[anysurfer.logo]

Projectoproep: de toekomst van vrijwillig engagement

Projectoproep: de toekomst van vrijwillig engagement

Jeugdwerk   |  25 SEPTEMBER 2023

Ben je geïnspireerd door de kracht van de jeugd en hun informele vrijwillige inzet in onze samenleving? Wil je de nieuwe generatie helpen hun passie om te zetten in positieve verandering? Dan is de projectoproep informeel vrijwillig engagement jouw kans om het verschil te maken. Wees er wel snel bij, want deadline is 29 september!

Wat is het?

Kinderen en jongeren zijn vandaag de dag actiever dan ooit tevoren in het vrijwillig bijdragen aan onze maatschappij. Steeds vaker zien we jongeren die spontaan buurthulp organiseren of burgerinitiatieven opzetten, buiten de traditionele organisatiestructuren om. Deze informele inzet verdient erkenning, waardering, en ondersteuning, en daarom lanceert de minister van Jeugd deze projectoproep.

Het doel

Deze projectoproep heeft als doel om duurzame partnerschappen te stimuleren tussen lokale besturen en organisaties. Samen kunnen ze het informele engagement van kinderen en jongeren in hun gemeente of stad versterken.

Door middel van pilootprojecten willen ze:

Een kader creëren voor informeel engagement. Drempels verlagen zodat kinderen en jongeren gemakkelijker informeel engagement kunnen aangaan. Ruimte bieden aan alle kinderen en jongeren om buiten georganiseerde structuren bij te dragen aan hun buurt en de samenleving.

Waarom meedoen?

Dit is jouw kans om de toekomst vorm te geven door kinderen en jongeren te ondersteunen bij het realiseren van hun ideeën en passies. Je kunt lokale gemeenschappen versterken, bruggen bouwen tussen generaties en een blijvende impact creëren.

Budget en timing

Er is een totaalbudget van 500.000 euro beschikbaar voor innovatieve projecten. Elk project kan tussen de 10.000 en 40.000 euro ontvangen om hun ideeën tot leven te brengen. De projecten kunnen van start gaan vanaf januari 2024 en duren minimaal 6 maanden tot maximaal 1 jaar.

Hoe doe je mee?

Dien je aanvraag in vóór 29 september 2023 via KIOSK. Zorg ervoor dat de gebruikersrechten van je (hoofd)vertegenwoordiger in orde zijn, want zij zullen namens jouw organisatie of lokaal bestuur de aanvraag indienen. Samen kunnen we de informele, vrijwillige inzet van kinderen en jongeren in Vlaanderen naar nieuwe hoogten tillen en de toekomst van vrijwillig engagement vormgeven. Doe mee en maak een verschil! Lees meer over de criteria en de procedure op de website van het departement: