[anysurfer.logo]

Studiedag spelen met struikelblokken: drempels en stimulansen om te gaan buitenspelen in de buurt

Studiedag spelen met struikelblokken: drempels en stimulansen om te gaan buitenspelen in de buurt

Jeugdwerk   |  2 MEI 2023

Op dinsdag 23 mei 2023 organiseert Kind & Samenleving de studiedag Spelen met struikelblokken: drempels en stimulansen om te gaan buitenspelen in de buurt. Wat zijn voor kinderen de grote drempels om buiten te gaan buitenspelen in hun buurt? En wat maakt dat kinderen juist wél makkelijk naar buiten gaan? Hun grote buitenspeelonderzoek toonde aan dat steeds minder kinderen buiten spelen in hun woonomgeving. Maar wat ligt er achter die neergaande trend?

In vijf uiteenlopende stedelijke buurten in Antwerpen, Halle, Hasselt, Kortrijk en Temse ging Kind & Samenleving in dialoog met kinderen en andere betrokkenen. Welke rol spelen geschikte buitenruimtes dichtbij huis? Hoe doorslaggevend is het sociale klimaat in wijk? Welke impact hebben andere vrijetijdsbestedingen en hoe zit het juist de rol van de ouders bij het naar buiten gaan spelen?

Antwoorden komen op de studiedag vanuit het onderzoek én vanuit experten. Ze laten kinderen aan het woord en stellen een nieuwe buitenheld-poster voor. Daarna wordt dieper ingegaan op wat buitenspelen helpt en hindert. Keuzeworkshops laten je buitenspelen aan den lijve ondervinden, en tonen de rol van ruimte, van ouders, en van jeugd- en buurtwerk.

De studievoormiddag vindt plaats op dinsdag 23 mei 2023 van 9u30 tot 13u, met aansluitend broodjeslunch. Alle details en inschrijven kan via bit.ly/studiedagstruikelblokken.