[anysurfer.logo]

Nu de jeugdwerkzomer achter de rug is...

Nu de jeugdwerkzomer achter de rug is...

Jeugdwerk   |  5 SEPTEMBER 2022

Tis weer voorbij die mooie zomer…

De eerste corona-vrije zomer, dat was voor velen van jullie alvast een verademing na de 2 jaar ploegen en ploeteren met strenge coronaregels die het niet altijd makkelijk maakten om op een goede manier te organiseren.

Gelukkig konden we een ‘normale’ zomer doormaken waarin we kinderen en jongeren opnieuw ademruimte konden bieden, de ademruimte waar velen toch al lang naar snakten, op een zo normaal mogelijke manier. 

Het zijn uitdagende tijden, zowel voor jullie jaarwerking als de komende zomers. Weet dat De Ambrassade klaar staat om jullie te ondersteunen en samen in dialoog te gaan. Daarom sommen we 3 belangrijke plekken en kanalen op die jullie alvast in alle rust kunnen ontdekken en/of uitpluizen.  

Opkamp.be biedt antwoord op jouw vragen 

Net voor de zomer van 2022 vernieuwden we onze website opkamp.be. Met deze website willen we elk van jullie ondersteunen in de zoektocht naar een antwoord op vragen voor jullie eigen aanbod of voor het aanbod van jullie achterban. 

Op zoek naar informatie over duurzame keuzes, wil je graag meer weten over de vervoersmogelijkheden van en naar je aanbod, zin om wat zaken te vernieuwen na de zomer en op zoek naar de nodige info om je daarbij te helpen… Een heleboel thema’s kan je terugvinden onder de kennisbank van deze website. 

Meer weten over hoe je de band met steden, gemeenten, buren en/of eigenaars van gebouwen of terreinen kan verbeteren of versterken? Neem dan eens een kijkje op de pagina van het kampcharter

Op zoek naar info, maar niet gevonden? Ideetjes voor nieuwe onderwerpen, artikels, verhalen… laat ook allemaal maar komen.  

Kampas.be, the place to be voor wie op zoek is naar een locatie

Aan het einde van de zomer lanceerde het Centrum voor Jeugdtoerisme vzw (CJT) het nieuwe platform kampas.beOp de website kan gezocht worden op meer dan 600 locaties in Vlaanderen, waar jeugdgroepen kunnen overnachten in jeugdverblijven, hostels of kampeerterreinen. De website is specifiek ontwikkeld op maat van groepstoerisme voor kinderen en jongeren. Naast capaciteit en faciliteiten van gebouwen en terreinen worden ook andere zaken in kaart gebracht, zoals speelmogelijkheden in de omgeving, kampvuur en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. 

“We roepen groepen op om massaal recensies achter te laten"

Frederik Vercammen (CJT): “De voorbije drie jaar zijn we in gesprek gegaan met zowel jeugdgroepen als uitbaters om de noden van alle betrokken partijen zo goed mogelijk in kaart te brengen. We zijn trots om nu een nieuw platform te kunnen presenteren. Het is de opvolger van www.jeugdverblijven.be, maar met heel wat extra troeven en nieuwigheden."

"Belangrijk is uiteraard dat groepen vlot op zoek kunnen blijven gaan naar een aanbod op hun maat. Een deel van de accommodaties in zelfkook kan rechtstreeks geboekt worden via het platform, voor de andere locaties worden de afspraken rechtstreeks met de uitbater gemaakt. Alle kalenders worden up-to-date gehouden, zodat groepen meteen zien wat beschikbaar is. En ten slotte roepen we de groepen op om massaal recensies achter te laten over hun vorige verblijven, zodat andere groepen deze info kunnen gebruiken om een goede keuze te maken.”

Uitbaters

Voor sommige jeugdgroepen is ook de pet ‘uitbater’ van belang, er is ook veel aandacht voor het gemak en de ondersteuning van uitbaters.

Frederik Vercammen: “Vele uitbaters ontvangen heel het jaar door jeugdgroepen. Of het nu gaat om vrijwilligers of personeel, steeds gebeurt dit met heel veel warmte en passie voor het jeugdtoerisme. Maar ook zij moeten voldoen aan heel wat wettelijke bepalingen, we vinden het daarom vanuit CJT belangrijk om de uitbaters hierbij maximaal te ondersteunen. Het nieuwe platform komt daaraan tegemoet. We zorgen niet alleen voor een gratis promotie-instrument, uitbaters kunnen ook kiezen uit verschillende formules op hun maat om met de website aan de slag te gaan. De komende maanden en jaren willen we, in overleg met de verschillende gebruikersgroepen, het platform verder ontwikkelen tot een onmisbaar instrument voor het Vlaamse jeugdtoerisme”

Op zoek naar een locatie in Wallonië of buitenland? Daarvoor kom je op de juiste plek via opkamp.be 

Beleidswerkgroep Jeugdtoerisme in de startblokken

Dat het een goede zomer was is zeker een feit maar dat er ook uitdagingen op tafel blijven liggen en ook zullen blijven komen is ook een feit. Daarom blijven we ook in zetten op het samenbrengen van jeugdwerk en andere jeugdtoerisme actoren om samen aan de slag te gaan met deze uitdagingen. We doen dit onder meer tijdens de beleidswerkgroep jeugdtoerisme. 

Wil jij graag mee werk maken van een nog sterker jeugdtoerisme beleid of ben je benieuwd of de beleidswerkgroep iets voor jou of jouw organisaties is? Schrijf je dan in voor de eerste beleidswerkgroep van het werkjaar 2022- 2023 waarom we ruimte maken voor een kennismakingsmoment. De eerste beleidswerkgroep vindt plaats op donderdag 6 oktober van 10u tot 13u en je kan hiervoor afzakken naar Brussel of ervoor kiezen dit overleg online te volgen.