[anysurfer.logo]

Jeugdwerktweedaagse

Jeugdwerktweedaagse

jeugdwerkbeleid   |  19 - 20 MEI 2022

De inschrijven openen vanaf maandag 25 april, 12u00. 
Je kan inschrijven voor beide dagen, enkel voor donderdag of vrijdag, of zelfs enkel voor een halve dag.

Tip bij het inschrijven

We merken dat sommige deelnemers denken dat hun inschrijving in orde is, zonder dat dit het geval is. 
Pas als je een bevestigingsmail ontvangt op het e-mailadres waarmee je inschreef, is je inschrijving helemaal in orde. 
We geven ook nog even volgende tip mee:


Wil jij mee nadenken over de uitdagingen waar het jeugdwerk in Vlaanderen vandaag en in de toekomst mee geconfronteerd wordt? Wil je meewerken aan hoe we met deze uitdagingen als jeugdwerksector moeten omgaan? Dan mag jij de Jeugdwerktweedaagse op donderdag 19 en vrijdag 20 mei niet missen.

Tijdens de Jeugdwerktweedaagse bereiden we een nieuw congres #Jeugdwerkwerkt voor. Dit congres zal 1 jaar later, in juni 2023, plaatsvinden.
Op het vorige congres #Jeugdwerkwerkt in 2018 gaven we nieuwe taal aan de waarde van het jeugdwerk. We plakten er de naam 'Agenda voor de Toekomst' op en verwerkten er volgende onderdelen in:

  • Het DNA van de jeugdwerker
  • Een missie voor het jeugdwerk
  • 5 stevige uitdagingen waar het jeugdwerk vandaag en in de toekomst moet op inzetten
Op het tweede Congres #Jeugdwerkwerkt dat volgend jaar doorgaat, zullen we deze 'Agenda voor de Toekomst' actualiseren. We creëerden al een eerste stap naar het congres door de website #Jeugdwerkwerkt2023 te lanceren.  

Ondertussen zijn we ook van start gegaan met een inhoudelijke werkgroep bestaande uit jeugdwerkers en andere experten. Samen met deze werkgroep nemen we op de jeugdwerktweedaagsede volgende stap richting Congres #Jeugdwerkwerkt 2023. En daarvoor hebben we jullie nodig. 

We willen in dialoog gaan over wat er vandaag en in de toekomst belangrijk is voor het jeugdwerk. We beantwoorden samen de vragen:

  • Wat zijn vandaag de uitdagingen van het jeugdwerk?
  • Hoe en op welke manier moeten we met deze uitdagingen omgaan?
Zo formuleren we nieuwe taal en strategieën om ervoor te zorgen dat #Jeugdwerkwerkt, nu en in de toekomst. En om ervoor te zorgen dat we onze missie “Jeugdwerk is een recht voor alle kinderen en jongeren” blijven waarmaken. 

Programma

Donderdag 19 mei – 9u30 tot 16u00  

Op 3 verschillende locaties in Vlaanderen bezoeken we in groepen twee verschillende praktijken, organisaties of experten.

Ieder plaatsbezoek staat steeds in het teken van een toekomstuitdaging voor het jeugdwerk. Tijdens de plaatsbezoeken laten we één of meerdere organisaties aan het woord die vandaag al aan de slag gaan met één van deze toekomstuitdagingen.
Maar we willen verder gaan dan enkel inspireren. We gaan de toekomstuitdaging samen met jullie verder uitdiepen. 

  • Welke pioniers kennen jullie nog?
  • Welke andere antwoorden kunnen er zijn op deze toekomstuitdaging?
  • Is de toekomstuitdaging misschien nog veel breder dan hoe we ze vandaag formuleerden?
  • Leeft deze toekomstuitdaging ook in jouw organisatie?

Antwerpen

VOORMIDDAG - Hoe kunnen we de impact van jeugdwerk zichtbaarder maken?

De stad Antwerpen verwacht dat professionele Antwerpse jeugdorganisaties de impact van hun organisaties zichtbaar maken. De stedelijke jeugddienst van Antwerpen startte daarom dit jaar een traject op met 10 jeugdwerkorganisaties om hen hierin te ondersteunen. Vanuit deze ervaring zal het impactgericht werken uitgerold worden naar heel het Antwerps professioneel jeugdwerk.
Erik Richart, deskundige jeugdbeleid & impactmeting van de stedelijke jeugddienst, zal hun traject komen toelichten en deelt met ons tussentijdse inzichten en zijn ervaringen.
Gert Baetens is beleidsverantwoordelijke bij Kras. Kras is een Antwerpse jeugdwerkorganisatie die in verschillende wijken van ‘t Stad een gevarieerde vrijetijdswerking op poten zet voor kinderen en jongeren. Kras is één van de organisaties die deelnemen aan het piloot-traject van de jeugddienst van Antwerpen. Voordat ze in dit traject stapten, zijn ze vanuit eigen beweging al gestart om te onderzoeken hoe ze hun impact in de wijken waarin ze werken zo groot mogelijk te maken en welk manier van werken daarin kan helpen. Gert deelt zijn inzichten en ervaring met ons delen.

Na dit plaatsbezoek zullen Geert Boutsen (UCLL) en Timmy Boutsen (De Ambrassade) die een onderzoek doen over hoe we de impact van jeugdwerk zichtbaar maken, de werksessie nadien begeleiden. 

Locatie: 

  • Kras Noord, Wilgenstraat 2a, 2060 Antwerpen 

NAMIDDAG - Hoe kunnen we als jeugdwerkorganisaties betrouwbare partner zijn van een overheid zonder ons eigen speels en experimenteel karakter te verliezen?

Man Overboord x STORMKOP neemt ons mee op expeditie in en rond de Droogdokken in Antwerpen. STORMKOP is een uitbundige vrijhaven voor jonge en minder jonge avonturiers. Man Overboord mixt jongeren en makers in projecten rond artistiek burgerschap. Ze bewandelen vaak de dunne grens tussen toestemming vragen op voorhand en vooral zich excuseren achteraf als het gaat over ruimte innemen in en rond de Droogdokken. Ze slagen er in om een goede band te hebben met stad Antwerpen, ondanks het feit dat ze op vlak van plek opeisen vaak een luis in de pels zijn. Hoe doen ze dat precies: experimenteren en net buiten de lijntjes te kleuren én betrouwbare partner voor Stad Antwerpen te zijn?

Na dit plaatsbezoek buigen we ons samen over de uitdaging ‘Hoe kunnen we als jeugdwerkorganisatie betrouwbare partner zijn van een overheid zonder ons eigen speels en experimenteel karakter te verliezen?’

Locatie:

  • STORMKOP, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen

Leuven

VOORMIDDAG - Welke samenwerkingsmodellen zijn er mogelijk om nieuwe experimentele initiatieven te ondersteunen?

We laten de mensen van TRILL aan het woord. TRILL is een cultuureducatieve jeugdwerkorganisatie. Ze is het resultaat van de fusie tussen Artforum en de zelforganisatie Urban Woorden. Door een sterke samenwerking kon deze zelforganisatie groeien en professionaliseren. Beide organisaties groeiden samen verder uit tot TRILL - Art is our playground. Let’s change the rules we play by.

  • In welke mate kan dit samenwerkingsmodel inspirerend zijn voor andere jeugdwerkorganisaties?
  • Kunnen we op deze manier meer nieuwe experimentele initiatieven ondersteunen?
  • Zijn er nog andere manieren om dit te doen?
Tijdens het plaatsbezoek verkennen en verdiepen we samen de uitdaging ‘Welke samenwerkingsmodellen zijn er mogelijk om nieuwe experimentele initiatieven te ondersteunen?’

Locatie:

  • OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven
NAMIDDAG - Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jeugdwerkorganisaties op lokaal niveau mee nadenken over breed jeugdbeleid (en niet enkel over thema’s die hun organisatie aanbelangen)?

We luisteren naar de visie van KSA op lokaal jeugdbeleid. Ze nemen ons mee in hoe zij hun KSA-groepen stimuleren om zich in te zetten voor een breed lokaal jeugdbeleid.
Tine Van Gelder (vrijetijdsmederwerker van gemeente Lint) en Bas Surmont (schepen van jeugd in Wevelgem) sluiten ook aan en vertellen vanuit hun praktijk hoe zij lokale verenigingen stimuleren mee na te denken over thema’s binnen het breed lokaal jeugdbeleid en niet enkel over thema’s die van toepassing zijn op hun eigen vereniging.

Locatie:

  • KSA Antwerpen-Brabant, Jozef-II-straat 27, 3000 Leuven 

Brussel

VOORMIDDAG - Hoe gaan we aan de slag met een diverse groep jongeren in hun vrijwillig engagement?

We laten Chirojeugd Vlaanderen aan het woord over een interessante samenwerking met JES. De samenwerking mondde momenteel al uit in de organisatie van een gezamenlijke animatorcursus in Brussel. De deelnemers en de instructeurs kwamen uit beide organisaties.
Zowel JES als Chirojeugd Vlaanderen gingen de samenwerking aan om een antwoord te bieden aan de uitdaging ‘Hoe gaan we aan de slag met een diverse groep jongeren in hun vrijwillig engagement’. Door de samenwerking hopen ze de diversiteit in de samenleving binnen te trekken in hun eigen vrijwilligersbestand en ontmoetingen te creëren tussen groepen jongeren die elkaar anders misschien niet zouden tegenkomen.
Nadien buigen we ons samen over de uitdaging ‘Hoe gaan we aan de slag met een diverse groep jongeren in hun vrijwillig engagement?’

Locatie:

  • Kolenmarkt 85, 1000 Brussel
NAMIDDAG - Verwachten we dat een eerstelijns (vrijwillige) jeugdwerker een hulpverleningsrol opneemt? En zoja, welke?

We laten het Vlaams Expertisecentrum voor Kindermishandeling (VECK) aan het woord. Zij willen jeugdwerkers op allerlei manieren ondersteunen om goed om te gaan met verontrusting bij hun deelnemers of leden. Nadien geven het woord aan Jeugdbewegingen Overleg en Samenwerking (JOS) en het JAC. Zij werkten samen aan het project Joske maakt er spel van. Een dobbelsteenmethodiek om het gesprek rond mentaal welzijn aan te gaan.

Zowel het VECK als de jeugdbewegingen die de samenwerking aangingen met het JAC hebben een eigen visie op de rol die (vrijwillige) jeugdwerkers kunnen of moeten spelen om het psychisch welzijn van hun deelnemers en leden te bewaken en bevorderen. Tijdens het plaatsbezoek leggen we deze visies naast elkaar buigen we ons samen over de uitdaging ‘Verwachten we dat een eerstelijns (vrijwillige) jeugdwerker een hulpverleningsrol opneemt? En zoja, welke?’

Locatie:

  • De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel 

Vrijdag 20 mei 

Moeten er nog meer uitdagingen zijn? 

  • 9u30: Onthaal met koffie en thee

  • 10u: RECAP

    Op donderdag staan zes plaatsbezoeken gepland om telkens na te denken over een toekomstuitdaging voor het jeugdwerk. Omdat niet iedereen alles kon meedoen, zorgen we voor een recap. We presenteren het denkwerk dat in de zes groepen gebeurde.

  • 11u: Pauze

  • 12u: Werksessie - Meer dan zes toekomstuitdagingen voor het jeugdwerk?

    We formuleerden zes toekomstuitdagingen voor het jeugdwerk:
        • Hoe kunnen we de impact van jeugdwerk zichtbaarder maken?
        • Hoe kunnen we als jeugdwerkorganisaties betrouwbare partner zijn van een overheid, zonder ons eigen speels en experimenteel karakter verliezen?
        • Welke samenwerkingsmodellen zijn er mogelijk om nieuwe experimentele initiatieven te ondersteunen?
        • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jeugdwerkorganisaties op lokaal niveau mee nadenken over breed jeugdbeleid (en niet enkel over thema’s die hun organisatie aanbelangen)?
        • Hoe gaan we aan de slag met een diverse groep jongeren in hun vrijwillig engagement?
        • Verwachten we dat een eerstelijns (vrijwillige) jeugdwerker een hulpverleningsrol opneemt? En zoja, welke?
        • Maar er zijn er ongetwijfeld nog.

Tijdens deze werksessie gaan we samen aan de slag en formuleren we extra uitdagingen voor het jeugdwerk.

  • 13u: Lunch 

  •  14u: Keynote: Waarde van het jeugdwerk

    Tijdens deze keynote laten we verschillende mensen aan het woord die de (meer)waarde van het jeugdwerk benoemen.  

KEYNOTE - Wat is de waarde van jeugdwerk?
De waarde van jeugdwerk door de ogen van deelnemers aan het jeugdwerk

In opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media onderzocht de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen de de waarde van het jeugdwerk op basis van een literatuurstudie en een kwalitatief belevingsonderzoek bij deelnemers van het jeugdwerk. Vanaf de start van dit onderzoek zijn praktijkwerkers (professionals en/of vrijwilligers) betrokken en werd er samen met hen op zoek gegaan naar verhalen van kinderen en jongeren om inzicht te krijgen in de waarde die zij toekennen aan het jeugdwerk.

Onderzoekster Els De Ceuster komt de inzichten uit hun onderzoek met ons delen. De publicatie van hun onderzoeksrapport wordt verwacht in de loop van april. Meer info over hun onderzoek lees je hier.

De waarde van het jeugdwerk verteld door partners waarmee we samenwerken.

Aan de hand van enkele video’s laten we mensen uit andere sectoren aan het woord. Zij benoemen waarom ze met jeugdwerkorganisaties samenwerken en wat ze geleerd hebben uit deze samenwerkingen.

  • Bert Misplon is de coördinator en oprichter van Sportaround vzw. Sportaround is een organisatie die streeft naar sportmogelijkheden voor iedereen. Zij werken o.a. samen met vzw Jong in SANTO, de oude brandweerkazerne in Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge. Door deze samenwerking slagen zij erin om laagdrempelige sportactiviteiten voor de kinderen en jongeren uit de buurt aan te bieden.

  • Sieg Pauwels werkt voor De Wissel vzw in Leuven. De Wissel is een cano organisatie in de bijzondere jeugdzorg en de samenleving want De Wissel wil niet op een eilandje leven en probeert daarbij contact te leggen met andere werelden. Eén van die andere werelden is het jeugdwerk.

De waarde van het jeugdwerk volgens jou?

We sluiten de keynote af met de vraag aan jou te stellen: Wat is volgens jou de waarde van het jeugdwerk?

  • 15u30: Verplaatsen naar De Ambrassade

  • Vanaf 16u: Lentefeest

    Vanaf 16u is iedereen welkom op De Ambrassade voor het Lentefeest. Schrijf je in via het kalenderitem van het Lentefeest. Inschrijven is gratis, maar wel verplicht. 

Doelgroep

  • Leden van de commissie jeugdwerk
  • Beleidsmedewerkers uit het jeugdwerk 
  • Coördinatoren uit het jeugdwerk
  • Alle jeugdwerkers die geïnteresseerd en getriggerd zijn door het programma 

Lisa                     Franken
Lisa Franken
  • Jeugdwerkondersteuner