[anysurfer.logo]

Sinterklaas is een feest, voor elk kind

Sinterklaas is een feest, voor elk kind

Jeugdbeleid   |  3 DECEMBER 2018
6 december is een mooi moment voor kinderen in Vlaanderen. Sinterklaas komt. Om de discussie over het beeld van Zwarte Piet voor te zijn, zoeken we even de ruimte om te delen wat andere organisaties hierover communiceren. Twee jaar geleden hadden we het gevoel dat we als sector niet klaar waren om mee te praten in deze maatschappelijke discussie. We kunnen elkaar hierin versterken.


Sinterklaas wachtende kinderen
Waarom vinden we het belangrijk dat jeugdwerkorganisaties hier een visie op hebben?

Jaar na jaar popt de zwarte-piet discussie terug op. Vorig jaar slaagden we erin om de communicatie en standpunten hierin wat te stroomlijnen en vragen vanuit pers te beargumenteren. We vernamen nadien dat organisaties zich gesterkt voelden door de bespreking op de Commissie Jeugdwerk zodat we jullie graag opnieuw een aantal goede voorbeelden aanbieden.

Drie Krachtlijnen voor een gezamenlijke boodschap

  1. Sinterklaas is een feest voor àlle kinderen en jongeren.

  2. Jeugdwerk is een divers landschap van grote en kleine verenigingen, in stedelijke en landelijke context met een breed bereik aan kinderen en jongeren van Vlaamse en anders etnisch culturele afkomst, enz.

  3. We vinden het belangrijk vrijwilligers en beroepskrachten in het jeugdwerk bewust te maken van de gevoeligheid omtrent dit thema en lokale verenigingen hierover te sensibiliseren. We roepen jeugdwerkorganisaties op dit debat niet uit de weg te gaan, maar de sensibilisering ter harte te nemen. We weten dat het jeugdwerk vanuit haar DNA heel creatief omgaat met deze communicatie en haar activiteiten en moedigen dit graag aan.

Enkele voorbeelden van communicatie

Scouts en Gidsen Vlaanderen

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen hield ook even halt bij deze kwestie: graag gaan wij in op de uitnodiging om van Sinterklaas een feest voor alle kinderen te maken. We vinden dat de helper van de Sint moet evolueren met de tijd en dat raciale stereotyperingen gaandeweg best achterwege blijven. We willen dat ook groepen hier samen met ons even bij stilstaan en dit binnen hun groep bespreken.

In Scouting willen we dat niemand zich gekwetst of bespot voelt omwille van zijn of haar eigen afkomst of huidskleur. In een kleurrijk Vlaanderen wordt niemand herinnerd of voorgesteld als slaaf. Laten we dus rekening houden met raciale gevoeligheden bij het karikaturale totaalbeeld van een pekzwarte knecht met gouden oorbellen en rode lippen. We rekenen daarom op de vindingrijkheid van onze leiding; om zelf op een eigen creatieve wijze een invulling te geven aan deze vrolijke figuur. Natuurlijk zijn alle scouts en gidsen braaf geweest en zal er straks volop worden gevierd, gelachen en vooral veel gesnoept …

Chirojeugd Vlaanderen

Het beeld van Piet kwetst sommige kinderen, jongeren en ouders. Denk bijvoorbeeld aan grapjes en opmerkingen over de samenhang van hun eigen donkere huidskleur en die van Piet. Piet z’n donkere kleur mag volgens de verhalen van tegenwoordig dan wel door het roet komen, toch zijn er heel wat kenmerken die op een karikaturale manier verwijzen naar de zwarte slavernij (kroeshaar, dikke lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets kleren). Dat is volgens ons niet nodig.

Omdat we willen dat Sinterklaas een feest voor iedereen is, geloven we dat het ook zonder die elementen kan. Daarbovenop: sinds er minder schoorstenen zijn, is het toch normaal dat de huid van Piet minder zwart is dan vroeger? Dat heeft Bart Peeters, de beste vriend van de Sint, zelf gezegd! Onder Piets roetvegen kan hij elke huidskleur hebben, want iedereen kan de beste vriend van de Sint zijn, toch? De Chiro wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich thuis voelen. Daarom zien we Piet niet meer als een stereotiep personage met kenmerken uit de koloniale tijd. Op die manier wordt het Sinterklaasfeest fijn voor iedereen.

Uit de Marge

Hoor wie klopt daar kinderen, de Sint is er weer met heel wat Pieten en Mieten. Pieten en Mieten vanuit heel de wereld, met blonde lokken, bruine krulletjes en van alle tinten. Kinderen van over heel België zien zichzelf daarin terug, hoe leuk is dat?! Het is belangrijk dat alle kinderen over heel het land kunnen genieten van het feest. Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie. We wensen alvast alle kinderen een fantastisch feest toe.