[anysurfer.logo]

Sinterklaasfeest: een evenement voor élk kind

Sinterklaasfeest: een evenement voor élk kind

Jeugdwerk   |  6 NOVEMBER 2023

Het Sinterklaasfeest staat voor de deur, dat is een tijd van vreugde, verwachting en samenhorigheid. Als jeugdwerkers spelen we een essentiële rol in het creëren van een warme en inclusieve omgeving waarin kinderen en jongeren kunnen genieten van dit prachtige feest. Wij willen graag een positief verhaal verspreiden en benadrukken dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen moet zijn, waar geen plaats is voor verdeeldheid, racisme en discriminatie. Maar dat we culturele verschillen omarmen, inzetten op (kans)armoede, gendergelijkheid... thema's die ook linken aan het Sinterklaasfeest.

Binnen het jeugdwerk streven we naar een inclusieve viering van Sinterklaas. Daarom spreken we over "Piet" of "Roetpiet" en vermijden we de term "Zwarte Piet." Het is belangrijk om begrip en respect te tonen voor diverse perspectieven, en zo de traditie te omarmen terwijl we ons bewust zijn van de veranderende tijden en culturele sensitiviteit. 

Op de website www.komaf.be, een platform dat zich inzet voor inclusie in de vrije tijd, hebben we enkele boeiende artikelen verzameld. Deze artikelen bevatten waardevolle ideeën om mee aan de slag te gaan. We moedigen je aan om ze te lezen en te delen met je collega's en je achterban: 


  • Heldere communicatie naar je doelgroep rond haatspraak: Ontdek hoe je op een respectvolle en begrijpelijke manier met ouders en kinderen kunt praten over de veranderingen in de Sinterklaastraditie. Lees het artikel. 

  • Tips en Tricks voor pieten die iedereen aanspreekt: Leer hoe je kleine aanpassingen kunt maken om het Sinterklaasfeest toegankelijker en respectvoller te maken voor iedereen.

Een goede praktijk die al volop aan de gang is in Gent en Brussel is de komst Queen Nikkolah. Ze is een inspirerend voorbeeld die met passie en vastberadenheid heeft bijgedragen aan een inclusiever Sinterklaasfeest. Haar inzet en toewijding is fantastisch om te lezen.

Laten we ook dit jaar het Sinterklaasfeest omarmen als een kans om de waarden van inclusie en respect door te geven aan de generaties die na ons komen. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en laten zien dat het Sinterklaasfeest een feest is waar iedereen van kan genieten.