Via de provincies kunnen verenigingen nog ondersteuning krijgen om hun jeugdinfrastructuur duurzaam te (ver)bouwen. We nemen je mee in alle mogelijke vormen van ondersteuning en sommen dit per provincie op.
10.000 euro (exclusief btw)
Gemeentes in West- en Oost-Vlaanderen krijgen via het omgevingsrapport 50% korting.
Ecolife
016 22 21 03
Tina Baert: tina.baert@ecolife.be
Bruno Verbeeck: bruno.verbeeck@ecolife.be
Binnen het traject Gemeente voor de Toekomst is er het project dat focust op doelstellingen behalen voor het klimaat. Hierbij worden verenigingen begeleid in meer duurzaamheid en energiebesparing. De aanvraag moet wel gebeuren door je stad of gemeente. Neem dus eerst met hen contact op, want zij moeten bereid zijn om hier tijd in te steken. De stad of gemeente betaalt vervolgens de helft van de begeleiding en de provincie West-Vlaanderen betaalt de andere helft. Samen met Ecolife zet het lokaal bestuur dan het traject op. Per traject kunnen vier verenigingen begeleid worden. Deze oproep vanuit de Provincie is momenteel net afgesloten, mogelijks komt er een nieuwe oproep in het najaar van 2023. In tegenstelling tot kan je ook vragen om in te tekenen in het traject zonder de steun van de Provincie. Dan betaalt het lokaal bestuur wel de volledige kost.
Per traject kunnen 4 verenigingen begeleid worden. Deze oproep is momenteel afgesloten.
Tot een bepaald aantal kunnen verenigingen ook deelnemen aan de groepsaankoop zonnepanelen. Hiervoor kan er ingeschreven worden op via www.west-vlaanderen.be/zon
In het najaar van 2023 wordt de groepsaankoop groene stroom gelanceerd (in het kader van nieuwe contracten vanaf 1 mei 2024). Wie interesse heeft kan dit melden via www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop.
Dienst Minawa
Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge
050 40 31 73
Steunpunt duurzaam bouwen | Provincie West-Vlaanderen
Acasus
Pannestraat 142 8630 Veurne
058 31 06 30
www.acasus.be
Enkel als de gemeente of stad de eigenaar is van je gebouw dan is het mogelijk duurzaam (ver)bouwadvies te krijgen via het omgevingscontract (gratis voor één project per gemeente per jaar) bij DUBO Oost-Vlaanderen. Klop zeker bij je gemeente aan en bespreek met hen de mogelijkheden die via DUBO qua ondersteuning aangeboden kunnen worden.
In de andere gevallen kunnen verenigingen ook ondersteuning krijgen, mogelijk tegen (gedeeltelijke) betaling.
Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent
09 267 78 07
http://www.bouwwijs.be
Dubolimburg helpt verenigingen in de jeugd, sport en cultuursector om hun gebouwen energie-efficiënter te maken door middel van kleine beheersbare en concrete acties en maatregelen. De focus ligt op winst op het vlak van financiën, educatie en milieu.
DuboLimburg geeft advies én de geadviseerde maatregelen zijn naadloos inpasbaar in het klimaatactieplan van de gemeente of stad. In zo'n advies neemt Dubolimburg zoveel mogelijk informatie die nodig is voor een correcte analyse: bestaande plannen, energieverbruiken, informatie over eerdere renovaties en komt er een beoordeling van de algemene staat en energetische kwaliteit van het gebouw.
Er komt een rapport waarin wordt gefocust op mogelijke kleine energiebesparende maatregelen en het besparingspotentieel door middel van benchmarking met verbruikscijfers van gelijkaardige gebouwen. Ook het (gebruikers)comfort komt aan bod waar de klemtoon ligt op ventilatie, akoestiek, oververhitting, toegankelijkheid, fietsenstallingen…
Aanvullend op de renovatieaudit voor verenigingsgebouwen kan DuboLimburg ook een renovatiebegeleiding aanbieden. Hierbij kunnen vereniging ondersteuning krijgen bij het opvragen van offertes of krijg je begeleiding bij de prijsvergelijking.
De formule van de renovatieaudit is aangeboden aan een vast tarief. Andere diensten worden op maat bekeken.
Er zijn een aantal steden en gemeenten in Limburg die het advies (gedeeltelijk) terugbetalen aan de vereniging op het moment dat zij een subsidieaanvraag doen voor energetische renovatiewerken.
Dubolimburg
Greenville – Centrum Zuid 1111 – Houthalen-Helchteren (GPS: Pastorijstraat)
011 39 75 34
www.dubolimburg.be
Het steunpunt voor Duurzaam Wonen en Bouwen ondersteunt verenigingen en organisatie zonder winstgevend oogmerk met gratis advies voor hun projecten, maar beperkt in tijd. Er worden 30 tot 50 uren voorzien, afhankelijk van het project.
Dit advies wordt gemaakt op basis van de duurzaamheidsmeter GRO door onafhankelijke experten (architecten, ingenieurs-architecten en bouwkundig ingenieurs) van het Provinciaal Steunpunt met de nodige kennis kennis over duurzaam bouwen.
Je kan advies inwinnen voor zowel (ver)nieuwbouw- als renovatieprojecten van je jeugdlokaal, een school, een kerk of andere vrijetijdsinfrastructuur.
Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen dienst leefmilieu
Provincieplein 1 - 3010 Leuven
016 26 72 78
https://www.vlaamsbrabant.be/nl/energie-en-wonen/duurzaam-wonen-en-bouwen
Kamp C biedt gratis onafhankelijk duurzaam bouwadvies. De bouwadviezen gaan digitaal door op donderdagen en de derde zaterdag van de maand. Je kan zelf online een afspraak maken via de online reserveringstool waardoor je niet meer hoeft te bellen of te mailen om een afspraak te maken.
Heb je nog geen volledig uitgewerkt plan? Geen nood! Ook met een ruwe schets en eventueel een aantal foto's kan je al aan de slag. Je krijgt één uur gratis advies op maat over je nieuwbouw of verbouwing. Bestaande documenten kunnen vooraf doorgestuurd worden. Wil je meer tijd en/of begeleiding dan is dat aan een uurtarief van 120€/uur.
Kamp C
Britselaan 20 2260 Westerlo
014 27 96 50
www.kampc.be
Zoek je een kerk of kapel (die ontwijd is) om als jeugdlokaal in te richten. Binnen de provincie Antwerpen is dat subsidieerbaar.
Neem contact op met kerken@provincieantwerpen.be
Bruxeo biedt hun expertise en ervaring aan Brusselse socialprofit (non-profit) ondernemingen aan die energie willen besparen en/of willen investeren in duurzame energieproductie. Dankzij dit initiatief kan je niet alleen financieel besparen, maar ook hun milieu-impact verminderen. Zo doen ze:
Ze bieden ook tools aan om je EPB-certificaat te bekomen, onderhandelingsmanieren om een goed energiecontract te bekomen
Er zijn ook enkele steden die specifieke ondersteuning bieden rond duurzaamheid en energie besparen in je gebouw.
Hoe meer bewoners, ondernemers, organisatoren en andere spelers uit Antwerpen meewerken aan een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad, hoe beter. Daarom organiseert de stad tal van initiatieven om advies en begeleiding te geven rond de thema's:
Energiepunt Mechelen is één van de 18 energiehuizen van Vlaanderen. Je kan hier terecht voor info, advies en begeleiding bij al je vragen over energie(besparing):
De Energiecentrale is het Gents adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren. Gentse verenigingen kunnen gratis advies en info vragen voor kleine en grotere renovatiekwesties, een stapsgewijze renovatiebegeleiding en inzicht in alle mogelijke renovatieleningen en -premies.
Neem contact op met energiecentrale@stad.gent