[anysurfer.logo]

WAT WAT speelt in op de noden van jongeren in dak- en thuisloosheid

WAT WAT speelt in op de noden van jongeren in dak- en thuisloosheid

Jeugdinformatie   |  14 OKTOBER 2024

"Als ik tegen mensen zeg dat ik op mijn 12 jaar dakloos was, reageren ze: “Bestaat dat?” Jongeren bestaan in dat beeld precies niet." Mia, 25 jaar

10 oktober 2024 was het Dag tegen Dak- en Thuisloosheid. Met het team Jeugdinformatie werkten we het afgelopen jaar rond dakloosheid en armoede bij jongeren, zodat de informatie op watwat.be inspeelt op hun noden én zodat deze jongeren in alles wat we doen betrokken worden.

Hoe ziet dat eruit? Een paar voorbeelden: 

  • We hielden focusgesprekken met jongeren bij inloophuis Jump van Kavka, Jeugddorp vzw en Betonne jeugd om hun informatienoden te identificeren (rond werk, wonen, mentaal welzijn, enzovoort).
  • We deden een voxpop-quiz met de jongeren van Betonne jeugd. 
  • We verzamelden feedback voor onze verkiezine en alle verkiezingsinformatie van jongeren van Betonne jeugd en OKAN-klassen van Anneessens-Funck, én van jeugdwerkers en hulpverleners van jeugddorp vzw, inloophuis JUMP, Tumult en JAC van CAW Halle-Vilvoorde.
  • We werken samen met nieuwe contentpartners, zoals Violett en Netwerk Tegen Armoede. Die laatste schreef bijvoorbeeld een nieuw artikel over 'Wat is armoede?'

Voor de Dag tegen Dakloosheid publiceerden we ook een getuigenis van een jongere die meerdere malen dakloos is geweest en een intens parcours heeft afgelegd. Belangrijk, want zoals Mia zegt "jongeren bestaan in dat beeld precies niet"

En daar wil Mia verandering in brengen en komt met krachtige boodschappen voor andere jongeren:

Wat je doet om te overleven, maakt je geen slecht persoon. Jongeren die dealen om een beetje eten te kunnen kopen: dat is niet omdat ze slechte mensen zijn. Weinig mensen doen zoiets vrijwillig.”

Lees hier de volledige getuigenis: "Het was veiliger om in een park te slapen dan thuis" .

Ariadne                     Driezen
Ariadne Driezen
  • Jeugdonderzoeksmedewerker