[anysurfer.logo]

Dank topvrijwilligers voor de super jeugdwerkzomer!

Dank topvrijwilligers voor de super jeugdwerkzomer!

Jeugdwerk   |  29 AUGUSTUS 2023

Wat een jeugdwerkzomer was dit: 25.000 jeugdkampen, speelpleinen, cultuureducatieve jeugdactiviteiten en jeugdhuiswerkingen georganiseerd dankzij de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers. Het jeugdwerk heeft er weer een prachtzomer van gemaakt. Stuk voor stuk hebben die vrijwilligers zich gesmeten om 1 miljoen kinderen en jongeren voluit te laten genieten, zorgeloos te kunnen samen zijn met leeftijdsgenoten, elkaar eens goed vast te pakken en samen de zotste activiteiten te doen. Dankdankdank! Een waar succesverhaal geschreven door de kinderen en jongeren zelf.

De zomermaanden zijn hoogdagen voor het Vlaamse en Brusselse Jeugdwerk. De Ambrassade en het voltallige Vlaamse en Brusselse jeugdwerk lanceerden net voor de start van de jeugdwerkzomer de campagne Bedankt Jeugdwerkvrijwilligers. Met een campagnevideo (zie onder) riepen we op om leiding, animatoren en alle betrokkenen van zomerkampen en jeugdactiviteiten vaker uitdrukkelijk te bedanken.

Tijdens de zomer gaan er maar liefst 25.000 kampen en jeugdactiviteiten door, gaande van speelpleinen in zowat elke gemeente, sportkampen aan zee, tentenkampen in de Ardennen tot meerdaagse dans- of kunstworkshops. Die brede waaier aan jeugdactiviteiten is enkel mogelijk dankzij het engagement van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers. En die vrijwilligers verdienen meer erkenning voor wat ze doen. Want ook deze zomer kozen tienduizenden jongeren voor een engagement in het jeugdwerk. En dat is geen evidentie. De zomermaanden zijn er namelijk ook om te ontspannen, te studeren, te werken en te reizen.  

“Zonder de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers zou ons jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn"
EVA VEREECKE

“Het hart van het jeugdwerk is én blijft vrijwilligerswerk. Zonder de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers zou ons jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn. We staan er dan ook nog te weinig bij stil dat ze voor zo’n engagement kiezen tijdens hun vakantiemaanden. Het jeugdwerk is een plek waar jongeren op een informele manier kunnen leren, waar ze talenten ontwikkelen en verantwoordelijkheid kunnen opnemen. We strijden er met De Ambrassade voor dat elke jongere zich binnen het diverse Vlaamse en Brusselse jeugdwerk ten volle kan ontplooien.” - Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade. 

De voorbije jaren waren bijzonder pittig voor jeugdwerkvrijwilligers. Ze werden overladen met beperkende veiligheidsvoorschriften voor de coronapandemie, er was een verminderde instroom aan monitoren (door een gebrek aan animator vormingen ten gevolge van de pandemie) en het jeugdwerk verscheen meermaals in de media met topics rond alcoholgebruik en overlast. Desondanks bleven ze er doorheen het jaar, maar vooral tijdens de vakantiemaanden, staan om kinderen en jongeren de tijd van hun leven te geven.

Aan het einde van de zomer roepen we graag nogmaals op om een luide DANKJEWEL te zeggen aan alle jonge vrijwilligers die 1 miljoen kinderen en jongeren weer onvergetelijke ervaringen bezorgden.

Want jeugdwerk is essentieel voor kinderen en jongeren om zichzelf te ontwikkelen, om te leren, om onvergetelijke momenten mee te maken. En jonge vrijwilliger kunnen zijn voor kinderen en jongeren is daar de overtreffende trap van.

Laat ons vrijwilligers actief blijven ondersteunen, nieuwe jonge vrijwilligers vele kansen geven om dat engagement aan te gaan, en samen jong vrijwillig engagement meer en positiever onder de aandacht brengen. Supermerci vrijwilliger voor deze topzomer!