[anysurfer.logo]

Overlegcomité 22 december - wat werd er beslist voor het jeugdwerk?

Overlegcomité 22 december - wat werd er beslist voor het jeugdwerk?

Jeugdwerk   |  22 DECEMBER 2021

* Update 23/12

Woensdag 22/12 kwam het overlegcomité opnieuw samen. Vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren blijven voorlopig opgesplitst. Ondanks herhaaldelijk aangeven van het hele jeugdwerk en lokale besturen dat het opsplitsen van vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren in de praktijk tot heel wat verwarring en onnodige chaos leidt. Lees hieronder en bij de jeugdwerkregels welke maatregelen ondertussen gelden voor georganiseerde activiteiten voor kinderen en jongeren.

Wat werd er beslist voor kinderen, jongeren en hun organisaties? 

 • Rustige binnenactiviteiten (knutselen, toneel (tenzij zeer actief), zijn binnen niet toegestaan. Deze moeten buiten doorgaan.
 • Sportieve actieve activiteiten georganiseerd door jeugdwerk en jeugdorganisaties kunnen wel binnen georganiseerd worden. Het gaat over de aard van de activiteit, niet over de aard van de organisator. 
 • Sportieve en actieve activiteiten zijn in binnenruimtes toegestaan. Ook als deze door jeugdbewegingen, cultuureducatieve jeugdorganisaties, jeugdhuizen, vakantieorganisaties, speelpleinwerkingen of andere jeugdorganisaties worden georganiseerd. Op een dagkampje of tijdens de wekelijkse jeugdactiviteiten mag je dus binnen dansen, actief bewegen, klimmen, klauteren of sporten.  

 • Activiteiten binnen voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties kunnen wel volgens dit protocol en voor kinderen en jongeren met een beperking met dit protocol. 

 • Activiteiten buiten kunnen zonder bijkomende maatregelen. 

 • Overnachtingen bij jeugd- en sportkampen zijn niet mogelijk. 

 • Uiteraard zijn er nog heel wat andere sectoren geraakt door deze maatregelen, waaronder cultuur. Als we het zo bekijken: alle sectoren waar kinderen en jongeren fijne momenten kunnen beleven. Dit zorgt ervoor dat kinderen en jongeren de komende weken een zeer, zeer koude periode tegemoet gaan. 

 • Voor evenementen veranderen ook enkele zaken, je vindt snel een update terug op ikorganiseer.be.  

Deze maatregelen gaan zondagochtend 26/12 in en gelden normaal gezien tot 28/1. Er komt opnieuw een overlegcomité samen begin januari. 

 • De meest recente informatie over wat er kan binnen het kader van noodopvang vind je terug op de website van Bataljong. De maatregelen voor noodopvang gelden ook in de komende twee weken kerstvakantie.
  Opgelet: neem steeds contact op met je lokaal bestuur. 

 • Kinderen en jongeren blijven in de kou staan. De Vlaamse Jeugdraad reageerde fors op het niet bijsturen van het uit elkaar trekken van vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren. Lees hier de reactie van de Vlaamse Jeugdraad en deel gerust. We blijven samen pleiten voor het mogelijk maken van binnenactiviteiten voor jeugdorganisaties, zodat jeugdwerk, kampen en kadervorming terug kwaliteitsvol en virusveilig kunnen plaatsvinden.

 • Daarnaast zorgen we de komende dagen nog voor een aanvulling van informatie op de pagina rond de jeugdwerkregels.

 • Tijdens de kerstvakantie zelf zijn we niet bereikbaar, noch telefonisch, noch via onze corona@ambrassade.be. Tot en met vrijdag 24/12 kan je ons daar wel nog bereiken.