact met minister Dalle kunnen wij formeel bevestigen:   

  • Dat de regels voor jeugdactiviteiten -12 NIET zijn aangepast. Wat betekent dat concreet? Dat jeugdactiviteiten, ook meerdaags, zonder overnachting kunnen plaatsvinden zowel tijdens als na de herfstvakantie, zolang de maatregelen gelden. De maatregelen die daarstraks bekend gemaakt werden, zullen wellicht tot 13 december gelden. Dit kan dus wettelijk. Waarom kan dit? Virologisch is ingeschat dat de risico’s beperkter zijn in een context waarin kinderen niet én school én andere activiteiten combineren. Meer info over hoe je dan kan organiseren vind je hier

  • We begrijpen dat ook bij jullie organisaties en bij jullie vrijwilligers er heel veel vragen rijzen. Als jullie inschatten dat het evenwicht qua draagkracht, risico’s en voorzien van ademruimte en jong zijn, uit balans raakt, is het aan jullie zelf te beslissen wat nog haalbaar en realistisch is. Iedereen respecteert elke keuze, er is al zeer veel geschakeld de voorbije weken. We erkennen jullie hier enorm in.

  • We zijn er samen keihard voor gegaan om kinderen en jongeren centraal te stellen en hen optimaal ademruimte te geven. Dit is ook een belangrijke kans om dat mee waar te maken. Jullie allen doen dat elke dag. In de Vlaamse Jeugdraad campagne #generatielockdown vandaag  (met de zes gouden regels: lees ze helemaal op de website van de Vlaamse Jeugdraad) werd daarom hard ingezet op het werk van jeugd(welzijns)werkers, professioneel en vrijwillig en de mogelijkheden voor jongeren in hun vrije tijd.

  • We weten dat de motivatie bij ons allen een stevige deuk heeft gekregen doorheen deze periode, door het gebrek aan perspectief en het constante bijsturen voor onze jongeren en organisaties. Het feit dat activiteiten voor -12 nog mogelijk zijn, geeft ons wel de mogelijkheid er voor die doelgroep te zijn en hen samen met hun leiding en animatoren te laten ravotten, spelen, vrijuit jong te laten zijn. Maar dit dus enkel, we kunnen dat niet genoeg benadrukken, als dat haalbaar is en goed voelt voor jullie organisatie, vrijwilligers en deelnemende kinderen. Dat is geen evidente afweging, dat weten we.

  • Jeugd(welzijns)werk blijft mogelijk, volgens de geldende regels. Lees alle richtlijnen op de website van het departement CJM.

  • Ook het gebruik van publieke ruimte en speeltuinen door kinderen en jongeren blijft gegarandeerd. Daarover lees je hier meer.

  • Wees u ervan bewust dat lokale besturen over al deze zaken strengere maatregelen kunnen uitvaardigen en informeer je hierover zeker.

  • Voor 9, 10, 12 en 13 november wordt er vanuit de lokale besturen noodopvang gecoördineerd. We kregen signalen van enkelen onder jullie dat jullie een rol willen opnemen in eventuele initiatieven voor noodopvang. Andere organisaties lieten ons weten dat ze wel willen ondersteunen waar mogelijk voor werking en vrijwilligers, maar hun werking niet als noodopvang zien. We respecteren allemaal elkaars keuze hierin.

We zullen samen voor gezond evenwicht tussen ademruimte en veiligheid voor alle kinderen, jongeren en hun organisaties blijven strijden. In het bijzonder voor de meest kwetsbaren.

Zodra de coronacijfers enigszins beter zijn, willen we ook dat kinderen en jongeren als primaire doelgroep beschouwd worden voor heropstart en versoepelingen. Zodra er naar code rood van protocol jeugd kan overgegaan worden, biedt dit mogelijkheden binnen een veilig en streng kader voor -12, 12+ en 18.

We wensen jullie enorm veel succes en sterkte bij wat er nog allemaal komt. We blijven verbonden in deze situatie. Zorg goed voor jezelf en elkaar.