[anysurfer.logo]

Ontdek de EDUbox Online Pesten: van omstaander tot sleutelfiguur

Ontdek de EDUbox Online Pesten: van omstaander tot sleutelfiguur

Jeugdinformatie   |  16 SEPTEMBER 2024

Jongeren worden dagelijks geconfronteerd met online pesten. Bij zichzelf, of bij iemand uit hun omgeving. De EDUbox leert hen hoe ze online pestgedrag kunnen herkennen, voorkomen en stoppen.

Waar pesten vroeger ‘in real life’ gebeurde, is de arena nu uitgebreid naar de digitale wereld. En die staat nooit af, die draait 24 uur op 24. Ook na schooltijd, ook in het weekend, in de vakantie en ’s nachts… Omstaanders kunnen een cruciale rol spelen in het tegengaan van online pesten. 

De EDUbox Online Pesten: van omstaander tot sleutelfiguur is een interactief lespakket waarin jongeren in het secundair onderwijs ontdekken hoe ze kunnen ingrijpen wanneer ze getuige zijn van online pesten. Via video’s, theorie, groepsgesprekken en een interactieve tool krijgen ze inzicht in alle aspecten van online pesten, worden ze zich bewust van de impact van pestgedrag en krijgen ze concrete strategieën aangereikt om als omstaander te reageren. De handleiding toont je hoe je als leerkracht of begeleider aan de slag kan met de EDUbox.

Deze EDUbox werd gerealiseerd in het kader van de VRT-actie STIP IT en is het resultaat van een samenwerking van VRT met de Vlaamse Overheid, Mediawijs, imec, Pimento, Scholierenkoepel en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. De interactieve tool werd ontwikkeld door Tree company.