[anysurfer.logo]

Jeugdwerkzomer 2021 gaat door!

Jeugdwerkzomer 2021 gaat door!

Jeugdwerk   |  4 MEI 2021

Goed nieuws: De zomerkampen en georganiseerde jeugdactiviteiten kunnen doorgaan! 

Dat besliste het Overlegcomité op vrijdag 23/4.

Meer dan 100.000 vrijwilligers, jeugdwerkers en jeugdambtenaren realiseerden vorig jaar een sterke zomer voor 1 miljoen kinderen en jongeren. 25.000 jeugd- en sportkampen, speelpleinen en ander jeugdaanbod konden we op een virusveilige en verantwoordelijke manier organiseren. Momenteel zal het nog moeten volgens de strenge zomerregels van vorig jaar (o.a. bubbels van 50 en strenge hygiënische maatregelen). Dat is voor ons het minimumscenario. Zodra de cijfers en vaccinatiegraad het toelaten, hopen wij, en de Ministers van Jeugd met ons, dat de zomerbubbels van 50 worden opgetrokken. Zo kan er veel meer jeugdaanbod doorgaan en valt er niemand uit de boot, zeker geen kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties.

We beloofden zo snel mogelijk draaiboeken en ander ondersteuningsmateriaal voorzien om er opnieuw voor te zorgen dat de vrijwilligers en begeleiding zoveel mogelijk kunnen bezig zijn met waar het echt om draait: kinderen en jongeren grenzeloos plezier en onvergetelijke momenten bezorgen.

Woensdag 12/5 zullen we de zomerregels, het zomerplan en de daarbij horende bijlagen online zetten.

Daarin zullen alle regels voor de jeugdwerkzomer volledig duidelijk worden.

Wat kunnen we nu al zeggen?

  • Vanaf vrijdag 25/6 gaan de zomerregels in voor het jeugdwerk met bubbels van 50 deelnemers, binnen én buiten. Die beslissing is genomen, natuurlijk steeds onder voorwaarde van de virologische situatie. Je kan hier ook het persbericht lezen van Minister van Jeugd Benjamin Dalle.

  • De regels voor de zomer van 2021 zullen heel hard aanleunen bij de jeugdwerkregels van vorig jaar. Enkele specifieke invullingen kunnen echter verschillen en voor een stuk afhangen van de letterlijke bewoordingen in de regelgeving. 

  • De bubbels van 50 gelden voor alle leeftijden, exclusief begeleiding. Daarbinnen kunnen activiteiten doorgaan zonder mondmasker en zonder social distancing. 

  • Bij bubbels boven 13 jaar wordt intens fysiek contact zoals vorige zomer vermeden. 

  • Er komt geen kilometerbeperking op buitenlandse reizen, natuurlijk gelden wel steeds de maatregelen van de landen in kwestie. 

  • De voorkeur blijft wel liggen op buitenactiviteiten, bij binnenactiviteiten wordt extra nadruk gelegd op ventilatie. 

 Wat betekent dit voor jullie werking tijdens de zomer? 

We vragen om ons nog even tijd te geven om de juiste informatie over de zomerregels te kunnen bezorgen in de vorm van zomerplannen, net zoals vorig jaar. Je mag zeker vragen stellen via corona@ambrassade.be, maar weet dat ook wij nog geen antwoord hebben op al jullie vragen over de jeugdwerkzomer van 2021.
Alle info die we al hebben, zal je altijd kunnen terugvinden op onze website. Je vragen blijven natuurlijk wel welkom, dus bezorg ze gerust zodat we weten wat we bij de plannen zeker moeten opnemen. Dat betekent dus wel dat specifieke vragen over de zomer nog niet beantwoord zullen worden in de komende dagen. We vragen je daar dan ook geduld voor. 


Wat doen wij de komende weken? 

  • We schrijven de zomerplannen (=draaiboeken) voor de zomer samen met verschillende mensen uit de taskforces uit. Deze komen 12/5 online.

  • We bezorgen jullie naast die zomerplannen ook opnieuw bijgewerkte bijlagen ter ondersteuning en zorgen voor het actueel houden van alle FAQ’s, de noodprocedure, enz. Daarnaast staat de deur op een kier voor versoepelingen àls de cijfers zouden verbeteren in de loop van juni. Ga voorlopig dus zeker uit van het basiskader dat gelijkaardig is aan dat van vorige zomer. We zorgen ervoor dat eventuele bijkomende versoepelingen geen negatief effect hebben op organisaties voor wie last-minute niet kan bijsturen. 
Anderzijds, jullie weten het, blijven deze maatregelen onderhevig aan eventuele negatieve evoluties van de virologische situatie. Laten we het vooruitzicht van de zomer zien als een goede reden om ons de komende maanden verantwoordelijk, maar mét ademruimte voor kinderen en jongeren, aan de geldende richtlijnen te blijven houden. 

We weten dat er nog stevige weken en maanden aan komen, maar we zijn in elk geval opgetogen met dit nieuws. Jullie kunnen aan de slag, veel meer volgens jullie eigenheid dan de afgelopen maanden, en de onzekerheid wordt iets kleiner nu. We kunnen samen eindelijk kinderen, jongeren, vrijwilligers, collega’s én elkaar een lichtpunt geven. Succes met alle uitwerking, we blijven dicht met elkaar in contact.


Op woensdag 12/5 komen zowel de zomerregels, als het uitgewerkte zomerplan (draaiboek) online. Vanaf dan kom je te weten welke regels je deze zomer zal moeten volgen als je een jeugdwerkkamp of -activiteit op poten wil zetten.