[anysurfer.logo]

6 lobbytips om samen te wegen op beleid!

6 lobbytips om samen te wegen op beleid!

Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleid
Samen wegen op beleid

Als De Ambrassade en Vlaamse Jeugdraad bevinden we ons op het kruispunt tussen het jeugdwerk en beleidsmakers. We willen graag samen met de hele sector sterk beleid maken. Erik van Venetië, expert in lobby, kwam bij ons langs voor een inleiding in het lobbyen. We oefenden met behulp van simulatiegesprekken en gingen in op een aantal concrete beleidsvraagstukken en verzamelden 6 tips uit deze vorming:

  1. Breng bij beleidsmakers een authentiek verhaal, laat zien wat jouw jeugdwerkorganisatie echt nodig heeft en waarom met behulp van concrete voorbeelden. 

  2. Zoek samen met beleidsmakers en (onverwachte) andere partners binnen en buiten je eigen sector naar oplossingen voor grotere maatschappelijke problemen. Breng jouw eigen idee of voorstel aan als deel van die oplossing.

  3. Haal beleidsmakers uit hun bubbel. Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden, een bezoek aan je organisatie of een activiteit kan nog veel meer zeggen! Een bezoek aan jouw organisatie kan heel veel duidelijk maken over de vragen en kracht van jouw organisatie. 

  4. Ga op bezoek bij de relevante beleidsmakers. Alle technieken en acties die je inzet, moeten leiden tot persoonlijke gesprekken met beleidsmakers. Of je nu een ludieke protestactie opzet of een advies schrijft met je organisatie, je boodschap bij beleidsmakers overbrengen heeft altijd het meeste impact. 

  5. Spreek in de termen van beleidsmakers. Hou de parlementaire vragen en besprekingen in de gaten en zorg ervoor dat je vraag en oplossingen verwoord zijn in dezelfde taal. Zo erken je ook het belang van je organisatie en maak je sneller verbinding. 

  6. Weeg af wanneer je de media wilt inschakelen en wanneer je beter inzet op contacten met beleidsmakers, onderbouw je artikel in de media ook altijd met je onderzoek, authentieke verhalen en werk vanuit je oplossing voor het maatschappelijke probleem.