[anysurfer.logo]

Maatregelen paasvakantie: wij vragen duidelijkheid

Maatregelen paasvakantie: wij vragen duidelijkheid

Jeugdwerk   |  18 MAART 2021

De paasvakantie is voor kinderen, jongeren, opleiding van vrijwilligers, jeugdorganisaties, enz. een zeer belangrijke vakantie. Nu meer dan ooit: 2 weken lang, meer dan 100.000 kinderen en jongeren die op jeugd-, sport- en cultuurkampen gaan, op speelpleinen zijn, kadervorming opzetten of volgen. Vorig jaar kon de paasvakantie niet doorgaan, en dus hopen we dit jaar met zen allen op een mooie jeugdwerkpaasvakantie.

Op vrijdag 5 maart werd door het overlegcomité de beslissing gecommuniceerd om overnachtingen voor het jeugdwerk mogelijk te maken tijdens Pasen, mits testing voor alle leeftijden. Dit gaf velen hoop, ouders schreven massaal in, organisaties en vrijwilligers gingen voluit om zoveel mogelijk kampen met en zonder overnachting op poten te zetten.
Op dit moment, 10 dagen voor start van de paasvakantie, stellen we vast dat er nog niet beslist is over de concrete aanpak voor testing bij die overnachtingen, en daarbij komt dat de plannen die voorliggen onhaalbaar zijn. De tijd begint te dringen, intussen is het bijna te laat voor organisaties om nog veilig te kunnen organiseren. Daarbij komt ook dat de virologische realiteit de situatie nog moeilijker maakt.

Los van de testing en overnachting, is het ook heel belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de modaliteiten waarbinnen we dagaanbod en/of meerdaags aanbod zonder overnachting kunnen organiseren. We willen met z’n allen kwalitatief, virusveilig en verantwoord organiseren, met maximale mogelijkheden voor àlle kinderen en jongeren.
De Vlaamse Jeugdraad gaf daarom gisteren een signaal uit. Ze willen hiermee duidelijk maken dat het jeugdwerk zich steeds constructief heeft opgesteld, maar de tijd simpelweg op is om te wachten op duidelijkheid voor activiteiten binnen én buiten, met en zonder overnachting. Het jeugdwerk heeft nu daadkracht nodig. Ze vragen in die reactie dus om duidelijkheid over de plannen die al lang klaar liggen, maar die onhaalbaar worden door tijdsgebrek én de virologische realiteit.


“We zijn al twee weken na de uiterste deadline. We hebben recht op duidelijkheid"
 - 
Vlaamse Jeugdraad

Vlaamse Jeugdraad:

“We zijn al twee weken na de uiterste deadline. Organisaties, vrijwilligers, kinderen, jongeren en hun ouders hebben recht op duidelijkheid. We roepen de bevoegde beleidsmakers en experten op om een beslissing te nemen en duidelijkheid te scheppen over het organiseren van activiteiten, binnen én buiten, met én zonder overnachting. We wachten na weken voorbereiding nog steeds op een beslissing.” 


Het wordt steeds moeilijker haalbaar om overnachtingen toch te kunnen organiseren. Al weten we dat het enthousiasme bij velen onder jullie groot blijft, er blijft voorlopig zeer veel onduidelijk.

Onze minister Dalle gaf daarnet in het Vlaams Parlement aan dat hij de oproep van de Vlaamse Jeugdraad steunt, de gang van zaken evenzeer betreurt, en er deze week echt duidelijkheid moet zijn. Je kan zelf horen wat de minister hierover vertelde via deze link.

Er staat morgen, vrijdag 19/3, zeer waarschijnlijk een nieuw overlegcomité gepland. Onze verwachting is dat daar nieuwe strenge maatregelen zullen beslist worden. Organisaties kunnen uiteraard steeds zelf de inschatting maken of activiteiten met overnachting nog praktisch haalbaar en organiseerbaar zijn volgens hun eigen draagkracht.