[anysurfer.logo]

Bedankt jeugdwerkvrijwilligers! Deel je mee onze campagne?

Bedankt jeugdwerkvrijwilligers! Deel je mee onze campagne?

Jeugdwerk   |  27 JUNI 2023

Vandaag lanceren we de campagne ‘Bedankt jeugdwerkvrijwilligers’. Met een videocampagne roepen we op tot meer waardering voor vrijwilligers in het jeugdwerk.

De zomermaanden zijn hoogdagen voor het Vlaamse en Brusselse Jeugdwerk. De Ambrassade en het voltallige Vlaamse en Brusselse jeugdwerk lanceren net voor de start van de jeugdwerkzomer de campagne 'Bedankt Jeugdwerkvrijwilligers'. Met een campagnevideo roept De Ambrassade ouders en opvoedingsverantwoordelijkheden op om de leiders, monitoren, kookploegen en alle betrokkenen van zomerkampen en jeugdactiviteiten vaker uitdrukkelijk te bedanken.

Tijdens de zomer gaan er maar liefst 23.600 kampen en jeugdactiviteiten door, gaande van tentenkampen in de Ardennen tot een 4-daagse workshop waarin kinderen veilig met drones leren vliegen. Die brede waaier aan jeugdactiviteiten is enkel mogelijk dankzij het engagement van naar schatting 100.000 jonge vrijwilligers. En die vrijwilligers verdienen volgens De Ambrassade meer erkenning voor wat ze doen. Want ook deze zomer kiezen tienduizenden jongeren voor een engagement in het jeugdwerk. En dat is geen evidentie. De zomermaanden zijn er namelijk ook om te ontspannen, te studeren, te werken en te reizen. Met de campagnevideo wil De Ambrassade jong vrijwillig engagement meer en positiever onder de aandacht brengen.  

“Zonder de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers zou ons jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn"
EVA VEREECKE

Het hart van het jeugdwerk is én blijft vrijwilligerswerk. Zonder de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers zou ons jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn. We staan er dan ook nog te weinig bij stil dat ze voor zo’n engagement kiezen tijdens hun vakantiemaanden. Het jeugdwerk is een plek waar jongeren op een informele manier kunnen leren, waar ze talenten ontwikkelen en verantwoordelijkheid kunnen opnemen. We strijden er met De Ambrassade voor dat elke jongere zich binnen het diverse Vlaamse en Brusselse jeugdwerk ten volle kan ontplooien. - Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade.

De voorbije jaren waren bijzonder pittig voor jeugdwerkvrijwilligers. Ze werden overladen met beperkende veiligheidsvoorschriften voor de coronapandemie, er was een verminderde instroom aan monitoren (door een gebrek aan animatorsvormingen ten gevolge van de pandemie) en het jeugdwerk verscheen meermaals in de media met topics rond alcoholgebruik en overlast. Desondanks bleven ze er doorheen het jaar, maar vooral tijdens de vakantiemaanden, staan om kinderen en jongeren de tijd van hun leven te geven. Volgens De Ambrassade is het positief ondersteunen van vrijwilligers essentieel zodat ze hun engagementen verderzetten.

Met de campagne wil De Ambrassade vrijwilligers niet enkel bedanken, maar ook meer jongeren aanzetten om een rol als vrijwilliger in het jeugdwerk op te nemen.

“Wanneer je op het einde van je dag waardering krijgt van ouders, is dat een fijne boost voor je engagement" MARNIK DE BONT

Op het speelplein beleef je de zaligste momenten, maar af en toe duiken er ook serieuze uitdagingen op. Het is dan aan ons als monitoren om een oplossing te vinden. Wanneer je aan het einde van het kamp of de dag waardering en vertrouwen krijgt van ouders is dat gewoon een heel fijne boost voor je engagement. Het geeft zelfs meer energie om nog eens zo’n kamp op poten te zetten. - Marnik de Bont, vrijwilliger bij Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.

Deel je mee?

Word je warm van onze boodschap en wil je jeugdwerkvrijwilligers ook een hart onder de riem steken, net voor de zomer start? Deel dan onze campagnevideo (Youtube link)! Of ga naar onze social media kanalen en deel van daaruit: