[anysurfer.logo]

Collegagroep communicatie december: hoe efficiënt communiceren in een crisiscommunicatie?

Collegagroep communicatie december: hoe efficiënt communiceren in een crisiscommunicatie?

Jeugdwerk   |  16 NOVEMBER 2018
collegagroep communicatie december 2018

Op 11 december staat er een nieuwe collegagroep communicatie op de agenda. Dit keer focussen we op crisiscommunicatie.

Elke communicatieverantwoordelijke komt op een bepaald moment in zijn of haar carrière een soort crisissituatie tegen. Dat kan gaan van iets dat misliep op een kamp tot een incident dat breed wordt uitgesmeerd in de media en de goede naam van je organisatie in het gedrang brengt. 

Hoe pak je de communicatie hier rond dan aan? Kies je om af te wachten of ga je net proactief aan de slag en breng je zelf het nieuws naar buiten? Ga je zelf naar de pers of hoop je dat niemand het oppikt? En hoe breng je wat moeilijker nieuws aan ouders, vrijwilligers of leden? 

Dit zijn vragen waar we doorheen de collegagroep antwoorden op zoeken. 

Programma

Voormiddag

Sarah Latré, communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Jeugdraad, brengt een sessie rond hoe zij de communicatie naar aanleiding van de Pano-reportage rond Schild en Vrienden aanpakte.
Sarah kreeg de voorbije maanden zelf heel veel te maken met 'crisissituaties' bij de Vlaamse Jeugdraad en pakte de communicatie hier rond steeds efficiënt aan. Met haar jarenlange ervaring in het jeugdwerk, zowel bij de Vlaamse Jeugdraad en De Ambrassade als bij FOS Open Scouting, kan zij als geen ander uitleggen hoe je als jeugdwerkorganisatie een sterke crisiscommunicatie kan opzetten.

In de voormiddag maken we ook nog tijd voor een case van Mieke Heymans (Scouts en Gidsen Vlaanderen). Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen rinkelt de noodtelefoon bijna wekelijks. Mieke Heymans geeft inzicht in de interne keuken van Scouts en Gidsen Vlaanderen: op welke manier is ondersteuning voor groepen verankerd in de werking? Wanneer spreken ze van een noodsituatie en wanneer niet? En welke invloed heeft de pers en sociale media daarop? Op die vragen geeft Mieke een antwoord.

Namiddag

Bianca Dewolf is stafmedewerker communicatie bij CAW en heeft ervaring met communicatie in het onderwijs en het jeugdwerk. In de namiddag neemt ze de proef op de som. Tijdens een levensechte simulatie daagt ze je uit om snel goed te communiceren met medewerkers, pers en sociale media wanneer de nood hoog is. 


Zin om erbij te zijn? Schrijf je dan zeker in!