[anysurfer.logo]

Vandaag lanceren we 't Is aan u!

Vandaag lanceren we 't Is aan u!

Jeugdwerk   |  8 MEI 2023

Vandaag, 8 mei, start 't Is aan u!, een project waarmee De Ambrassade, in samenwerking met een brede waaier aan partners en een ploeg van 100 jongeren, 'first voters' en jongeren centraal wil zetten in het verkiezingsjaar 2024.

10% van de totale stempopulatie in 2024 bestaat uit 'first voters' (16-23-jarigen). Dat betekent dat in België maar liefst 1 miljoen jongeren in 2024 voor het eerst kunnen gaan stemmen. Ook mogen 16 & 17-jarigen voor het eerst stemmen, weliswaar enkel voor de Europese verkiezingen. Jongeren staan op het punt om overspoeld te worden door partijpolitieke campagnes, informatie en actualiteit over verkiezingen. 

Dit verkiezingsjaar willen wij het anders zien. Met 't Is aan u! slaat het jeugdwerk de handen in elkaar met tal van andere organisaties om jongeren zelf naar de voorgrond schuiven. Het doel: jongeren één jaar lang zelf aan zet brengen rond burgerschap, democratie en verkiezingen met niet-sturende informatie, acties en evenementen, zodat ze een positieve ervaring hebben met verkiezingen en burgerschap en merken dat hun stem er echt toe doet. Daarvoor werkt het project toe naar een jongerenmaand in februari 2024 vol evenementen, niet-sturende informatiecampagnes en educatief materiaal voor jeugdorganisaties en het onderwijs. Daarnaast roept het project ook scholen op om een ’t Is aan u!-school te worden met leerlingenraden als drijvende kracht.  

Team 't Is aan u! 

't Is aan u! start meteen met een oproep aan alle 'first voters' in Vlaanderen en Brussel. Jongeren kunnen lid worden van Team 't Is aan u!. Het Team zal tijdens het komende jaar aan het stuur zitten van 't Is aan u! en de drijvende kracht zijn achter een grootschalige bevraging van jongerenthema's tijdens de zomer, informatiecampagnes voor jongeren in het najaar en de opzet van een maand vol acties en evenementen over verkiezingen en burgerschap tijdens de 't Is aan u!-maand in februari 2024. 

Op www.tisaanu.be verzamelen we methodieken en communicatiemateriaal (online en offline) die jongeren, leerlingenraden, jeugdorganisaties, leerkrachten en jeugdwerkers kunnen gebruiken om zelf hun acties te organiseren. 

Jongeren die geïnteresseerd zijn kunnen zich inschrijven via www.tisaanu.be. 

Partnernetwerk 

't Is aan u! is een samenwerking van De Ambrassade met Bataljong, Mediawijs, de Koning Boudewijnstichting, VRT, Vlaamse Scholierenkoepel, het Europees Parlement, Tree Company, WAT WAT, de Vlaamse Jeugdraad, Waddist en het hele jeugdwerk. Het komende jaar kunnen organisaties, steden en gemeentes partner worden van 't Is aan u!, daarbij verbinden ze zich ertoe om ook zelf jongeren zo laagdrempelig mogelijk te informeren en om lokale initiatieven op poten te zetten rond verkiezingen en burgerschap. 

Daarnaast zal er vanaf najaar 2023 ook educatief en grafisch materiaal ontwikkeld worden voor jongeren, leerlingenraden, jeugdraden, scholen, jeugdorganisaties en lokale besturen om jongeren mee te informeren over hoe ze hun stem kunnen gebruiken in 2024.