[anysurfer.logo]

De Vlaamse Jeugdraad reageert op besparingen op het jeugdwerk

De Vlaamse Jeugdraad reageert op besparingen op het jeugdwerk

Jeugdwerk   |  8 NOVEMBER 2019

Het is zover: Minister van Jeugd Benjamin Dalle heeft officieel zijn beleidsnota Jeugd en begroting Jeugd bekendgemaakt. Voor een grondige inhoudelijke analyse van de beleidsnota is het nog net te vroeg (de Vlaamse Jeugdraad is er op volle snelheid mee aan de slag gegaan), maar op budgettair vlak is er wel al duidelijkheid. 

Kroniek van een aangekondigde besparing

Want wat wel al even in de lucht hing en nu wordt bevestigd, is dat er bespaard wordt. Zo moeten onze Vlaams erkende en gesubsidieerde jeugdwerkorganisaties en de bovenlokale werkingen met kinderen en jongeren met een beperking vanaf 2020 3% besparen op hun werkingsmiddelen. Daarnaast wordt 6% gesnoeid op bovenlokaal jeugdwerk, waaronder het CJT, de VJH en jeugdverblijven, de bovenlokale jeugdhuizen en werkingen met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (en IGS'en). Ook de vijf bovenbouwers (Jint, Bataljong, Kenniscentrum Kinderrechten, de Kinderrechtencoalitie en De Ambrassade) moeten 6% afstaan. De impact van de besparingen op de Vlaamse projectmiddelen en experimenteel jeugdwerk is nog onduidelijk.

“We zijn zwaar ontgoocheld. Vergeet niet: besparen op het jeugdwerk is besparen op kinderen en jongeren."

In de eigen woorden van Alexandra Smarandescu en Isaak Dieleman, voorzitter en ondervoorzitter van de Vlaamse Jeugdraad: "Het mag dan wel heten dat de huidige besparingen minder "zwaar" zijn dan verwacht. Maar op hoerageroep zult u ons niet kunnen betrappen. Integendeel, we zijn zwaar ontgoocheld. In een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt voor kinderen en jongeren, hebben zij en wij net extra investeringen nodig om alle uitdagingen het hoofd te bieden. Want vergeet niet, besparen op het jeugdwerk is besparen op kinderen en jongeren."

Eindigen doen Alexandra en Isaak met een appel aan Minister Dalle: om zijn beloftes in het regeerakkoord van een versterking van het jeugdwerk en "een uitbreiding van de capaciteit" waar te maken, verwachten ze de komende beleidsperiode extra investeringen in het jeugdwerk. Alleen zo kunnen we samen de volgende vijf jaar werk maken van een wereld waarin elk kind en elke jongere recht heeft op jeugdwerk. De volledige open brief van Alexandra en Isaak kun je lezen op de website van de Vlaamse Jeugdraad.