[anysurfer.logo]

Dit was de inspiratiedag #JWW Maak je impact zichbaar!

Dit was de inspiratiedag #JWW Maak je impact zichbaar!

Jeugdwerk   |  18 MEI 2025

Op 8 mei 2025 kwamen 175 jeugdwerkers en lokale beleidsmakers in SPRK samen op de inspiratiedag #Jeugdwerkwerkt Maak je impact zichtbaar! Deze inspiratiedag was het resultaat van een partnerschap tussen De Ambrassade, Stad Antwerpen, UCLL en De Aanstokerij. Hieronder vind je het verslag van de dag, enkele sfeerbeelden en materiaal uit de sessies! 

Het impactverhaal van het Vlaams jeugdwerk!

We begonnen de dag met een plenaire toelichting rond het impactverhaal van het jeugdwerk, waarin Geert Boutsen (UCLL) de Europese en Vlaamse zoektocht richting erkenning voor het jeugdwerk toelichtte. Hij benoemde waarom het belangrijk is om je impact in kaart te brengen, wat je in kaart kan brengen en op welke manier. Meer info hierover vind je op de website impact van jeugdwerk. 

Daarna lichtte Lisa Franken (De Ambrassade) het impactkader van het Vlaams jeugdwerk #Jeugdwerkwerkt toe. Lees meer over de jeugdwerkmissie en de jeugdwerkeffecten in de brochure #jeugdwerkwerkt. 

Na deze toelichting, gaven 5 straffe jeugdwerkers een pitch over hun eigen jeugdwerkeffect:
#Jeugdwerkwerkt omdat jeugdwerk… 

  • ...kinderen en jongeren versterkt, laat groeien, en verbindt – Samuel van Kavka: “Petra, Michelle en Jonathan hebben mijn talent gezien” 
  • …leidt tot (nieuwe) initiatieven vanuit kinderen en jongeren – Nina van Wel Jong: “We zijn ontstaan vanuit de kracht en de noden van LGBTQ+ jongeren” 
  • …bijdraagt aan actieve en verbonden buurten. – Saida van J@m: “De meisjes van vroeger zijn de buurtmoeders van vandaag” 
  • ... de samenleving over grenzen en domeinen heen verbindt en zo maatschappelijke uitdagingen aanpakt – Els van JES: “Investeren in het versterken van stedelijke jongeren is investeren in sterke steden” 
  • … het beleid, versterkt en uitdaagt. – Daphné van Globelink: “Globelink vangt de dromen van jongeren, versterkt hun stem en geeft hen kracht en tools om met de vuist op tafel te kloppen bij beleidsmakers” 


“Ik ben zo trots op mijn jongeren! Zo was er iemand die bij ons haar eerste stappen als DJ zette. Intussen inspireert ze anderen in haar eigen DJ collectief...” 

Wat is jouw Jeugdwerkeffect?

Nadat iedereen een eigen jeugdwerkeffect koos, kregen we na een inspirerend gesprek vol good practices de tijd om met elkaar in gesprek te gaan over ons eigen jeugdwerkeffect.

We sloten het reflectiemoment door een pact of belofte aan onszelf te maken vanuit: 'Wat beloof je jezelf om (jouw) impact meer zichtbaar te maken?'
Die beloftes schreven we erna allemaal op een sleutelhanger, zo dragen we ze altijd met ons mee.

De jeugdwerkeffecten werden gedeeld met elkaar en 5 illustratoren gingen aan de slag om deze verhalen te vertalen naar beeld. Bedankt aan Cheyenne Deckx (paneel 1), Bakudisa Kindu (paneel 2), Miel Vandepitte (paneel 3), Zinzi Moons (paneel 4) en Karolina Szejda (paneel 5) om vanuit jullie eigen stijl de 5 jeugdwerkeffecten tot leven te brengen! 




Na een lekkere broodjeslunch zetten we de dag in kleinere groepjes verder met keuzesessies. Hieronder vind je per sessie een samenvatting en extra materiaal ter inspiratie. 

“Door de thema's te registreren die aan bod komen in gesprekken met jongeren, wordt het makkelijker om te zien wat er leeft en welke diensten we moeten betrekken."  Kenny Verberckmoes - Jongerencentrum Bouckenborg

Workshop: Welke registratiesystemen bestaan er om impact in kaart te brengen? 

Timmy Boutsen (Akrtos) liet 4 organisaties aan het woord, die hun registratiesysteem voorstelden: 

  • Goezi Vandevelde (Kras Jeugdwerk) – Airtable (mobile friendly).
  • Pam Franken (Mobile School) – Streetsmart Impact (aparte smartphone app). 
  • Rodney Camalandua-Safou (Youth Zone) – The Logbook (experiment). 
  • Alhassan Barrie (Safe Space) – Odoo 
Binnenkort zal je hier de presentatie kunnen terugvinden.  



Lezing: Van actie naar impact: Je organisatie in beweging zetten om 'je impact in kaart te brengen en zichtbaar maken'

Corina Dhaene van ACE Europe en Gert Baeten van Kras Antwerpen namen de deelnemers mee in hoe je je impact of jeugdwerkeffecten in kaart kan brengen via verhalen, observaties, stellingen,... Ze vertrokken hiervoor vanuit een veranderingstheorie, gedragenheid binnen de ploeg. 

Ze bespraken ook hoe je je impact zichtbaar kan maken. Zo kan je je impact inzetten om te tonen wat je als jeugdwerk doet, je eigen jeugdwerkpraktijk verstevigen, maar ook meer publieke erkenning krijgen om middelen te verantwoorden.  


Panelgesprek: Zijn we als Vlaams jeugdwerk op de goeie weg om onze impact zichtbaar te maken? 

In dit panel gingen vier sprekers: Jan Depauw (Universiteit Antwerpen / KDG) , Stijn Siekelinck (Hogeschool Amsterdam), Nathalie Van Lier (Stad Gent) en Noura Benchicar (Formaat) in gesprek met het publiek, gemodereerd door Geert Boutsen (UCLL). 

Het was een pittige en boeiend panel, waarbij het impact-verhaal kritisch onder de loep werd genomen. Enkele quotes: 

 “We zijn allemaal bezig met impact, maar we moeten dat zichtbaar maken naar de buitenwereld en zoeken naar manieren om invloed te hebben op het kortetermijndenken van de politiek.” 

 “Onze politieke keuzes tijdens de verkiezingen hebben ons weg gedragen van het vertrouwen in het jeugdwerk en meer naar de registratie en het bewijs. Het gaat in de volgende 4 jaar meer over cijfers gaan.” 

 “Lobbydynamieken zijn in veel sectoren aanwezig, maar niet in het jeugdwerk. Hebben we dat nodig? Impact is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Het jeugdwerk, de hogescholen, de koepels, het beleid. Laat anderen misschien eens over ons vertellen, in plaats van altijd van binnenuit te laten komen” 



“Elke keer dat de Aanstokerij in contact komt met mensen, laat het een verhaal achter dat verzameld en gesorteerd werd."

Workshop: Tools om je impact in kaart te brengen binnen je organisatie 

 In deze sessie gaf Marike op een interactieve en speelse manier uitleg over het proces dat ze hebben doorgemaakt om te komen tot hun meest significante verandering (most significant change) bij de Aanstokerij. 

Die oefening maakte deel uit van hun beleidsnotaproces en duurde een 4-tal maanden. Uniek aan hun aanpak was dat ze met persona's de collega’s van het team zoveel mogelijk betrokken. Omdat iedereen één of meerdere rollen kon toe-eigenen, zorgde ervoor dat colleg's veel input voor de oefening gaven, maar resulteerde ook vooral in gedragenheid van de keuzes.  



Workshop: Hoe zet je je impact zichtbaar maken, in bij lobbywerk op lokaal niveau? 

Twee boeiende sprekers Mieke Hulin (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht) en Simon Erard (Wetteren) namen het publiek mee doorheen de trajecten binnen hun eigen werking. Ze bespraken hoe zij aan de slag gingen met de impact van het jeugdwerk.

Mieke lichtte toe hoe ze via internationale uitwisseling (via Europe Goes Local) een traject opzette over hoe ze het meest impact creëren in jeugdwerk en jeugdbeleid, alsook om die zichtbaar te maken met een strategisch plan. Concreet bestond dat uit belevingsonderzoek, cijfers verzamelen, sleutelfiguren vinden en goede (politieke) communicatie. 

Simon besprak het memorandumtraject dat de jeugdraad in Wetteren liep naar aanleiding van de verkiezingen. Ze focusten hier expres niet te veel op politieke binding. Zo zette ze een grote campagne op die losstond van de gemeente met slogans als ‘luisternekeer’ ‘zeghetnekeer’.



“Vertrek vanuit impact op lange termijn en kijk daarna welke acties daarvoor nodig zijn i.p.v. te vertrekken vanuit je acties.”

Workshop: Impactgericht handelen met jongeren

Vaak vinden we het vanzelfsprekend dat we als jeugdwerk een verschil maken. Je buikgevoel zegt dat of je ziet elke dag positieve veranderingen bij de doelgroep waarvoor je werkt. Maar hoe zeker ben je van die impact?

Wat maakt dat een specifieke interventie het verschil maakt voor een jongeren?
En hoe draagt jouw inzet bij aan bredere maatschappelijke doelen? 

In deze sessie geleid door Jan Langeraert van Groep Intro en Nathalie Van Ceulebroeck en Ronald Crouze van AP Hogeschool werd het vijf-stappenplan voorgesteld om je eigen impact via zelfevaluatie in kaart te brengen én te communiceren.

Binnenkort zal je hier de presentatie kunnen terugvinden.  


Beleving: Wandeling J-100 

Jongeren begeleidden de deelnemers doorheen hun buurt en hielden halt bij verschillende plekken waarbij ze inkijk gaven in hun leefwereld. 

Ze benoemden zowel de positieve aspecten, als de uitdagingen die ze in de wijk ervaren. 

Meer info over de J-100 en haar werking vind je op de website J100.be


Lezing: Doeltreffend communiceren over je impact!

Jihad Van Puymbroeck van S&L nam de deelnemers mee in hoe ze doeltreffend kunnen communiceren via enkele principes. 

Enkele take aways:

  • Zoek naar een overlap tussen je kanaal, jouw boodschap en je doelgroep. 
  • Werk vanuit persona’s
  • Gebruik een message house om je boodschap te verhelderen 
  • Denk na over de (customer) journey die je doelgroep aflegt om tot bij jou te geraken. 


Beleving: Op welke manier zet SPRK hun impact in de verf? 

Pia van SPRK nam de deelnemers mee doorheen het reilen en zeilen van deze inspirerende locatie. 

Zo zet SPRK sport in als middel om impact te realiseren bij jong en oud uit de buurt.

Er zijn diverse organisaties en initiatieven binnen SPRK en in Park Spoor Noord die zich inzetten om kinderen en jongeren, maar ook volwassenen uit de buurt een plek te geven om thuis te komen, te sporten en zich verder te ontwikkelen. Tijdens de rondleiding werden de succesverhalen, maar ook de blijvende uitdagingen aangekaart. 


We sloten de dag af met de presentatie van de vijf jeugdwerkeffectpanelen en een speech van de schepen van Jeugd Karim Bachar. 

Tot slot klonken we tijdens fijne netwerkreceptie in de zon op de impact die we met z’n allen maken op kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. Santé!