[anysurfer.logo]

We blijven veilig en krachtig jeugdwerk organiseren

We blijven veilig en krachtig jeugdwerk organiseren

Jeugdwerk   |  23 JULI 2020

Nu Corona opnieuw voet aan wal lijkt te krijgen, blijven we met de jeugdwerkregels veilig en krachtig jeugdwerk organiseren. De veiligheidsraad besliste op donderdag 23 juli om mondmaskers te verplichten in publieke ruimte waar veel mensen aanwezig zijn. Dit zal ervoor zorgen dat we ons extra voorzichtig moeten opstellen bij de start- en eindmomenten van activiteiten, kampen en werkingen én op jeugdwerkactiviteiten in de publieke ruimte waar veel mensen zijn. In de jeugdwerkregels staat duidelijk dat we ons steeds aanpassen aan de geldende samenlevingsregels, dus bereiden we ons voor op het dragen van mondmaskers op de plaatsen waarop dit gevraagd wordt. Hoe deze plaatsen gedefinieerd worden, wachten we af in het ministerieel besluit.

Burgemeesters kunnen ook strengere maatregelen afkondigen. Daarom zal het in sommige steden en gemeenten belangrijk zijn goed af te stemmen met het stads- of gemeentebestuur wat wel en niet kan. Om zo samen binnen de mogelijkheden van spelen ook veiligheid te garanderen.

De bijkomende maatregelen voor horeca (mondmaskers en registratie) hebben daarnaast ook impact op de werking van de jeugdhuizen. En daarnaast wordt de versoepeling fase 5, met mogelijkheden voor grotere evenementen ook uitgesteld.

Het jeugdwerk sprak exact 2 maanden geleden samen met onze minister en de virologen een strikt kader af: de jeugdwerkregels. Het doel: kinderen en jongeren een veilige, gezonde maar vrije tijd geven in de zomer. Met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare onder hen die vaak maandenlang in een te kleine ruimte leefden. In juni volgden versoepelingen voor de samenleving maar het strikte kader werd behouden en uitgewerkt door duizenden vrijwilligers en jeugdwerkers.

Na drie weken zomer mogen we stellen dat we goed bezig zijn met het jeugdwerk. Net door de striktheid van de jeugdwerkregels, de enorme inzet van onze vrijwilligers en jeugdwerkers en de samenwerking met artsen en lokale besturen blijft het aantal besmettingen beperkt. De jeugdwerkregels werken en de situatie wordt nauw opgevolgd door experten.

We kunnen in Vlaanderen bouwen en vertrouwen op ons jeugdwerk. Het is ongelooflijk om te zien hoe jongeren hun kracht laten zien, verantwoordelijkheid nemen en alles in het werk stellen voor veilige en Corona-proof activiteiten. We vragen dan ook om vertrouwen te behouden in het jeugdwerk en de jeugdwerkregels te blijven respecteren. Of zoals onze directeur Eva Vereecke enkele weken geleden in een opiniestuk voor VRT NWS zei: "Laten we deze zomer voor het eerst eens echt focussen op hoe goed jongeren het aanpakken". En dat hebben ze intussen al verdomd goed bewezen! 

Merci aan alle jongeren, jeugdwerkers, ouders en opvoedingsverantwoordelijken, artsen en lokale besturen om samen veilige en vrije tijd mogelijk te blijven maken deze zomer. #jeugdwerkwerkt.