De coronacrisis raakt kinderen en jongeren fel. Kinderen die al kwetsbaar waren, worden nu extra kwetsbaar. Toch komt het perspectief van kinderen en jongeren nog te weinig en te fragmentair aan bod in het publieke debat. Terwijl het in Vlaanderen toch gaat om zo’n 20 procent van de bevolking. Zij moeten meer ruimte krijgen in de coronamaatregelen en de exitstrategie. Dat kan vooral door kinderen en jongeren zelf aan het woord te laten.
Daarom organiseren het Kinderrechtencommissariaat, de Kinderrechtencoalitie en het Kenniscentrum Kinderrechten een online-enquête bij 8- tot 17-jarigen. Daarin peilen we naar hun ervaringen en behoeften in coronatijden. De vragen gaan over thuis, schoolwerk, contact met vrienden, hoe ze zich voelen, waar ze zich zorgen over maken en wat helpt in coronatijden. De enquête loopt van maandag 11 tot en met zondag 17 mei. Het duurt 5 tot 15 minuten om te antwoorden en dat gebeurt anoniem.
De resultaten moeten zichtbaar maken hoe kinderen en jongeren de crisis en de aanpak ervaren en wat hun behoeften zijn. Zo willen ze beleidsmakers voeden om richtlijnen en een exitstrategie uit te tekenen die meer rekening houdt met kinderen, jongeren, hun rechten en noden.
Stuur je de enquête door naar de kinderen en jongeren die jij bereikt met je organisatie?
Wat doet corona met jou?
Maak je zichtbaar.
Laat je horen!
Vul de vragenlijst in.
Kinderen en jongeren van 8 tot 17 jaar: laat je stem horen! Wat doet corona met jou? Maak je zichtbaar. Laat van je horen! Vul de vragenlijst in voor zondag 17 mei. Het duurt 10 minuutjes en je blijft anoniem. Wij brengen jouw stem tot bij de mensen die vandaag beslissen wat er mag en niet mag tijdens deze coronacrisis. Hoe gaat het met jou? Kom je nog buiten? Wat mis je nu het meest? Wat moet er voor jou veranderen? En wat vind je misschien wel fijn nu? Wij willen het echt heel graag weten.
Vul daarom de vragenlijst in en laat ons weten wat jij vindt van deze coronaperiode. Wij beloven dat wij je stem laten horen aan de mensen die vandaag beslissen over de exitstrategie, en wat er mag en niet mag in deze coronaperiode. Vraag ook zeker aan je vrienden en vriendinnen om de vragenlijst in te vullen. Want hoe meer kinderen en jongeren dat doen hoe luider jullie stem zal weerklinken.