[anysurfer.logo]

De Warmste Week: Hoe zit het met ‘Kunnen zijn wie je bent’ in Vlaanderen en Brussel?

De Warmste Week: Hoe zit het met ‘Kunnen zijn wie je bent’ in Vlaanderen en Brussel?

Jeugdwerk   |  13 DECEMBER 2021

Hoe zit het met ‘Kunnen zijn wie je bent’ in Vlaanderen en Brussel? Kan iedereen zijn wie die is? De #DWW21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week gaan vanuit Mechelen met anderen -jong en oud- in gesprek over het thema van De Warmste Week. Op 19 december gaan ze op enkele warme banken aan Lamot in Mechelen in gesprek over ‘Kunnen zijn wie je bent’, het thema dat jongeren dit jaar op de kaart hebben gezet voor De Warmste Week.  

Uit een onderzoek van de VRT-studiedienst bij jongeren tussen 16 en 24 jaar blijkt dat veel jongeren verontrust zijn over de toenemende intolerantie en polarisering in onze samenleving, maar wel bereid zijn om ervoor in actie te komen. Voor 7 op de 10 jongeren gaat de prioriteit naar “een wereld waar iedereen zich goed in zijn vel voelt” (76%) en “waar iedereen de vrijheid heeft te zijn wie men is of wil zijn” (72%). “Kunnen zijn wie je bent” werd zo het thema van De Warmste Week. De #DWW21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week zijn onze firestarters om ‘Kunnen zijn wie je bent’ op de kaart te zetten. 

Op zondag 19 december gaan deze 21 jongeren in gesprek met anderen, op enkele warme banken, aan Lamot in Mechelen. Ze nodigen ook enkele inspirerende gasten uit om mee met hen in gesprek te gaan over ‘Kunnen zijn wie je bent’ en natuurlijk willen ze ook maar al te graag in gesprek met… jou.  Met deze gesprekken willen jongeren in actie komen om écht te luisteren en zonder oordelen in gesprek te gaan met elkaar.

Onze #DWW21 jongeren willen een warme plek creëren waar iedereen, jong en oud, op een veilige manier in gesprek kan gaan met anderen en echt kan zien wie die is. Samen zetten ze ‘Kunnen zijn wie je bent’ op scherp.   

Doe je mee in Mechelen?

Wil jij graag mee in gesprek, wil je graag van gedachten wisselen met anderen over ‘‘Kunnen zijn wie je bent’? 

Wees welkom op zondag 19 december in Mechelen, tussen 14u00 en 18u00. Registreer je via www.dewarmsteweek.be en dan nodigen we je graag uit op onze bank.   

Verspreid deze oproep ook zeker naar jouw leden en vrijwilligers. Misschien hebben zij wel zin in een goeie babbel op een warme bank!

Meedoen in de rest van Vlaanderen?

De Warmste Week zoomt met ‘Hoe zit ‘t?’ in op de kracht van jongeren. De #DWW21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week zijn de firestarters van dit verhaal. Ook jij kan een firestarter zijn!

Ga aan de slag in jouw gemeente, op jouw plein, aan jouw lokaal! Wat heb je nodig?

 • een warme bank
 • een luisterend oor
 • anderhalve meter afstand
 • gespreksstarters:
     • Kan jij zijn wie je bent? En vooral: kunnen anderen rondom je dat ook?
     • Hoe zorg jij ervoor dat anderen zichzelf kunnen zijn?
     • Stel dat jij één ingreep zou kunnen doen in de samenleving, zodat anderen meer zichzelf kunnen zijn, wat zou dat zijn?
     • Als je ziet dat iemand niet zichzelf kan zijn, hoe ga je daar dan mee om? 
     • Hoe reageer je op mensen in je omgeving die anderen beledigen, hoe ga je daarmee om? 
     • Durf je toegeven als je moet leren over anderen? Voornaamwoorden e.d.
     • Zoek je nog extra vragen?
     • Maak gebruik van het Donkere Gedachtenkaartspel van WATWAT!