[anysurfer.logo]

Hoe maak je goede TikTok-video's voor jeugdinfo? 5 tips

Hoe maak je goede TikTok-video's voor jeugdinfo? 5 tips

Jeugdinformatie

Heb je nagedacht over een relevant concept voor op TikTok? Dan is het tijd om video's te maken! Maar hoe pak je dat aan? Daphne van Dwaalzin geeft 5 tips: 

1. Volg de regels van TikTok

Hou het simpel en steek er niet té veel werk in. TikTok ontstond als platform voor de ‘gewone maker’, niet voor professionals met een opnamestudio of ingewikkelde programma’s. ‘Professionele’ video’s werken dan ook minder goed op de app.

Wees authentiek en breng mensen in beeld. Dat kan bijvoorbeeld door vragen te stellen aan experten, via straatinterviews, door een leuke activiteit in beeld te brengen… Je hoeft dus niet per se een vast gezicht te hebben op je video’s, maar het helpt mensen én het algoritme wel om je content te herkennen.

2. Schrijf een scenario

Om je aan je tijd en de juiste info te houden, kan een scenario handig zijn. Zo kan je de tekst ook inhoudelijk laten nalezen.

  • Schrijf in spreektaal om authentiek te blijven.
  • Spreek je doelpubliek rechtstreeks aan, betrek hen in de video.
  • Denk vooraf na over eventuele effecten bij bepaalde woorden of zinnen, zoals het gebruik van een green screen.
  • Kies de duur van je video. Er is zowel een doelpubliek voor video’s van tien seconden als voor video’s van tien minuten. Een langere video? Kondig aan waarom de kijker zou blijven hangen. Doe dat aan het begin. Bijvoorbeeld: “Dit zijn 5 tips om succesvolle TikTok-video’s te maken.”

3. Neem op en monteer in TikTok zelf

TikTok is een laagdrempelige app om rechtstreeks in op te nemen en te monteren. Zo kan je de video stukje voor stukje opnemen. Video’s die je zelf importeert in het programma verliezen bovendien aan kwaliteit.

Kies bij opname voor een plek met voldoende daglicht en weinig achtergrondgeluid.

4. Voeg tekst toe

  • Tekst trekt de aandacht en zorgt voor variatie.
  • Ondertiteling maakt je video ook toegankelijker.
  • Bovendien kan tekst je video beter doen scoren bij het algoritme. TikTok ‘leest’ de woorden. Typt een jongere gelijkaardige woorden in de zoekbalk? Dan vergroot de kans dat jouw video te zien krijgen.

Tip: je kan tekst ook onzichtbaar maken door het uit beeld te slepen. Zo ben je vindbaar, maar staat er geen tekst in de weg als je dit niet wilt. Bijvoorbeeld: je spreekt het woord ‘parlement’ niet uit in je video, maar iemand die dit woord opzoekt, kan wel iets hebben aan je info.

5. Caption: breek je hoofd er niet over

Voor een handig bijschrift:

  • Neem 1 zin uit je video waar je eventueel een grappige woordspeling mee maakt.
  • Plaats er 4 tot 8 hashtags bij. Die helpen om je video beter vindbaar te maken. Verwijs dus naar thema’s waarover je spreekt.
  • Voeg ook telkens #foryoupage toe. Die verwijst naar de pagina waar TikTok je video’s voorstelt om te kijken van accounts die je niet volgt.
Weet dat lang niet iedereen het bijschrift van je video leest.