[anysurfer.logo]

Inspiratiedag digitaal jeugdwerk

Inspiratiedag digitaal jeugdwerk

jeugdwerkondersteuning   |  1 APRIL 2021 | 17:00-19:00

Digitaal jeugdwerk, wat is dat eigenlijk? Tijdens deze inspiratiedag proberen we een antwoord te vinden op deze vraag. We bekijken deze vraag vanuit een Vlaams en vanuit een Europees standpunt. Daarnaast passeren er heel wat digitale good practices de revue. 

We focussen zowel op good practices waarbij het digitale als middel wordt gebruikt als op good practices waarbij het digitale het onderwerp is.  Met digitaal als middel bedoelen we activiteiten met een andere doel. Het digitale wordt ingezet als middel om dit doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan digitale vormingen om je vrijwilligers op te leiden tot sterke animatoren. Met digitaal als onderwerp bedoelen we activiteiten waarbij het digitale centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan kampen waar kinderen leren programmeren of organisaties die samen met jongeren mediacontent maken.  

Maar deze inspiratiedag is geen eindpunt, het is de start van een langer ondersteuningstraject rond digitaal jeugdwerk. benieuwd wat we allemaal van plan zijn? We leggen het uit tijdens deze sessie! 

Programma

17u-17u15: Kennismaking met elkaar én met een originele digitale kennismakingsmethodiek! 

17u15-17u45: Wat is digitaal jeugdwerk? We bekijken deze term zowel vanuit een Vlaams als vanuit een internationaal perspectief en proberen tot een soort van algemeen kader te komen. De sprekers worden nog bevestigd. 

17u45-18u: Keuzesessie 1: Je maakt een keuze uit vier verschillende sessies. Elke sessie is opgebouwd rond een good practice. We maken een onderscheid tussen good practices waar het digitale als middel wordt ingezet en good practices waar het digitale het onderwerp is. 

Digitaal als middel 
 • Radio Coronavaan: Jeugdwerkorganisatie Karavaan maakte verschillende radio-uitzendingen voor hun vrijwilligers om tijdens de lockdown toch in contact te blijven met elkaar. Tijdens deze sessie laten ze jullie een fragmentje horen en leggen ze uit hoe ze dit hebben aangepakt.
 • Online Cluedo: De vrijwilligers van  de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk organiseerden een grootse online Cluedo. Ze leggen jullie graag uit hoe ze dit hebben aangepakt. 
Digitaal als onderwerp 

 • De onzichtbare wandeling: Samen met Linc vzw maak je een wandeling bij jou in de buurt. Helemaal alleen en zonder dat je gespot wordt door één van de vele bewakingscamera’s. Vind jij de onzichtbare route en geraak je op jouw bestemming zonder dat je gezien wordt? Opgelet, deze workshop duurt langer dan de andere workshops. Als je ervoor kiest om de workshop te volgen, zak je deze ook als tweede keuzesessie moeten aanduiden. 
 • Jeugdwerkzomert: Elke zomer trekt een groep zotte Mediaraven met een busje doorheen België, op zoek naar sporen van het Vlaamse Jeugdwerk. Het resultaat? Een reeks filmpjes die deze schitterende jeugdwerkzomer in beeld brengen. 
18:00-18u10: PAUZE 

18u10-18u25: Keuzesessie 2: Je maakt een keuze uit vier verschillende sessies. Elke sessie is opgebouwd rond een good practice. We maken een onderscheid tussen good practices waar het digitale als middel wordt ingezet en good practices waar het digitale het onderwerp is. 

Digitaal als middel 
 • The Masked Singer: Jeugdhuis Brieljant uit Deinze organiseerde online een Masked Singer wedstrijd. Verschillende gemaskerde personen traden op. Het publiek raadde wie er verstopt zat achter de prachtige maskers. 
Digitaal als onderwerp 

 • StampMedia versterkt de stem van jongeren. Ze doen dat door jongeren mediawijs te maken en door media jongerenwijs te maken. StampMedia is o.a. een redactie. Jongeren werken aan journalistieke stukken. Ze maken publicaties over de onderwerpen die zij interessant vinden. Steeds meer vindt alles in dit proces digitaal plaats. Vroeger kwamen de jonge fotografen hun negatieven ontwikkelen in de Donkere Kamer, nu werkt bijna niemand nog analoog. Dit getuigt van de digitale transitie die Stampmedia beetje bij beetje doormaakte. Ze vertellen hierover tijdens de inspiratiedag. 
 • De onzichtbare wandeling: Samen met Linc vzw maak je een wandeling bij jou in de buurt. Helemaal alleen en zonder dat je gespot wordt door één van de vele bewakingscamera’s. Vind jij de onzichtbare route en geraak je op jouw bestemming zonder dat je gezien wordt? Opgelet, deze workshop duurt langer dan de andere workshops. Als je ervoor kiest om de workshop te volgen, zak je deze ook als eerste keuzesessie moeten aanduiden. 
18u25-18u40: Speedbrainstorm – Hoe ga in jouw organisatie aan de slag met digitaal jeugdwerk? Tijdens deze brainstorm ga je zelf op zoek naar mogelijkheden om in jouw organisatie aan digitaal jeugdwerk te doen. We vertrekken vanuit het brede kader van wat digitaal jeugdwerk allemaal kan zijn en gebruiken de good practices als inspiratiebron. 

18u40-18u50: Uitleg traject De ondersteuning rond digitaal jeugdwerk stopt niet met deze inspiratiedag. De inspiratiedag is de start van een langer ondersteuningstraject. We leggen uit hoe het vervolg van het traject eruit ziet en nodigen jullie uit om in te stappen in het vervolgtraject. 

18u55-19u: Afronden + einde  

Doelgroep

Deze inspiratiedag is bedoeld voor iedereen die graag aan de slag wilt met met digitaal jeugdwerk. 

Praktisch

De inspiratiedag is gratis. We vragen jou wel om in te schrijven. De deelnemers ontvangen 1 dag op voorhand de link om deel te nemen aan dit online evenement. Je moet bij je inschrijving nog geen keuze maken uit de verschillende sessies. Je maakt de keuze tijdens het evenement zelf. 

Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Coördinator jeugdwerkondersteuning en breed jeugdbeleid