[anysurfer.logo]

Sinterklaasverklaring gemist? Dit moet je weten

Sinterklaasverklaring gemist? Dit moet je weten

Jeugdwerk   |  7 DECEMBER 2018

Gisteren zat het Vlaams Parlement vol met 150 jongeren, jeugdwerkers en politici voor de Sinterklaasverklaring van de Vlaamse Jeugdraad. Ze gaven hun verlanglijst voor een sterk jeugdbeleid af aan de ministers van morgen. 

Sinterklaasverklaring beleidsadviezen
163 wensen voor ministers van morgen, voor sterk jeugdbeleid

Moeten we alcohol verbieden tot de leeftijd van 18? Moeten we ontslagpremies van parlementairen aan banden leggen? Het zal de jeugd eigenlijk worst wezen. Er zijn grotere kopzorgen, belangrijkere wensen, grotere uitdagingen. De Vlaamse Jeugdraad is al sinds 2002 de adviesraad van kinderen, jongeren en jeugdwerk. Constructief beleidsadvies, met de voeten in vandaag, met het oog op morgen, met een vinger aan de pols bij elk kind, elke jongere in Vlaanderen en Brussel. Elk zichzelf respecterend leeftijdscategorie of middenveldorganisatie schrijft een memorandum voor beleidsmakers. Wel, de Vlaamse Jeugdraad ook. Het werd een verlanglijst voor sterk jeugdbeleid met maar liefst 163 beleidsadviezen, over heel wat thema’s heen. Die lange verlanglijst werd gisteren uitgerold in het Vlaams Parlement. 

Beleidsadvies met toekomst

Schaf de jeugdlonen af. Zorg voor meer eerstelijnshulp bij jongeren. Geef het jeugdwerk het nodige extra budget, 5 miljoen om exact te zijn. Schaf gesloten terugkeercentra voor minderjarigen en hun gezinnen af. Zorg voor een substantiële toename van bos en natuur in Vlaanderen, o.a. door middel van een groennorm voor ruimtelijke ordening. En zo gaat de Sinterklaasverklaring verder, zo’n 163 beleidsadviezen lang, over alle thema’s waar de jeugd van wakker ligt. Kinderen willen niet enkel een nieuwe step, ze vragen zich net zo goed af: “Waarom zeggen ze ‘Je moet de planeet redden’, maar maken ze dan elektrische auto’s zo duur?”.

Verlanglijst voor versterkend jeugdbeleid
Foto's Sinterklaasverklaring

Bekijk hieronder de foto's van de Sinterklaasverklaring op de Facebook van de Vlaamse Jeugdraad.

Foto's Sinterklaasverklaring