[anysurfer.logo]

Nood aan een vorming over brandveiligheid in jeugdlokalen?

Nood aan een vorming over brandveiligheid in jeugdlokalen?

Jeugdwerk   |  14 FEBRUARI 2023

Samen met Netwerk Brandweer slaan we de handen in elkaar om alle Vlaamse en Brusselse jeugdorganisaties meer bij te brengen over brandveiligheid. Het resultaat is een nieuwe basisvorming over brandveiligheid en meer aandacht voor preventie. Deze basisvorming kan in de verschillende brandweerzones doorheen heel Vlaanderen gegeven worden aan jeugdorganisaties.

De basisvorming

Netwerk Brandweer als overkoepelende organisatie en De Ambrassade vanuit haar rol als ondersteuner van het jeugdwerk werkten samen aan een vernieuwde basisvorming ‘brandveiligheid in jeugdinfrastructuur’. Via deze vorming willen de organisaties de kennis rond brandveiligheid bij jonge begeleiders en vrijwilligers vergroten om hen op die manier bewuster te laten omgaan met gebruik van hun gebouw, materialen en afspraken omtrent noodsituaties.  

De vorming zet in op drie aspecten:

  • het lezen van pictogrammen,
  • het herkennen van gevaren
  • en het weten hoe men handelt als het mis gaat. 

Voor het eerst is er een eenvormige opleiding gemaakt die toegepast kan worden in heel Vlaanderen. Elke jeugdorganisatie in Vlaanderen kan dus dezelfde opleiding krijgen.

Bij voorkeur wordt deze opleiding georganiseerd in samenwerking met de lokale brandweerzone.  

“Ondertussen hebben we in de brandweerpost van Schoten 2 opleidingsmomenten voor brandveiligheid jeugdinfrastructuur achter de rug. De sessies zijn vlot verlopen. Ik heb de indruk dat het zijn doel haalt. We krijgen positieve feedback van de deelnemers en van de gemeente."

Aan de slag

Brandweerzones, jeugdwerkorganisaties en de lokale jeugd en/of vrije tijdsdienst kunnen samen aan de slag met het materiaal dat online te raadplegen is op de website van De Ambrassade.