[anysurfer.logo]

Hoe was de zomer en hoe mag het jeugdwerk aan de slag op 1 september?

Hoe was de zomer en hoe mag het jeugdwerk aan de slag op 1 september?

Jeugdwerk   |  31 AUGUSTUS 2021
JNM (c) Sien Verstraeten
Hoe was de zomer?

Het jeugdwerk heeft een zotte zomer gehad, bij sommigen ging alles vlot, bij anderen helemaal niet. Merci voor jullie flexibiliteit, doorzetting en tonnen energie! We hebben vandaag samen met Minister Dalle enkele cijfers bekend gemaakt over deze jeugdwerkzomer, de tweede waarin jullie met corona moesten omgaan. 

En opnieuw heeft het jeugdwerk dat zeer goed gedaan. We hebben doorheen de hele zomer steekproeven gedaan bij Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties, om zo snel signalen te blijven horen en de besmettingen te kunnen monitoren. Daarnaast was er een meldpunt om de besmettingen per casus te registreren bij het departement Cultuur, Jeugd & Media.

  • Uit onze steekproef konden we afleiden dat er doorheen de zomer gemiddeld bij 2,72% van de jeugdactiviteiten een besmetting werd bevestigd. 
  • Uit onze steekproef zagen we ook duidelijk dat in de eerste weken van de kampzomer vooral bij begeleiders besmettingen waren (bijvoorbeeld: periode 25 juni tot 12 juli: 56% van de besmettingen enkel bij begeleiding) terwijl dat in de tweede helft vooral bij deelnemers was (bijvoorbeeld in de periode 12 tot 25 augustus: 53% van de besmettingen enkel bij deelnemers). We zien in de jeugdwerkzomer dus duidelijk een vaccinatie-effect.
  • We kunnen daarnaast uit het meldpunt met registraties van casussen met besmettingen van het departement afleiden dat het in 61,47% van de casussen slechts ging over een besmetting bij 1 persoon.
Wat nu? Welke regels zullen er gelden vanaf woensdag 1 september?

Het is 31 augustus, de eerste werkingen gaan morgen, woensdag 1 september van start. Ondertussen werden de basisrichtlijnen afgesproken met het jeugdwerk en het kabinet.

We proberen om de informatie zo snel mogelijk online te krijgen op onze website, maar de basis is: er zijn geen verplichtende maatregelen meer voor het jeugdwerk. Wel zullen we allen aandacht houden voor enkele basisrichtlijnen. Er zal voor dit najaar geen uitgebreid draaiboek meer nodig zijn, we blijven verantwoord en voorzichtig maar gaan vooral opnieuw voor ademruimte en echt jeugdwerk voor kinderen en jongeren.

We zijn nog niet zeker welke regels zullen gelden in Brussel, dat communiceren we uiteraard ook zo snel mogelijk.

Dikke chapeau en merci! 

De zomer is afgerond, meer dan een miljoen kinderen en jongeren hebben opnieuw de tijd van hun leven gehad. Dit alles door jullie werk, door jullie geduld, bochtenwerk en passie voor wat jullie doen. Of je nu een Vlaamse organisatie bent, een lokaal initiatief of een jeugddienst. We beginnen aan een najaar met veel meer mogelijkheden en veel minder verplichtingen. Hopelijk kunnen jullie daarin terug wat rust, ademruimte, actie én balans vinden.