[anysurfer.logo]

Personeelsdriedaagse #beleidsnotamodus

Personeelsdriedaagse #beleidsnotamodus

Jeugdwerk   |  29 OKTOBER 2019

Dit jaar trokken we naar de driehoekshoeve in Kasterlee. Een heel ruime, comfortabele en leuke plek om drie dagen met onze hoofden in beleidsnotamodus te geraken. Eind juni 2020 moet er afgewerkte beleidsnota klaar liggen. Jeugdorganisaties krijgen net iets langer de tijd en dienen eind 2020 in. Net voor deze driedaagse trokken collega's er op uit om onze stakeholders te gaan bevragen. De resultaten van al die gesprekken werden gebundeld door de kerngroep en deze personeelsdriedaagse was een belangrijk moment in ons beleidsnotaproces.

Hieronder lees je wat wij zoal gedaan hebben tijdens deze 3 dagen. 

Woensdagvoormiddag: ken elkaars takenpakketten

Onze enthousiaste vormingsmedewerker Jasmien was de geschikte persoon om dit deel uit te werken. Op een leuke manier leerden we elkaars takenpakketten, projecten en trajecten kennen. We speelden zelfs telefoontje. 'Biep, biep' kwam er uit de telefooncentrale wanneer er een telefoonlijn passeerde. Het was zaak om mensen met een specifieke vraag snel te kunnen verder helpen en door te verbinden met de juiste collega. Ook kregen we een goed zicht wie er al hoe lang bij De Ambrassade werkt en wie er wanneer in de week werkt. We waren weer helemaal mee in de variabele en bruisende takenpakketten van onze collega's.

Woensdagnamiddag: #beleidsnota: presentatie resultaten

Na een korte stand van zaken, kreeg het personeel een voorstelling van achtereenvolgens alle zwaktes, sterktes, kansen, bedreigingen en resultaten (de blauwe bouwstenen in de afbeelding hieronder, zie vorig blogbericht). Elk deel werd door een andere collega van de kerngroep toegelicht met een bijpassende werkvorm. 

Zo werden de bedreigingen gebracht door het personage Darth Vader himself, werden de zwaktes geraden door de collega's aan de hand van bijpassende afbeeldingen, zaten kernwoorden van de kansen verstopt achter een variatie aan pinguïns en ga zo maar door. We eindigden dit dagdeel met een inspirerende oefening rond de persoonlijke dromen (ofwel aspiraties) die collega's van De Ambrassade de komende jaren nog willen verwezenlijken.

Woensdagavond: laddercompetitie jongerencultuur

's avonds was het tijd voor ontspanning en leerden we dankzij Emma en Sarah de leefwereld van jongeren kennen. Een greep uit de opdrachten:

  • Maak een korte video op Tik Tok (we haalden zelfs een kleine 500 likes)
  • #MyCollegueDoesMyMakeUp
  • Verkleed iemand als Billie Eilish, zet de foto op Instagram en bedenk een instagramcaption
  • ...

Donderdagvoormiddag: #beleidsnota: Uitdagingen formuleren

Het belangrijkste moment van deze personeelsdriedaagse brak aan. Aan de hand van het inspiratierooster SWO-ART (zie afbeelding) wilden we uitdagingen voor De Ambrassade bedenken door telkens 2 bouwstenen met elkaar te kruisen. De combinatie van de gegevens uit de blauwe vakken leidt tot negen vakken met telkens een bepaald handelingsperspectief. Je kan het voorstellen als een huis met negen kamers. Iedere kamer kan je anders bemeubelen of zo inrichten dat ze je inspireert tot een bepaalde handeling. Je kan op een bepaalde manier door het huis gaan om je te laten inspireren (van links boven naar rechtsonder, verticaal in de middelste rij, als een slang onderaan bij aspiraties beginnen en zigzag naar boven werken). De volgorde bepaal je zelf.

Concreet gingen we met 4 groepen van ongeveer 5 collega's aan de slag rond een bepaalde combinaties. We kruisten telkens twee vakken. Bijvoorbeeld de kansen en de aspiraties: gezien kans x en aspiratie y, is de uitdagingen dat De Ambrassade Y realiseert. Of we lieten bijvoorbeeld resultaten en sterktes kruisen: Gezien resultaat X en sterkte y is de uitdagingen dat De Ambrassade op Y moet inzetten. Zo eindigden we onze 2e dagdeel rond de beleidsnota met een 75 uitdagingen.

Donderdagnamiddag: fietstochtspel

En nu: frisse buitenlucht ademen. Tijdens een fietstocht waren namen 2 teams het tegen elkaar op. Om ter snelst bij An en Lisa geraken was de boodschap. Onderweg kregen we bij elk fietsknooppunt een nieuwe opdracht. Er was ook een rode draadspel met een foto-bingo-zoektocht. We sloten af met een drankje op café. 

's avonds was DJ Juicy van de partij om onze dansbenen los te zwieren. 

Vrijdagvoormiddag: #beleidsnota: benoemen en herformuleren 

In het laatste dagdeel hebben we de tijd genomen om de 9 grote clusters een naam te geven en te herformuleren. We voerden grondige gesprekken over welke deelstrategieën er onder de verschillende clusters konden worden uitgewerkt. Op vrijdagavond gingen we met z'n allen tevreden naar huis. We zijn er in geslaagd om met de ganse personeelsploeg na te denken over wat de uitdagingen zijn in 2021-2025. Maar we kunnen niet blijven stilzitten. De komende twee maand moeten we nog heel wat gesprekken voeren rond de beleidsuitdagingen. Jullie kunnen ook een survey verwachten waarmee we nog enkele uitdagingen bij jullie aftoetsen.

Na een evaluatie van de driedaagse in café caddy stijl van Hans, ruimden en kuisten we op. Rond 15u vertrok iedereen naar huis.