[anysurfer.logo]

Jeugdwerk en corona - update na overlegcomité 3/12

Jeugdwerk en corona - update na overlegcomité 3/12

Jeugdwerk   |  3 DECEMBER 2021
[BELANGRIJK BERICHT]

We kunnen als De Ambrassade niet langer correct informeren over coronaregels. We willen kinderen, jongeren, vrijwilligers en onze jeugdorganisaties niet in de steek laten, en jullie altijd verder helpen, maar met de huidige regels lukt dat niet meer. Gezien de onduidelijkheid van de huidige regelgeving, de tegenstellingen tussen sport en jeugd, toerisme en jeugd, kunnen wij als De Ambrassade momenteel niet meer correct informeren. Onderstaande informatie is bijgevolg niet waterdicht.


Wat werd er vrijdag 3/12 beslist?

Hieronder zetten we de beslissingen die rechtstreeks impact hebben op kinderen en jongeren en hun organisaties op een rij. Zoals altijd moeten we nog wachten op verdere opheldering van enkele maatregelen. 
Alle maatregelen gaan in vanaf morgen, zaterdag 4/12. Er komt een evaluatie van deze maatregelen in de week van 20/12.






Jeugdactiviteiten 

  • Activiteiten buiten kunnen doorgaan. Vermijd activiteiten met intens fysiek contact. 
  • Sportactiviteiten kunnen doorgaan binnen. Andere georganiseerde activiteiten niet. Het gaat om de aard van de activiteit en niet om de aard van je werking. Je moet dus geen sportclub zijn. 
  • Evenementen kunnen binnen, met max. 200 personen (voor dit weekend nog 4000 personen- afhankelijk van lokale maatregelen en beslissingen van organisatoren), mits CST, mondmasker en neerzitten. 
  • Evenementen binnen met meer dan 200 personen, zijn verboden vanaf maandag 06/12. 
  • Evenementen buiten kunnen volgens de geldende maatregelen van ‘crowd control’, we verwijzen naar ikorganiseer.be. Deze info kan je daar op dit moment nog niet terugvinden, maar ikorganiseer.be zorgt ervoor dat de informatie snel online komt. 
  • In de voorbije 20 maanden slaagden we erin jeugdwerk voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties steeds te vrijwaren. Voor hen bleven binnenactiviteiten steeds mogelijk, onder strenge regels. Dit blijft ook vandaag van toepassing en zou in orde komen. Dit wordt zo snel mogelijk formeel gecommuniceerd. 
Welke andere beslissingen werden er genomen? 
  • Mondmaskers worden helaas verplicht vanaf 6 jaar op alle plekken waar dat voorheen gold voor kinderen vanaf 10 jaar. Buiten zijn mondmaskers niet verplicht, tenzij je op een publieke plaats bent waar dat verplicht is. Binnen hangt het af van de aard van de activiteit. 
  • De aanbeveling om contacten te beperken blijft behouden, maar er wordt geen concreet aantal aan gekoppeld. Op basis hiervan kunnen we stellen dat jeugdactiviteiten NIET beperkt moeten worden. 
  • Kleuter- en lagere scholen voeren een week extra kerstvakantie in vanaf 20/12. Secundair onderwijs gaat hybride werken. Er komen bijkomende maatregelen rond ventilatie. 
  • Voor horeca zou er niets veranderen- belangrijk voor de jeugdhuizen met horeca functie. 

We blijven strijden voor evenwicht tussen ademruimte voor kinderen en jongeren en virusveiligheid. We staan altijd open voor dialoog en tonen verantwoordelijkheid. Dat moeten we blijven doen: verbinden tussen kinderen, jongeren en andere burgers. Jeugdorganisaties maken echt het verschil in moeilijke tijden voor zoveel mogelijk kinderen en jongeren. De Vlaamse Jeugdraad voorziet een reactie vanavond, deze mag altijd gedeeld worden.