[anysurfer.logo]

Huidige jeugdwerkregels blijven van kracht

Huidige jeugdwerkregels blijven van kracht

Jeugdwerk   |  22 JANUARI 2021
Het overlegcomité besliste op vrijdag 22/01/2021 om de huidige maatregelen die gelden voor het jeugdwerk  te verlengen. 

Er werden noch verstrengingen, noch versoepelingen afgekondigd dus blijven we verder werken volgens de regels die op heden van toepassing zijn. Hier vind je de officiële communicatie van Minister van Jeugd Benjamin Dalle.

Wat wil dit zeggen?

Aanbod voor kinderen en jongeren tot en met 12 jaar:

    • In groepen van max. 50 personen 
    • Begeleiding draagt mondmaskers en houdt afstand
    • Geen overnachting mogelijk

Jeugd(welzijns)werk kan blijven doorgaan volgens de afspraken vastgelegd in de draaiboeken hieronder. 
(o.a. groepjes van max. 8, 1-op-1-op-1-gesprekken). 


Publieke ruimte om te spelen, sporten, ontmoeten voor kinderen en jongeren blijft ook open. Hoe dan? Lees het draaiboek op onze website


Voor jongeren ouder dan 12 jaar is er momenteel geen jeugdwerk mogelijk, voor hen is het nog even afwachten. We zijn wel hoopvol na de oproep van de premier dat het gaat om een laatste inspanning. 

Hoe vertaalt dat zich naar de krokusvakantie?

Nu er geen aanpassingen komen aan de maatregelen van toepassing op jeugdwerk voor kinderen en jongeren tot en met 12 jaar kunnen organisaties verder aan de slag met de organisatie van hun activiteiten in de krokusvakantie. Voor alle duidelijkheid: zonder overnachtingen dus. 

Steden en gemeenten kunnen wanneer dit lokaal noodzakelijk lijkt, strenger gaan optreden en zaken on hold zetten, hou hier dus ook rekening mee en ga voldoende in overleg met je lokaal bestuur. 

Wat werd er nog beslist? 

  • Er komt een reisverbod voor recreatieve en toeristische reizen van 27/1 tot 1/3. Deze officiële beslissing kan, vanaf het Ministerieel Besluit (MB) online staat, mogelijk belangrijk zijn voor organisaties die boekingen hebben in het buitenland. Samen met de beslissing dat jeugdwerk voor +12 momenteel niet mogelijk is en dat er geen overnachtingen mogelijk zijn bij -12, zorgt dit voor een sterke juridische grond voor annulaties.

  • Er werd geen algemene mondmaskerplicht opgelegd op school en in de openbare ruimte voor kinderen  onder de 12 jaar.