Zomer 2017 keurde de Vlaamse Regering een nieuw decreet bovenlokaal jeugdwerk (officieel ‘Ontwerp van decreet houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen’) goed. Dit decreet vervangt het DAC-decreet (‘decreet van 7 mei 2004 houdende aanvullende subsidies voor tewerkstelling in de culturele sector’), dat via een uitvoeringsbesluit de Bovenlokale projecten regelt sinds 2013. Meer info vind je hier.
Met dit decreet wilde de Vlaamse Regering een antwoord bieden op twee afspraken gemaakt binnen het Regeerakkoord 2014-2019 en verder uitgewerkt in de beleidsnota Jeugd 2014-2019:
De focus van dit decreet is het ondersteunen van jeugdwerk dat niet gericht is op de hele Vlaamse gemeenschap, maar wel inspeelt op prioriteiten van de Vlaamse overheid. Het decreet bundelt verschillende subsidielijnen waarbij het accent wordt gelegd op dat jeugdwerk dat bij uitstek bijdraagt aan de doelstelling een jeugdwerkaanbod te realiseren voor alle kinderen en jongeren.
Er zijn in het decreet vier groepen van initiatiefnemers opgenomen:
De bovenlokale projecten worden opgenomen in een nieuw decreet, dus niet meer via een apart uitvoeringsbesluit in een bestaand decreet. Dit vergroot de rechtszekerheid: een decreet wijzigen verloopt veel trager dan het wijzigen van een uitvoeringsbesluit. Binnen dit nieuw decreet zitten ook de WMKJ’s, bovenlokaal jeugdwerk met kinderen en jongeren met een handicap en projectverenigingen in kader van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
Nog niet alles is geregeld: aanvraag – en afrekeningsmodaliteiten, prioriteiten, hoogte van de bedragen,… Die details worden in overleg met de afdeling geregeld en zullen worden vertaald in een uitvoeringsbesluit. Het nieuw decreet en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zullen van toepassing zijn vanaf 2019. In 2019 kan je indienen voor de eerste vierjarige subsidieperiode 2020-2023.