[anysurfer.logo]

Wel of geen vaccin? WAT WAT helpt jongeren zelf om geïnformeerde keuze te maken

Wel of geen vaccin? WAT WAT helpt jongeren zelf om geïnformeerde keuze te maken

Jeugdwerk   |  18 JUNI 2021

Vanaf deze week krijgen jongeren jonger dan 24 jaar hun vaccinuitnodiging. Uit verschillende peilingen blijkt dat er bij hen nog veel twijfels zijn. Daarom lanceert jeugdinfoplatform WAT WAT op vrijdag 18 juni Ik ben daar, een infocampagne met betrouwbare info over de coronavaccins. Zodat jongeren zelf een geïnformeerde keuze kunnen maken. 

Uit de grote coronastudie van de Universiteit van Antwerpen en De Stemming van VRT blijkt dat een belangrijk deel van de jongeren nog twijfelen of ze zich zullen laten vaccineren of niet. Volgens de Waddist-app wil 75% zich laten vaccineren en twijfelt 10%.

“Het is belangrijk om de twijfels en vragen van jongeren serieus te nemen" CORINNE VANDERMEULEN

“Het is belangrijk om de twijfels en vragen van jongeren serieus te nemen. Ze hebben al zo veel gehoord en op sociale media worden ze geconfronteerd met veel disinformatie of vragen van anderen, maar weinig antwoorden. Gerichte info op maat van jongeren en jong-volwassenen is daarom essentieel.” Corinne Vandermeulen - Vaccinoloog aan de KU Leuven en onderzoekster naar vaccinatietwijfel bij Covid-19

"Er is nood aan niet-sturende info op maat van jongeren, zodat ze zich niet laten afschrikken door fake news of zich verplicht voelen. We willen hen met deze campagne niet dwingen, maar hen betrouwbare info geven zodat ze zelf een geïnformeerde keuze kunnen maken die bij hen past.” Dina Srouji - Campagnemanager van WAT WAT

Op www.ikbendaar.be staan duidelijke en niet-sturende antwoorden op vragen als:

  • Hoe praat ik met anderen over het corona-vaccin?
  • Wat als ik geen vaccin wil?
  • Ik ben gevaccineerd. Mag ik nu weer alles doen?
Wie dat wil, kan zich op de website individueel of in groep inschrijven. Om zo te tonen dat ze meedoen aan het belangrijkste evenement van het jaar: het vaccin. Een grote teller toont hoeveel jongeren al gezegd hebben: "Ik ben daar". Dat is een uitspraak van jongeren om te bevestigen dat ze aanwezig zullen zijn op een evenement of feestje. "Kom jij naar die fuif? Ja man, ik ben daar."

Die teller is er om de groep van vaccinbereide jongeren te tonen. Anti-vaxbewegingen zijn sterk aanwezig op social media en laten van zich horen. Jongeren mogen door de luide minderheid niet het gevoel krijgen dat ze alleen staan. Het bezoek aan een vaccinatiecentrum is het belangrijkste evenement van het jaar en is noodzakelijk om het gewone leven weer op te pikken. 

Videoreeks met Technopolis

Een belangrijk onderdeel van de campagne is een vierdelige videoreeks waarin jongeren vragen stellen aan experten Geert Molenberghs (Biostatisticus KU Leuven/UHasselt) en Corinne Vandermeulen (hoofd Vaccinologie KU Leuven).

De experts en de jongeren doen samen een unboxing van de vaccins: wat zit er in elk vaccin en waarom?

Voor de opnames werkte WAT WAT samen met Technopolis. Technopolis is een logische partner die toegankelijke video's over wetenschappelijke topics voor jongeren maakt en zelf al veel info deelde over corona en de vaccins.  

'Ik ben daar' loopt tot het einde van de zomervakantie. De eerste 3 weken wordt de actie actief gepromoot op Instagram via @watwat_jijweet, YouTube en TikTok. Tijdens de zomer komen er regelmatig updates op www.ikbendaar.be en op sociale media.  

Wil je een quote of interview?

  • Contacteer campagnemanager Dina Srouji: