[anysurfer.logo]

Sinterklaas is een feest, voor elk kind

Sinterklaas is een feest, voor elk kind

Jeugdwerk   |  25 NOVEMBER 2021

6 december: Elk jaar spannend voor alle kinderen: horen ze ’s nachts een paard op hun dak en ligt er een verrassing als ze ’s morgens wakker worden?

Dat dit een feest moet zijn voor àlle kinderen in ons land, is ondertussen al lang een gedeelde waarde voor heel het jeugdwerk. Vijf jaar nadat het beeld van Piet onder discussie kwam in ons land, zijn er in onze maatschappij heel wat stappen afgelegd. Het lijkt misschien soms vanzelfsprekend worden, maar er blijft een grote uitdaging bestaan: er blijven racistische en koloniale denkbeelden aanwezig. Elk jaar komen er nieuwe jeugdwerkers bij die heel wat sterke acties en engagementen opnemen. We blijven daarom de rol opnemen om racisme actief aan de kaak te stellen. Met een sterke en gevulde schoen vooruit, herhalen we graag de krachtlijnen die enkele jaren geleden in de commissie jeugdwerk werden opgesteld en versterken we elkaar met enkele goede voorbeelden uit jeugdwerk en het bredere middenveld.

Informeer jezelf, ga in gesprek, organiseer heerlijke activiteiten voor iedereen, laat ons er samen een inclusief Sinterklaasfeest van maken!

Het is een kinderfeest

Op de website hetiseenkinderfeest.be vind je heel wat informatie over een inclusief Sinterklaasfeest. Met de meest gestelde vragen en hun tegenargumenten, verkleedtips, voorbeeldbrieven, kleurplaten en nog veel meer. 

Hand in Hand tegen racisme maakte ook nog een pdf over de sinterklaastraditie. 

Drie Krachtlijnen voor een gezamenlijke boodschap

  1. Sinterklaas is een feest voor àlle kinderen en jongeren.

  2. Jeugdwerk is een divers landschap van grote en kleine verenigingen, in stedelijke en landelijke context met een breed bereik aan kinderen en jongeren van allerlei etnische achtergronden, enz.

  3. We vinden het belangrijk vrijwilligers en beroepskrachten in het jeugdwerk bewust te maken van de maatschappelijke evolutie omtrent dit thema en lokale verenigingen hierover te sensibiliseren. We roepen jeugdwerkorganisaties op dit debat niet uit de weg te gaan, maar de sensibilisering ter harte te nemen. We weten dat het jeugdwerk vanuit haar DNA heel creatief omgaat met deze communicatie en haar activiteiten en moedigen dit graag aan.

Enkele voorbeelden van communicatie

Scouts en Gidsen Vlaanderen

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen hield ook even halt bij deze kwestie: graag gaan wij in op de uitnodiging om van Sinterklaas een feest voor alle kinderen te maken. We vinden dat de helper van de Sint moet evolueren met de tijd en dat raciale stereotyperingen gaandeweg best achterwege blijven. We willen dat ook groepen hier samen met ons even bij stilstaan en dit binnen hun groep bespreken. In Scouting willen we dat niemand zich gekwetst of bespot voelt omwille van zijn of haar eigen afkomst of huidskleur. In een kleurrijk Vlaanderen wordt niemand herinnerd of voorgesteld als slaaf. Laten we dus rekening houden met raciale gevoeligheden bij het karikaturale totaalbeeld van een pekzwarte knecht met gouden oorbellen en rode lippen. We rekenen daarom op de vindingrijkheid van onze leiding; om zelf op een eigen creatieve wijze een invulling te geven aan deze vrolijke figuur. Natuurlijk zijn alle scouts en gidsen braaf geweest en zal er straks volop worden gevierd, gelachen en vooral veel gesnoept …

Lees meer op hun website

Chiro
Chirojeugd Vlaanderen

Het beeld van Piet kwetst sommige kinderen, jongeren en ouders. Denk bijvoorbeeld aan grapjes en opmerkingen over de samenhang van hun eigen donkere huidskleur en die van Piet. Piet z’n donkere kleur mag volgens de verhalen van tegenwoordig dan wel door het roet komen, toch zijn er heel wat kenmerken die op een karikaturale manier verwijzen naar de zwarte slavernij (kroeshaar, dikke lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets kleren). Dat is volgens ons niet nodig.

Omdat we willen dat Sinterklaas een feest voor iedereen is, geloven we dat het ook zonder die elementen kan. Daarbovenop: sinds er minder schoorstenen zijn, is het toch normaal dat de huid van Piet minder zwart is dan vroeger? Dat heeft Bart Peeters, de beste vriend van de Sint, zelf gezegd! Onder Piets roetvegen kan hij elke huidskleur hebben, want iedereen kan de beste vriend van de Sint zijn, toch? De Chiro wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich thuis voelen. Daarom zien we Piet niet meer als een stereotiep personage met kenmerken uit de koloniale tijd. Op die manier wordt het Sinterklaasfeest fijn voor iedereen.

Lees meer op hun website

Uit De Marge

Sinterklaas is een feest voor alle kinderen. Het is dan ook belangrijk dat alle kinderen over het hele land kunnen genieten van het feest. Door Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie. We wensen alle kinderen alvast een fantastisch feest toe!

Lees meer op hun website