[anysurfer.logo]

Inspiratiemoment Gemeenschapsinfrastructuur (vrijwilligers)

Inspiratiemoment Gemeenschapsinfrastructuur (vrijwilligers)

jeugdwerkondersteuning   |  28 NOVEMBER 2024 | 18:00-21:30

Een betaalbare en toegankelijke plek in het centrum van een dorp of wijk kan vaak het levendige hart vormen van de gemeenschap. Het is echter niet altijd gemakkelijk om jeugdhuizen en andere plekken voor jeugdverenigingen in goede staat te houden en verder te ontwikkelen.

Daarom is het belangrijk om samen te werken met eigenaars, gemeenten, investeerders en andere gebruikers waarmee je het gebouw deelt. Tijdens dit Inspiratiemoment Gemeenschapsinfrastructuur geven we jou ideeën en tips over hoe je samen kunt bouwen aan je jeugdinfrastructuur. We laten je voorbeelden zien en geven je handige tools om deze ruimtes goed te beheren.

Programma

18u: Onthaal en verwelkoming met vegetarische spaghetti.

18u30: We organiseren een (vrijblijvend) rondleiding in de Pastory. Ontdek hoe de vzw de buurt samenbrengt, waarvoor de ruimtes worden gebruikt en hoe het proces verliep om tot deze gemeenschapsruimte te komen. 

19u: keuze uit 2 sessies

1. De start van een bouwcomité, hoe begin ik eraan? 
Droomt je vereniging om een eigen lokaal te (ver)bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? In deze praktische vorming krijg je stap voor stap begeleiding om jouw lokaal project op de rails te zetten. Stam X en KLJ Sleidinge vertellen over hun gerealiseerde bouwplannen en hoe het allemaal begon. Van het zoeken naar de perfecte locatie tot het regelen van vergunningen, financiering en inrichting. Zij nemen je mee door alle belangrijke aspecten.

Stam XIn maart 2020 ging een splinternieuw gebouw open voor jeugdhuis Stam X en Scouts en Gidsen Denderleeuw. Die infrastructuur kwam er na een jarenlange gezamenlijke inspanning via de overkoepelende stuurgroep vzw Lokalenproject Stam X, Scouts en Gidsen Denderleeuw. Een gigantisch, maar vooral gedeeld project, dat een heel mooi resultaat heeft opgeleverd.

KLJ SLeidinge:
KLJ Sleidinge: In 2023 kocht de gemeente een perceel aan naast de basisschool, waarop de vzw een recht van opstal krijgt. Het lokaal moet nog gebouwd worden en daarvoor hebben ze vanuit de overheid een serieuze subsidie gekregen (240.000 euro).

2. Ruimte delen is ruimte creëren maar ook goed doorspreken 
Het delen van ruimte biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. In deze vorming bespreken we hoe je samenwerkingsafspraken maakt die helder en duurzaam zijn, zodat je niet vast komt te zitten in onduidelijkheden en conflicten. Leer hoe je transparante afspraken maakt over het gebruik van gedeelde ruimtes en voorkom misverstanden. Zo creëer je een gedeelde ruimte waar iedereen zich thuis voelt!


Thomas Petit, stadsondersteuner van Formaat, gaat in gesprek met 2 vrijwilligers van vzw Enderün, die ruimte deelt met vzw Jong in Gent. 


20u: keuze uit 2 sessies

1. Onderhandelen voor een eerlijk contract
Wil je sterk staan in je onderhandelingen met de gebouweigenaar? Dat is niet zo eenvoudig. In deze workshop vertellen Wouter Tournel (Stad Antwerpen) en Bob van Eeckhaut (KSA Berchemerburcht Oud-Berchem) je daarom hoe zij voor de site Berchemerburcht in Berchem in gesprek zijn gegaan met alle stakeholders: in dit geval de Private Stichting Vicariaat Antwerpen, de Parochiale eenheid, bewoners, ontmoetingscentrum De Nieuwe Vrede en uiteraard de KSA.

Daarbij komt het hele proces aan bod: van aanleiding tot hoe ze een gemeenschappelijke visie en een contract hebben ontwikkeld die zo goed mogelijk de belangen van eigenaar naar alle stakeholders benoemt en beschermt. We gaan dieper in op essentiële afspraken rond onderhoud en beheer, zodat je met vertrouwen een duurzame samenwerking kan aangaan. Ontdek praktische tips om de juiste balans te vinden en voorkom verrassingen op lange termijn. 

2. Wie zoekt die vindt!
Officiële en minder officiële manieren om geld te vinden voor je (ver)bouwwerken. Op zoek naar middelen voor je (ver)bouwwerken? Tijdens deze infosessie vertelt De Ambrassade je over alle officiële subsidies als creatieve manieren om financiering te vinden. Van overheidssteun tot lokale initiatieven en crowdfunding, we laten zien hoe je geldstromen kunt aanboren die passen bij jouw project. Leer hoe je kansen vindt en benut, en geef jouw bouwplannen de financiële steun die ze nodig hebben! 

21u: Afronden met babbel en een drankje

Doelgroep 

Vrijwilligers in het jeugdwerk verantwoordelijk voor hun gebouw, bouwcomités, ouders die meehelpen aan het onderhoud/bouw van een vereniging, vrijwilligers binnen een vzw-structuur van een vereniging, geïnteresseerden jong en oud.

Peter                     Bosschaert
Peter Bosschaert
  • Beleidsmedewerker ruimte & mobiliteit