[anysurfer.logo]

Inspiratiedag Wereldspelers - schrijf je nu in!

Inspiratiedag Wereldspelers - schrijf je nu in!

Jeugdbeleid   |  18 OKTOBER 2022

Het is geen nieuw verhaal, maar de oorlog in Oekraïne maakt het verhaal van vluchtelingen in ons land opnieuw heel erg zichtbaar. Deze nieuwe vluchtelingenstroom, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, maakt het nog eens pijnlijk duidelijk. Voor kinderen en jongeren met een vluchtverhaal staat het recht op vrije tijd sterk onder druk.

In april startten De Ambrassade, Tumult en Bataljong samen aan een actieplan voor kinderen en jongeren met een (Oekraïens) vluchtverhaal. Dat actieplan focust op het realiseren van het recht op vrije tijd voor deze kinderen en jongeren. Met dit actieplan willen we iets betekenen voor kinderen en jongeren op de vlucht die ook gewoon graag jong willen zijn: toffe dingen doen, vrienden maken, zichzelf ontdekken,… Net zoals in 2016 toen er heel wat Syrische vluchtelingen naar België kwamen, schieten we in actie. 

De Ambrassade, Tumult en Bataljong stellen op deze inspiratiedag de evolutie van het actieplan, de geleerde lessen en goede praktijken over het recht op vrije tijd voor kinderen en jongeren met een vluchtverhaal voor aan jeugdwerkers, lokale besturen en Vlaamse beleidsmakers.

Doelgroep 

Jeugdwerkers, beleidsmedewerkers, lokale besturen en beleidsmakers die werk willen maken van het recht op vrije tijd voor kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. 

Programma

9u30 - 10u: onthaal 

10u - 12u30: voormiddag: laat je inspireren
    • Welkom
    • Voorstelling actieplan voor kinderen en jongeren met een (Oekraïens) vluchtverhaal door Tumult, Bataljong en De Ambrassade
    • Voorstelling onderzoek 'Onderweg' door onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool 
    • Maak kennis met goede praktijken 
12u30 - 13u30: netwerklunch

13u30 - 15u30: namiddag: Waar staan we? Wat moet er nog gebeuren? Welke aanbevelingen formuleren we? 

    •  We vertrekken vanuit de aanbevelingen die we in 2017, na het eerste project Wereldspelers, formuleerden om te kijken waar we vandaag staan. Welke aanbevelingen zijn nog steeds relevant? Op welke vlakken hebben we verandering gerealiseerd? Welke andere aanbevelingen zijn nu nog nodig? 
15u30 - 16u: afsluiter

Ben jij er bij? Schrijf je snel in via de knop naar het kalenderitem.