[anysurfer.logo]

Mars en dag tegen racisme: Wat moet je weten?

Mars en dag tegen racisme: Wat moet je weten?

Jeugdwerk   |  12 FEBRUARI 2024

Op 24 maart 2024, wordt een krachtig statement gemaakt tegen racisme tijdens de Mars tegen Racisme. Het jeugdwerk speelt een essentiële rol in het vormen van de toekomst van onze samenleving, en daarom nemen deel aan deze belangrijke gebeurtenis. 

Waarom doen we mee?

Het jeugdwerk is een omgeving waar elk kind en elke jongere welkom is, ongeacht hun achtergrond of nationaliteit. Het streven naar een inclusieve omgeving waarin jongeren zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen, wordt bemoeilijkt door racisme en discriminatie. Door deel te nemen aan de mars tegen racisme, laat het jeugdwerk zien dat het vastbesloten is om een plek te creëren waar alle jongeren gelijke kansen hebben en zich gewaardeerd voelen. 

Het jeugdwerk heeft zich al geëngageerd om racisme aan te pakken. Door deel te nemen aan de mars tegen racisme, toont het jeugdwerk zijn voortdurende inzet om een maatschappelijk draagvlak te creëren voor de strijd tegen racisme. Door middel van educatieve programma's, trainingen en tools, kunnen jeugdwerkers en vrijwilligers actief bijdragen aan het creëren van bewustzijn en het aanpakken van racisme binnen hun gemeenschappen. 

Racisme en discriminatie zijn helaas nog steeds aanwezig in onze samenleving en hebben een schadelijke impact op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren. Door deel te nemen aan de mars tegen racisme, spreekt het jeugdwerk zich duidelijk uit tegen elke vorm van racisme en discriminatie. Het laat zien dat het zich inzet voor gelijke kansen en een rechtvaardige samenleving, waarin alle jongeren de mogelijkheid hebben om zich volwaardig te ontwikkelen en bij te dragen aan de samenleving.


Dé ondersteuning voor het jeugdwerk op verschillende thema's waaronder racisme en discriminatie wordt aangevuurd door Komaf

Dat is het project van Bataljong, het Kenniscentrum Kinderrechten, Jint en De Ambrassade die het mogelijk maken dat het jeugdwerk met hun vele kinderen en jongeren mee stappen op deze mars. Naast heel wat andere jeugdwerkorganisaties waaronder Uit de Marge, JES vzw, Tumult, VZW Jong,... die verschillende activiteiten naast de nationale mars organiseren in Vlaanderen en Brussel. 

Praktische informatie: mars in Brussel

  • Datum en tijd: De Mars tegen Racisme vindt plaats op 24 maart 2024 en iedereen is welkom vanaf 12uur
  • Vanaf 12u zal 11.11.11 ons meenemen om ons luidkeels voor te bereiden op de mars. 
  • Noura en Adelina, 2 jongeren van de Vlaamse Jeugdraad, zullen bij aanvang van de mars speechen. 
  • De mars zal stipt om 12u30 vertrekken.
  • Locatie: Er wordt samengekomen aan het station van Brussel-Centraal op het Albertinaplein.
    Het jeugdwerk zal helemaal vooraan lopen in de mars. De exacte locatie voor het jeugdwerk worden nog aangekondigd. Houd onze updates op deze pagina in de gaten voor meer informatie. 
  • Vervoer: We moedigen groepen jongeren en jeugdwerkers aan om samen te reizen naar de mars met het openbaar vervoer om naar de locatie te komen. 
  • Route: Er wordt in een lus gewandeld waardoor het start- en eindpunt aan Brussel-Centraal is. 
  • Benodigdheden: Zorg ervoor dat je comfortabele kleding en schoenen draagt. We roepen alle jeugdwerkorganisaties op om visueel zichtbaar te zijn op de mars met vlaggen en banners. Ook stickers en flyers kan je uitdelen aan andere jongeren die deelnemen aan de mars. 
  • Veiligheid: We werken volop samen met Platform 2103 en andere jeugdwerkorganisaties die organisatoren zijn zoals Uit de Marge en JES om alle informatie zo goed mogelijk te ontvangen. De mars krijgt ook extra aandacht om alles zo veilig als mogelijk te laten verlopen voor alle deelnemers. 

Neem met je jongeren deel & help mee!

De mars tegen racisme wordt getrokken door het middenveld binnen ieders vrijetijd. Er zijn dus enorm veel helpende handen nodig om van deze mars een succes te maken.

  • Op zo'n mars spreekt de kracht van het getal. Met hoe meer we zijn, hoe beter. Toon dit met je kledij, vlaggen, banners, neem flyers en posters mee die tonen dat wij het jeugdwerk zijn.
  • De Ambrassade is aanwezig en zal ter plaatse communiceren via deze WhatsApp groep. Volg zo zelf naar aanloop van en op de dag van de lokale acties en nationale mars. Deze groep is er voor jeugdwerkers, vrijwilligers en deelnemende jongeren.
  • Kom samen met vrijwilligers en laat je creativiteit de vrije loop. Maak pamfletten, spandoeken om je ongenoegen te delen: 'Jeugdwerk zonder racisme' of 'Jeugdwerk is er voor iedereen!' ...
  • Meld je aan om te helpen met de mars als steward, het uitdelen van flyers, foto's en video's te maken namens de organisatie. Dat kan via dit formulier.

Knutselmoment op De Ambrassade net voor de mars

Op zondag 24 maart ben je al welkom vanaf 10u30 op De Ambrassade (Leopoldstraat 25, 1000 Brussel). Dat is op 5 minuten wandelafstand van het Centraal station. Hier kunnen jongeren en jeugdwerkers pamfletten en spandoeken komen knutselen met quotes en slogans. De Ambrassade voorziet wat materiaal. Je mag zeker ook zelf nog karton en doeken meenemen. 

Steun de mars ook financieel

Deze grootschalige actie kost geld. Geen enkele organisatie heeft deze middelen begroot en de hele non-profit sector teert op professionele medewerkers die hier vrijwillig tijd in investeren.

Gelukkig konden ze al rekenen op giften van gulle organisaties ook al uit het jeugdwerk, waarvoor dank. Vorige jaren gaven kleine organisaties gemiddeld tussen de € 50 tot € 150, middelgrote organisaties tussen de € 300 en € 500 en grote organisaties € 500 en meer. 

Kan Platform 2103 ook op jouw hulp rekenen? Investeer dan in antiracisme via dit rekeningnummer: BE88 9733 6097 6541. Ook een factuur ontvangen voor je boekhouding is bespreekbaar. Neem hiervoor contact op met Sarah Scheepers van Ella vzw

Infomateriaal gratis te verkrijgen

We moedigen het jeugdwerk aan om een poster op te hangen in je gebouw en flyers uit te delen aan je vrijwilligers en lokale groepen. Alle lokale, regionale, Vlaamse en Brusselse jeugdwerkorganisaties kunnen dit ophalen in een Oxfam Wereldwinkel bij hun in de buurt.

Je kan ook al het materiaal voor de mobilisatie 2024 downloaden.