[anysurfer.logo]

Kampvervoer onder de loep

Kampvervoer onder de loep

Jeugdwerk   |  19 JANUARI 2021

Sinds 2017 kunnen erkende jeugdwerkgroepen aan een goedkoper tarief een versterkingsrit van de Lijn aanvragen via het project kampvervoer. Elk jaar evalueren we dit project grondig via een enquête met de werkgroep jeugdtoerisme en de Lijn zelf. 

De grote conclusies uit 2020:

 • Door de versoepelingen kon er pas eind mei groen licht worden gegeven voor het project. Daardoor waren er door corona misschien iets minder aanvragen, maar er waren wel meer uitgevoerde ritten, het tweede hoogste ooit!
 • Het aantal geweigerde ritten zakt duidelijk naar beneden tot minder dan de helft van 2019 en is het laagste ooit. Dit komt omdat de aanvragers beter geïnformeerd zijn, of ze worden door de filters tijdens de aanvraag al duidelijk gemaakt dat ze wel of niet aan de gestelde voorwaarden voor het project kampvervoer voldoen.
 • Indien er geen versterkingsrit wordt gereden, trekken groepen eerst naar de vaste lijn, dan naar privé-maatschappijen en dan naar de trein.
 • Geen versterkingsrit aanbieden zorgt dus voor meer groepen op de vaste lijnen. En dat is niet evident (zeker nu in coronatijd).  

Volgende zaken worden aangepakt:

 • Een verdere optimalisering van het aanvraagformulier en de dienstverlening. Het blijft bijvoorbeeld belangrijk dat de Lijn goed motiveert aan de aanvrager waarom er werd geweigerd.
 • Zorgen voor continue informatie over het project kampvervoer op de pagina van de Lijn (ongeacht corona-maatregelen).
 • En een betere en meer uitgebreide communicatiecampagne naar de Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties en koepels.
Op die manier kunnen we nog meer groepen overtuigen om met een bus van de Lijn een traject te reserveren.  Binnenkort trekken we met de evaluatieresultaten naar de kabinetten van de ministers Mobiliteit en Jeugd. Daar bespreken we verdere aanpassingen van het project en leggen we een aantal andere opties voor om het jeugdwerk in de toekomst te ondersteunen in hun kampvervoer. Het project Kampvervoer heeft namelijk haar beperkingen (grootte groep, versterkingsrit lukt niet altijd, …). We denken hier vooral aan manieren om de vraag van het jeugdwerk beter te matchen met het aanbod van busmaatschappijen. Je leest er dan hier meer over. Wordt vervolgd!   

Meer weten?

Laat het Peter weten:

Peter           Bosschaert
Peter Bosschaert
 • Beleidsmedewerker ruimte & mobiliteit