[anysurfer.logo]

Corona update: wat werd er beslist voor het jeugdwerk op het Overlegcomité van 21/1

Corona update: wat werd er beslist voor het jeugdwerk op het Overlegcomité van 21/1

Jeugdwerk   |  21 JANUARI 2022

Merci, merci, merci om nooit op te geven, altijd te blijven gaan en om ook samen met ons de voorbije weken en dagen niet op te geven voor kinderen en jongeren! Eindelijk een opsteker vanavond, eindelijk goed nieuws, hier mogen we samen fier op zijn. 


We hebben met de organisaties binnen de kerncorona, Bataljong en De Ambrassade afgelopen weken hard achter de schermen gewerkt om eindelijk wat perspectief te kunnen realiseren voor kinderen, jongeren én hun organisaties. Onze overleggen van afgelopen weken met Ministers van Jeugd Dalle, Weykmans en Glatigny, Minister Vandenbroucke, virologen en Coronacommissaris Facon hebben voor enkele juiste beslissingen voor georganiseerde vrijetijdsinitiatieven voor kinderen en jongeren gezorgd. Zodat we met z’n allen terug kunnen gaan voor een goed evenwicht tussen ademruimte en verantwoordelijkheid nemen.  

Er is naar jullie en ons allen geluisterd. Er komt nog een piek aan, dat weten we ondertussen, en de barometer wordt geen automatische piloot, maar we kunnen zeker optimistisch vooruit kijken nu en snel weer meer activiteiten organiseren voor kinderen en jongeren. 

Eerst en vooral: wat is er vandaag beslist op het overlegcomité? 

  • De barometer is geboren en wordt gesproken over drie codes. 
  • Voorlopig communiceren we enkel over de maatregelen in code rood. 
  • Deze barometer gaat in op vrijdag 28/1 en zal starten in code rood. 
  • Wanneer een volgende fase kan ingaan is nog niet helemaal duidelijk, is de taak van het overlegcomité en zal naast epidemiologische cijfers en de cijfers in de zorg ook rekening houden met maatschappelijke draagkracht, mentaal welzijn, socio -economische impact. Ook dit is een grote stap vooruit. 
  • Ventilatie blijft een belangrijke rol spelen in de bestrijding van het virus. Er volgen voorlopig geen verplichtingen, we houden jullie zoals altijd op de hoogte en vragen wel om de aanbevelingen rond ventilatie centraal te houden 

De maatregelen van toepassing in code Rood 

  • De grote anomalieën verdwijnen en alle activiteiten binnen vrije tijd worden onderverdeeld in binnen of buiten activiteiten. 
  • Georganiseerde binnen-activiteiten kunnen met 80 personen (excl begeleiding).
    Hierbij draag je een mondmasker boven 6 jaar tenzij de aard van de activiteit dit niet toelaat of je een veilige afstand kan houden. 
  • Bij buitenactiviteiten kan je met 200 personen (excl. begeleiding) samen komen, zonder mondmasker tenzij de locatie waar je bent dit vraagt. 
        • Overnachtingen worden opnieuw mogelijk met 80 personen. 
        • Ouders wordt aanbevolen een zelftest af te nemen bij de kinderen voor vertrek 
        • Jongeren die een kadervormingscursus volgen worden gevraagd om vooraf een PCR-test of test via de apotheek te laten afnemen en achteraf een zelftest te doen. 
  • Voor organisaties die activiteiten organiseren in het buitenland: we zoeken dit samen nog verder uit want naast de modaliteiten voor ons land zijn er ook nog tal van andere factoren waar we rekening moeten mee houden (zoals vaccinatievoorwaarden, logistieke mogelijkheden en beperkingen, repatriëring,…). We kijken waar we hier de nodige antwoorden kunnen vinden en communiceren van zodra dit kan met dank aan Kampnet en Kazou in het bijzonder. 
  • CST blijft behouden voor evenementen, horeca en bepaalde publieke plekken. 
  • Grotere evenementen kunnen ook opnieuw, binnen en buiten, tot een bepaalde capaciteit en met gebruik van Covid Ticket en mondmasker. Binnenevenementen waarbij gedanst wordt, blijven verboden in deze fase. Meer informatie vind je terug bij ikorganiseer.be. 
  • Voor de horecaregels binnen, belangrijk voor jeugdhuizen, verandert er voorlopig niet veel, het sluitingsuur verschuift wel naar middernacht. 
De verdere uitwerking van de barometer is nog niet gekend, daarover informeren we van zodra er meer duidelijkheid is. Maandag zou de coronacommissaris hieromtrent meer communiceren en dat volgen wij graag verder voor jullie op.  

Wat betekent dit concreet voor jeugdwerk? 

  • Je kan vanaf vrijdag 28/1 opnieuw binnen activiteiten doen, ook als je geen sportieve activiteiten doet of geen werking voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare contexten of voor kinderen en jongeren met een beperking organiseert. 
  • Je kan dat doen met 80 personen (excl begeleiding). 
  • Je kan opnieuw overnachtingen organiseren, met 80 personen (excl begeleiding).
    Kijk bij overnachtingen wel goed naar de aanbevelingen rond testing. Dit is vooral goed nieuws voor de kadervormingsactiviteiten die opnieuw kunnen doorgaan in kleinere groepen en geeft alvast perspectief aan organisaties die in de krokusvakantie activiteiten met en zonder overnachting organiseren.

    We weten dat deze beslissing afwijkt van de houding rond testing die we tot nu altijd hebben ingenomen. We voelen echter dat de nood voor bepaalde activiteiten met overnachting zeer hoog is, en er een verschuiving heeft plaatsgevonden rond de houding tav testing. We benadrukken dat testing bij kinderen noch jongeren en cursisten een verplichting is, dat de verantwoordelijkheid bij ouders en/of deelnemers ligt, en we kijken de komende dagen welke bijkomende informatie we kunnen voorzien voor wie testen financieel, logistiek en psychologisch/pedagogisch verre van evident is. 

Zoals steeds zullen er na dit bericht nog vragen zijn bij jullie, we voorzien begin volgende week zo snel mogelijk bijkomende informatie via de jeugdwerkregels-pagina op onze website.
Vragen blijven ook welkom via corona@ambrassade.be

Wat is ons gevoel na het OC vandaag?
Natuurlijk blijft een kader als dit beperkingen inhouden voor kinderen en jongeren, en dus ook voor jullie als organisaties. We weten bovendien dat de resterende beperkingen op groepsgrootte niet evident zijn voor sommigen onder jullie. We zijn echter blij dat de absurditeit van de uiteenlopende regelgeving en de verschillen tussen georganiseerde vrijetijdsactiviteiten dankzij de barometer verdwijnen en er toch snel veel meer mogelijk zal worden. 

We weten ook dat niet elke organisatie, bij het ingaan van de barometer, meteen terug alles optimaal kan uitrollen omwille van veel verschillende redenen, draagkracht, nodige organisatietijd enz. We vragen zoals steeds respect voor alle keuzes hierin. We hopen dat de barometer ons meer rust en een duurzaam perspectief kan geven i.p.v. het voortdurende schakelen tussen de steeds wisselende maatregelen (dat woord willen we dus niet meer gebruiken). 

Jullie vinden de reactie van de Vlaamse Jeugdraad terug via al onze kanalen. 

Dank jullie wel om zo hard te blijven gaan voor kinderen, jongeren en hun organisaties en dit altijd samen te blijven doen. Jullie zijn helden!