Waar elke groep vroeger individueel moest uitzoeken of een aanvraag nodig was bij de brandweer van de lokale brandweerzone, of het om een melding ging via de eigenaar, of ze bij ANB moesten aankloppen voor een aanvraag tot uitzondering (min dan 25m van bos - wordt trouwens zelden toegestaan).
Is het nu de eigenaar die kiest of hij dit al dan niet toestaat op zijn/haar terrein en via een melding aan het college kenbaar maakt dat er kampvuren zullen kunnen plaatsvinden op het terrein. Er kan een verbod worden opgelegd wegens brandgevaar (kan vast of tijdelijk zijn) en er kunnen bepaalde voorwaarden worden opgelegd die men moet respecteren. Daarna is de eigenaar vrij vrij om verder met de groepen afspraken te maken omtrent het houden van kampvuren (frequentie, locatie, grootte,...).
OPGELET: aangezien deze wetgeving pas vlak voor de zomer werd goedgekeurd en pas sinds 29 juli van kracht is zullen nog veel locaties hier niet aan aangepast zijn, overleg dus goed met de eigenaar omtrent kampvuren. Moet men zelf nog aanvraag/melding doen bij de lokale overheid? Is dit reeds gebeurd? En wijs de eigenaar gerust op de nieuwe wetgeving die de administratieve rompslomp voor alle partijen in de toekomst tracht te vereenvoudigen.
In principe blijft het zo dat je in Vlaanderen vrij, zonder een toelating aan te vragen, vuur mag maken mits het respecteren van de bovenstaande afstanden en met toestemming van de eigenaar van de gronden.
Elke gemeente of stad kan echter strengere regels opleggen en daarom moeten er vaak nog aanvragen of meldingen gebeuren bij het gemeente- of stadsbestuur wanneer groepen een kampvuur willen houden. Voor elk kampvuur dat nu doorgaat op een bepaalde locatie wordt daarom op heden soms een individuele aanvraag gedaan wat ertoe leidt dat dit voor sommige kampplaatsen om 10-tallen aanvragen per zomer gaat. Om dit te vereenvoudigen leggen ze de keuze en verantwoordelijkheid voor melden van kampvuren nu bij de eigenaar of uitbater van de locatie met de bedoeling een vaste afspraak te hebben omtrent kampvuren op deze locatie. Dat wil zeggen dat er na melding alsnog verbod kan worden opgelegd omwille van brandgevaar of er bepaalde voorwaarden worden bepaald zoals frequentie, grootte, locatie... door burgemeester, college van burgemeester en schepenen, brandweer, politie of andere bevoegde instantie maar dat een eigenaar dan in principe een vast kader heeft waarbinnen groepen kunnen bewegen en er geen afzonderlijke aanvragen meer moeten komen.
Periodes van droogte of andere mogelijke factoren die het gevaarlijk maken om kampvuren te houden kunnen wel nog een tijdelijk verbod leggen op de gemaakte afspraken tussen eigenaar en gemeente- of stadsbestuur, politie, brandweer of andere bevoegde instantie.
Als groep klop je dus best aan bij de eigenaar of uitbater van het terrein of gebouw waar jullie kamp plaats vindt. Je vraagt na of er reeds een vaste melding werd gedaan bij het gemeente- of stadsbestuur. Opgelet: zal in vele gevallen nog niet zo zijn omdat deze wetgeving pas van kracht is sinds 29 juni 2019. Indien dit nog niet zo is vraag dan na wat er moet gebeuren (melding, aanvraag, niets...) en wijs gerust op het bestaan van deze nieuwe wetgeving.