Hoe integreer je taalkansen op een spontane manier in activiteiten met kinderen en jongeren? In het filmpje
“Hoe zorg je voor taalkansen Nederlands?” ontdek je hoe kleine aanpassingen in je aanpak een groot verschil kunnen maken. Vier lokale samenwerkingen tussen jeugdwerkorganisaties en hun partners tonen dat taal geen barrière hoeft te zijn, maar net een hefboom voor ontmoeting, spelplezier en gelijke kansen.
In dit inspirerende filmpje staan vier werkingen centraal. Elke samenwerking toont op haar manier hoe je als jeugdwerker, vrijwilliger of begeleider kinderen en jongeren kan stimuleren om Nederlands te spreken in een warme, veilige context.
De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) zet al jaren in op inclusie en spelplezier voor élk kind. Speelplein ‘De Piereman’ in Grimbergen laat zien hoe animatoren via kleine, spontane aanpassingen taalkansen creëren. De focus ligt op eenvoudig taalgebruik, visuele ondersteuning en het actief betrekken van kinderen bij het spel.
“We leren onze animatoren dat elk spel een oefenkans kan zijn. Geen schoolse aanpak, maar taal die vanzelf mee rolt in het plezier van samen spelen”
In Chiro Atrejoe in Aalst spelen kinderen uit diverse thuissituaties elke week samen. Chirojeugd Vlaanderen helpt lokale groepen in het omgaan met meertaligheid. In Aalst zet Chiro Atrejoe actief in op taalvriendelijkheid. De leidingsploeg maakt bewuste keuzes in communicatie, speluitleg en groepsopbouw om kinderen niet te verliezen door taalbarrières.
“We merken dat kleine aanpassingen in hoe je een opdracht uitlegt of hoe je een kind aanspreekt, echt werken. Zo voelt iedereen zich betrokken.” getuigt een leiding van Atrejoe.
In Ruisbroek werkt Groep INTRO in buurthuis 1601 aan een inclusieve plek waar jongeren kunnen groeien, hun stem vinden én oefenen met taal. Vanuit de leefwereld van jongeren organiseren ze workshops, activiteiten en vormingstrajecten waarin Nederlands oefenen spontaan gebeurt.
“We vertrekken vanuit hun talenten. Of dat nu muziek is, koken of sport – via die insteek bouwen we aan vertrouwen en groeit het Nederlands mee.” zegt een jeugdwerker van Groep INTRO.
Bij Jeugdhuis Sojo in Leuven draait alles rond jongerencultuur, experiment en expressie. Samen met ondersteuning vanuit Formaat werkten ze aan manieren om jongeren met verschillende taalachtergronden actief te betrekken. Van repetities tot debatten tot zelfs een festival: taal krijgt betekenis in de interactie tussen jongeren.
“Wij geven geen taalles. We geven ruimte. En in die ruimte ontstaat vanzelf oefenkans, in een sfeer van respect en creativiteit.” aldus de voorzitter van jeugdhuis Sojo.
Het filmpje maakt duidelijk dat je geen aparte taallessen of ingewikkelde methodieken nodig hebt om taalkansen te creëren. Door als jeugdwerker bewust om te gaan met taalgebruik, door te herhalen, visueel te ondersteunen of kinderen actief te betrekken, vergroot je hun zelfvertrouwen én hun taalvaardigheid. De vier werkingen bewijzen dat die aanpak werkt – van het speelplein tot het buurthuis.