[anysurfer.logo]

Collegagroep communicatie (dec 2018)

Collegagroep communicatie (dec 2018)

communicatie   |  11 DECEMBER 2018 | 10:00-16:00
collegagroep communicatie

Ook in het jeugdwerk is communicatie een cruciaal onderdeel van de organisatie. Zonder een straffe communicatie weet niemand met wat jouw organisatie juist bezig bent. Communicatie is een onmisbare schakel in je werking. Maar soms is het moeilijk om met weinig middelen, tijd of expertise een goede communicatiestrategie uit te werken. Daarom brengen we de communicatiemedewerkers van het jeugdwerk samen. 4 keer per jaar komen we samen om ervaring en expertise uit te wisselen, om bij te leren rond communicatie gerelateerde onderwerpen en om de communicatie collega’s uit het jeugdwerk te leren kennen. 

Hoe ziet zo een collegagroep er uit? 

We organiseren 4 verschillende bijeenkomsten van telkens een hele dag. Elke collegagroep focust op één bepaald thema. Nichecommunicatie, social media, privacy-wetgeving, … We luisteren naar jullie noden en behoeften om richting te geven aan het programma. Omdat de collegagroepen steeds een ander communicatie-onderdeel onder de loop nemen, moet je je ook inschrijven per dag. Zo kan je kiezen welke collegagroepen relevant zijn voor jou.

Programma

In de collegagroep van december focussen we op crisiscommunicatie

Voormiddag

Sarah Latré, communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Jeugdraad, brengt een sessie rond hoe zij de communicatie naar aanleiding van de Pano-reportage rond Schild en Vrienden aanpakte. 
Sarah kreeg de voorbije maanden zelf heel veel te maken met 'crisissituaties' bij de Vlaamse Jeugdraad en pakte de communicatie hier rond steeds efficiënt aan. Met haar jarenlange ervaring in het jeugdwerk, zowel bij de Vlaamse Jeugdraad en De Ambrassade als bij FOS Open Scouting, kan zij als geen ander uitleggen hoe je als jeugdwerkorganisatie een sterke crisiscommunicatie kan opzetten. 

In de voormiddag maken we ook nog tijd voor een case van  Mieke Heymans (Scouts en Gidsen Vlaanderen).
Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen rinkelt de noodtelefoon bijna wekelijks. Mieke Heymans geeft inzicht in de interne keuken van Scouts en Gidsen Vlaanderen: op welke manier is ondersteuning voor groepen verankerd in de werking? Wanneer spreken ze van een noodsituatie en wanneer niet? En welke invloed heeft de pers en sociale media daarop? Op die vragen geeft Mieke een antwoord.

Namiddag

Bianca Dewolf is stafmedewerker communicatie bij CAW en heeft ervaring met communicatie in het onderwijs en het jeugdwerk. In de namiddag neemt ze de proef op de som. Tijdens een levensechte simulatie daagt ze je uit om snel goed te communiceren met medewerkers, pers en sociale media wanneer de nood hoog is. 

Collegagroep communicatie werkjaar 2018-2019 

Dit jaar gaat de collegagroep door op volgende momenten: 

Verder contact met de collega’s communicatie 

Er bestaat ook een Facebookgroep ‘collegagroep communicatie’. Vele van de communicatieverantwoordelijken in het jeugdwerk zitten in die groep. We delen er nieuwtjes of vacatures met elkaar. Je kan er terecht met al je communicatievragen of je kan er zelf je tips en tricks droppen. Wil je ook deel worden van de Facebookgroep? Zoek dan ‘collagegroep communicatie’ op Facebook en doe een aanvraag om lid te worden. 

Ben je nieuw als communicatiemedewerker in het jeugdwerk? En wil je graag wat meer info over de collegagroep of over andere zaken? Neem dan gerust contact op met Lisa De Deken. Je vindt haar contactgegevens onderaan. 

De Ambrassade en Mediaraven nemen de rol van facilitator op, niet die van deskundige. 

Lisa          De Deken
Lisa De Deken
 • Communicatiemedewerker